El guió i l'enregistrament

0.Abans de començar

Us recomanem que us mireu fragments d'aquests dos documentals per veure diverses maneres de fer un documental sobre el paisatge o el camí.

En el primer que trobareu no hi veiem cap persona i la veu en off (sentim una veu mentre veiem les imatges però sense veure la persona que parla, generalment també amb música de fons) ens parla de territori i naturalesa però també de cultura, tradicions, economia i tot allò que considera rellevant de cada territori fixant-se molt en els detalls.

Catalunya des de l'aire

Mireu-vos també una part del GR5 que trobareu en el següent enllaç. Seria interessant que us miréssiu el principi (la caràtula, la manera de començar...) i podeu saltar fins del minut 15'23 al 16'50. Fixeu-vos que aquí sí que tenim un reporter/presentador que es dirigeix a l'espectador i que parla tant amb la gent del territori com amb una altra veu en off. També ens parla de temàtiques diverses aquest cop més encarades al turisme i a la publicitat.

http://blogs.ccma.cat/granrecorregut.php?catid=2573&blogid=611

Tingueu present aquestes dues grans maneres de realitzar un documental al llarg de totes les tasques que segueixen i escolliu quin model voleu seguir.

1. Primer la idea

Abans d’endinsar-vos en la preproducció del vostre projecte audiovisual, visualitzeu el vídeo següent i preneu nota dels aspectes clau que s’hi indiquen. Feu clic aquí. (Visualitzeu fins 1'36'')

Reunió d'equip i pluja d'idees. Un cop visualitzat el vídeo, cada grup de treball s'ha de reunir per seguir els passos proposats per a l’elaboració dels continguts del vostre documental.

El títol i la sinopsi. Com heu vist al vídeo, haureu de tenir en compte la pluja d'idees, la durada i el públic objectiu a qui anirà adreçat el documental, per decidir quina és la vostra idea. Seguiu els passos que us explica el vídeo del 1'37'' al 1'47".

PLUJA D'IDEES

  • Sobre què voleu informar? Com ho explicareu?
  • Com podeu plantejar el vídeo?

PÚBLIC OBJECTIU

  • Qui voleu que vegi el vostre reportatge?
  • Com podeu fer que el tema sigui interessant per a tot tipus d'espectadors?

DURADA

  • En funció del temps de què disposeu, haureu de desenvolupar idees més complexes o haureu de fer un major esforç de síntesi.

Començareu, doncs, a desenvolupar la vostra idea per al documental a través de la definició del títol i de la sinopsi.

En una creació audiovisual, tenir títol del projecte us pot ajudar a definir millor la vostra proposta i quin enfocament li doneu. Un cop tingueu clars el punt de partida i la idea, treballareu en la sinopsi del documental: el resum del que explicareu. Es tracta d’una síntesi de la vostra idea en dues o tres línies, que us permeti concretar i orientar què fareu exactament.

2. Desenvolupament de la idea

2.1. La recerca

A continuació, us centrareu en l’elaboració del vostre documental i us imaginareu com les visualitzarà el públic. El primer que heu de fer per desenvolupar els continguts és buscar informació i documentar-vos sobre el tema que tractareu.

Podeu utilitzar el vostre punt de vista i deixar volar la vostra imaginació, sempre tenint en compte qui és el públic a qui es dirigeix el vostre documental i sense perdre de vista el vostre objectiu de divulgar, visibilitzar o mostrar una realitat.

Haureu de reflexionar sobre quin enfocament donareu a la informació. A partir d’aquesta reflexió, us podeu plantejar el tipus d’imatges que utilitzareu.

Haureu de decidir quin és el rol de cada membre del grup: qui grava, qui dirigeix, qui posa la veu en off, qui fa de presentador, etc.

2.2. El guió

El guió és una història explicada en imatges, amb diàlegs i descripcions, escrita amb la intenció de ser traslladada a un suport audiovisual.

Vídeo de 1'38" a 2'00''.

Ara us toca rumiar en les imatges que voleu que es vegin al documental, en els textos que haurà de relatar la veu en off o el presentador, en les declaracions que voleu incorporar-hi, si és que voleu recollir les opinions o les intervencions de testimonis o d'experts.

D'aquesta feina se'n diu fer el guió. En el vostre cas, cal que sigui un guió elaborat sobre què, com i en quin ordre explicareu la vostra informació. En definitiva, doncs, heu de:

a. escriure el text que voleu que digui la veu en off,

b. seleccionar les imatges concretes que voleu mostrar,

c. rumiar i contactar amb els testimonis que voleu incloure, si ho creieu oportú.

Exemple de guió per a un documental

ESCENA 1

PLAÇA MAJOR DE COLLSUSPINA / EXTERIOR / NIT

(Amb casc, prop de l'entrada perquè hi hagi llum.)

L'Asmae Karzaci, alumna reportera, està explicant els orígens de la plaça.

VEU EN OFF

"Bé, ja ens trobem a la plaça Major. Aquest indret tan interessant va canviar tres vegades d'ús. Primerament, va ser l'hort dels capellans...".

3. Planificació del rodatge

Ha arribat l'hora de concretar què voleu mostrar a cada segon del documental. Per aquest motiu, cal que sapigueu què són els plans:

Un pla és l'espai que recull la gravació en relació a la figura humana. Segons la seva dimensió rep un nom o un altre:

  • pla general
  • pla mig
  • primer pla
  • pla de detall

Vegeu el fragment del vídeo (de 2'18'' a 2'52'').

En el guió s'han de detallar cada un dels plans que s'hauran de gravar, col·locant-los correlativament respecte l'ordre d'aparició i numerats.

Un cop tingueu la vostra proposta ben desenvolupada, heu de preparar-vos per a l'acció.

  • Penseu en quin ordre gravarem cada pla per facilitar la feina de la propera sessió. Per exemple, si teniu previst que hi hagi diferents plans a la font de l'Àngel de Castellterçol i d’altres a la poua de la Vinyeta o en un altre espai de la ruta, no cal que graveu els plans en l’ordre previst al guió: primer podeu gravar tots els plans de la font de l'Àngel i tots els de la poua després. Així, estalviareu temps i viatges!
  • Apunteu-vos tot allò necessari per al rodatge, per tal de repartir-vos les tasques entre els membres de l’equip i preparar-ho i tenir-ho tot llest per a la sessió de gravació:

a. Rols de l'equip. Heu de tenir clar qui s'encarrega de cada rol i assigneu-vos les tasques corresponents: director/a, càmera, qui sortirà davant de càmera, qui farà la veu en off, etc. Heu de memoritzar el text que haureu de pronunciar davant de càmera, tenir a punt algun element d'atrezzo, si us cal, etc.

b. Experts i testimonis. Cal que tingueu en compte si voleu incloure entrevistes o declaracions d’experts i/o testimonis. Si és així, haureu de coordinar-vos amb ells per acordar el lloc i el moment en què fareu la gravació. En cas que vulgueu testimonis, pensareu en els llocs i moments en què podeu trobar-los. En el documental, semblarà casualitat.

c. Lloc. És importantíssim decidir els espais on gravareu el vostre documental. Com que haureu d'escollir més d’una localització, haureu d’anar amb compte amb la durada ja que, si voleu gravar a molts espais diferents, potser no tindreu temps d’acabar la feina quan toca.

Així, traslladareu aquests elements a un document anomenat pla de rodatge. Vegeu el que diu el vídeo a partir de 2'53'' fins al final.

Podeu utilitzar la taula que trobareu a continuació, que recull aquests elements bàsics necessaris per desenvolupar el vostre projecte. En les grans produccions audiovisuals professionals són molt més complexos!

Pla de rodatge.doc

4. Producció

Abans de començar l'enregistrament del documental, vegeu aquest vídeo.

Un cop visualitzat, us disposareu a seguir els passos proposats per a la gravació de la vostra producció audiovisual.

5. Tot a punt?

Abans de començar la gravació comproveu que ho teniu tot a punt:

  • Repasseu el guió i el pla de rodatge per recordar què heu de fer i en quin ordre. Recordeu que heu de portar a sobre aquests documents durant tota la sessió de rodatge per tal de no oblidar-vos de res!
  • Recordeu els rols de cadascú: qui agafa la càmera? Qui s’encarrega de portar els guions per controlar que ho graveu tot? Qui vol dirigir l’acció? Qui apareixerà davant de càmera? Qui farà la veu en off?
  • Mireu si teniu tot el material que necessiteu, des de l’atrezzo, si s’escau, fins el més important: el dispositiu amb què gravarem (càmera, mòbil, tauleta...) a punt (bateria carregada, espai de memòria lliure...).

6. A gravar!

IMATGES

Sense perdre de vista el guió, gravareu totes aquelles imatges previstes, tenint en compte que:

  • Heu de ser endreçats per tal de no oblidar-vos de cap imatge.
  • Cal que l'enregistrament reculli la breu descripció de l'acció i si és la primera, segona o tercera vegada que filmeu aquest fragment. Us serà més fàcil de localitzar cada fragment a l'hora del muntatge i us ajudarà a no equivocar-vos d'imatge... És allò que sentim en films que mostren la gravació d'una pel·lícula: "Arribada a Moià. Presa 1".
  • Heu de mirar bé el lloc que teniu davant per decidir què graveu exactament.
  • Podeu utilitzar trípode per ajudar a estabilitzar la imatge.
  • Heu d’intentar no fer zoom per no perdre qualitat d'imatge i gravar amb bona llum per tal que la imatge no quedi ni massa fosca ni massa clara. Sobretot, eviteu gravar a contrallum.
  • Procureu que el so se senti bé. Podeu utilitzar micròfons o si graveu amb el mòbil, situeu el dispositiu a prop de la persona que parla per tal que es pugui sentir bé. Recordeu comprovar si el que heu gravat se sent bé abans de donar el pla per acabat!
  • Malgrat l'última recomanació, heu d’intentar no aturar-nos a visualitzar cadascun dels vídeos que feu. Si no esteu segurs de si us ha quedat del tot bé, podeu gravar un mateix pla més d’un cop. Les comprovacions de si us agraden o no les fareu en la fase de postproducció i edició del vídeo.

SO

Un cop heu gravat totes les imatges, heu d'enregistrar la veu en off. Per fer-ho, podem utilitzar els mateixos dispositius, ja que, normalment, ofereixen l’enregistrament de so. També podeu utilitzar la música per fer el vostre contingut més amè o per emfatitzar algunes emocions.

7. Deseu el material

Un cop tingueu tot el material gravat, l’haureu de guardar bé per tenir-lo a punt per a l'edició del vostre vídeo.