Propòsit

Sabem que quan hem d'explicar un concepte a algú altre primer l'hem d'aprendre nosaltres: investiguem per dominar amb profunditat el tema, ens fem nostra la informació, l'expliquem amb les nostres paraules per fer-la comprensible i intentem exposar-ho de manera ordenada i clara perquè el receptor ens entengui.

En aquest projecte treballareu la geologia d'un espai proper a Moià i que fins ara no havíem estudiat: els pobles de Collsuspina, Castellterçol i l'Estany i els camins que enllacen amb el municipi de Moià. Estudiareu també la meteorologia de la zona per poder fer una predicció del temps que farà el dia de la sortida. Fareu una planificació de la caminada per respectar el medi natural i vetllar per la seguretat. Explicareu tot allò que hàgiu après als companys en un format molt complet: un documental. Aprendreu geologia i meteorologia, aprendreu a planificar les activitats a la natura, redactareu un guió, enregistrareu, muntareu els vídeos i, finalment, els exposareu.

Llums, càmera, acció!

L'enregistrament es farà dins dels pobles i en els camins que recorrerem a peu fins tornar a l'institut.

Us presentem a continuació una guia per a què pugueu fer el documental. Aquesta pauta no és pas tancada, podeu afegir i modificar tot allò que considereu oportú, però sempre amb la supervisió guiada del vostre tutor.

1. Caràtula (amb música)

2. Presentació (pot ser veu en off sobre imatges)

- Situació geogràfica.

- Entorns representatius coneguts: Sant Cugat de Gavadons, el Castell de Castellterçol, el Puig de la Caritat...

- Característiques del recorregut que seguirà el documental.

3. La formació del paisatge

4. El paisatge humà

5. Crèdits finals (escenes falses opcionals)


*DURADA DE L'ENREGISTRAMENT: entre 10 i 15 minuts.

Base d'orientació

  • Creació del documental segons les pautes donades anteriorment. Aprendre a fer guions, enregistraments i edicions.
  • Ampliar el coneixement de l'entorn i indagar sobre història i punts importants del territori.
  • Estudi i investigació meteorològica i geològica de la comarca i construcció d'un utensili per mesurar alguna dada meteorològica del poble des d'on partirà el vostre recorregut al llarg d'aquestes setmanes. Pluviòmetre, termòmetre, anemòmetre, penell... i si hi us atreviu, podeu construir tota una estació meteorològica.
  • Presentació del documental en un espai públic o privat del Moianès on haureu de fer prèviament les gestions necessàries .