Planifiquem la caminada

Què necessitem saber per planificar la caminada de tornada a Moià?

caminades-per-collssupina-ok.pdf
ruta_castell.pdf

1. Per on passarem?

Heu de fer una cerca a la xarxa per trobar els diferents recorreguts que podeu seguir per tornar del punt d'interès i població que us hagi estat assignada fins a l'Institut.

Un cop tingueu les diferents opcions decidiu en grup quina és la que us convé més tenint en compte els següents criteris:


  • La distància de la ruta (Valorar la distància que serem capaços de caminar, que no sigui massa poc però sense passar-nos).
  • Els llocs d'interès que hi ha pel camí (castells, fonts, hermites, esglésies, masies importants, etcètera).
  • El desnivell del terreny que haurem de superar (cal preveure si hi haurà massa pujada que podria fer-nos cansar més del que ens pensavem o retardar l'hora d'arribada).
  • La seguretat del recorregut (no podem anar per la carretera caminant, evitar llocs perillosos al llarg del camí que poden causar accidents, que la ruta tingui camins alternatius per on anar si és precís evacuar algú que s'ha fet mal fins a la carretera o el punt de socors més proper).

Aquesta informació us servirà per dur a terme les activitats per fer un panflet turístic.

Per poder decidir podeu consultar diferents llocs on trobareu mapes del Moianès que us poden ajudar a valorar cadescun d'aquests aspectes:


  • Per valorar la distància i les diferents opcions teniu el Google maps:

https://www.google.es/maps/@41.8048944,2.0978836,13z


  • Per valorar els llocs d'interès teniu la pàgina:

https://www.elmoianes.net/itineraris.html

El mapa del moianès fet per la diputació:

http://dsv-webmun.diba.cat/ogl/optbcntur/MapesEspais/Moianes/MoianesG.htm

Al Google maps hi ha alguna punts d'interes que pugui haver entrat algú.

Llocs d'interès:

http://moianesmes.cat/wp-content/uploads/2015/11/rutes-estany.pdf

https://moianesmes.cat/rutes/

http://www.castelltersol.cat/turisme/rutes/


  • Per valorar el desnivell del terreny podeu consultar els mapes anteriors i també l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) on podeu trobar mapes amb les corbes de nivell que serveixen per interpretar la pendent del terreny, els punt alts i els punts més planers i els diferents accidents geogràfics (rius, serres, rierols, pics, turons, etc):

Només haureu de cercar Moià o la població des d'on inicieu la caminada i ja us sortirà el mapa topogràfic de la zona. Un cop obert podeu fer anar el zoom i moure'us pel mapa. Us recomano el zoom 5, 6, o 7 (que és on surten les corbes de nivell).

http://www.icc.cat/vissir3/


El Google maps també us fa un perfil del desnivell un cop teniu l'itinerari triat que us pot ajudar a triar el recorregut:


https://www.google.es/maps/@41.8048944,2.0978836,13z


  • Per valorar la seguretat podeu fer servir totes les anteriors combinades.

TASCA 1. Mapa del recorregut al vostre tutor de grup de projectes.

Un cop tingueu el recorregut, marqueu en el Google Maps o bé en el mapa que us hagi anat millor de tots i el feu arribar al vostre tutor de grup de projectes i al professor d'EF perquè es coordinin amb la resta de grups que els toca la mateixa zona i entre tots ja decidiran quin és el recorregut que acabarem fent.

AVALUACIÓ

El format ha de ser digital (PDF o equivalent) i s'avaluarà tenint en compte que el mapa compleixi els 4 criteris (distància , llocs d'interès, desnivell del terreny i seguretat).

DATA D'ENTREGA!!!

Aquesta tasca haurà d'entregar-se al finalitzar la 1a setmana de projecte.

TASCA 2 · PLANIFIQUEM LA CAMINADA

2. Quines mesures de seguretat prendrem per prevenir accidents i per actuar en cas que passi alguna cosa?

Un cop ja sabem per on passarem, hem de pensar en fer un llistat de coses que ens poden serveir per evitar accidents i també per si en passés algun.

Què pot passar durant la caminada?

Pot passar que algú es perdi?

Pot passar que algú es faci mal ( un cop , una torçada de turmell, una petita ferida...)?

Pot passar que algú no es trobi bé i l'hagin de venir a buscar?

Pot passar alguna altra cosa?

...

a) Feu un llistat de les coses que podrien passar durant la caminada en el quadern de projectes.

b) Feu un llistat de no en el quadern de projectes posant què podem fer per evitar cada cosa que hem pensat a la llista anterior (a).

c) Escribiu al quadern de projectes individual de casascú quines mesures prendreu durant la sortida per prevenir i per actuar en els casos que que previst que podrien passar.

TASCA 2. El pla de seguretat de la caminada.

1. Redactar un pla de seguretat on describim el llistat de l'apartat c.

2. Afegir una llista de quin material necessitarem per poder prevenir i actuar en cas d'alguna incidència de les que hem previst. Pots utilitzar del full de càlcul "TASCA 2 · PLANIFIQUEM LA CAMINDA"


AVALUACIÓ

S'avaluarà comprobant que hi hagi els llistats inicials en el quadern individual de projectes de les activitats a), b), c), 1 i 2.

També l'enviament compartint al tutor de grup i al professor d'EF des del drive del grup del document final en format digital (word, open office, PDF o equivalent) i s'avaluarà tenint en compte que:


  • El pla de seguretat contingui una solució preventiva i una actuació per cadascuna de les situacions que hagueu previst.


  • Les mesures i accions per prevenir i/o solventar siguin efectives i sufucients per aconseguir el seu objectiu.


Per exemple: si algú es fa mal (sense ser una cosa greu i sense necessitar anar a un centre sanitari) i s'ha de curar allà mateix es solucionaria portant una petita farmaciola per poder-lo curar allà mateix. Així mateix s'hauria de fer un llistat del material que ha de tenir aquesta farmaciola que duriem a la sortida.

DATA D'ENTREGA!!!

Aquesta tasca haurà d'entregar-se al finalitzar la 2a setmana de projecte.


3. Quin material hem de dur quan anem a fer una caminada a la natura?

a) Feu una reunió del grup i durant 1 minut cada membre del grup individualment farà una llista de les coses que ell/ella cregui que ha de dur a la caminada escribint-la en el quadren de projectes.

b) Després feu una posada en comú de les quatre llistes i seleccioneu les que us semblin més necessàries i que tothom ha apuntat i descarteu les que veigueu entre totes que no calen.

Finalment feu la llista del grup de les coses que necessitem per fer una caminada:

  • Bambes o botes de caminar.
  • Capelina per si plou
  • menjar per esmorzar i dinar
  • ...

Les coses poden ser per portar-les posades o per dur-les a la motxilla per si de cas canvia el temps, es fa fosc, ens hem d'orientar, ens perdem, ...

TASCA 3

Haureu de lliurar al vostre tutor de grup i al professor d'EF compartint-lo des de la carpeta del drive del grup el llistat definitiu de material que hagueu decidit entre totes que heu de portar. El llistat ha de lliurar-se en format digital.

AVALUACIÓ

Els criteris d'avaluació seran:

  • Que hi hagi els llistats individuals de cada membre del grup de l'activitat a).
  • Que es faci arribar dintre el termini fixat el llistat definitiu.
  • Que el llistat de material sigui complert i no falti cap cosa bàsica i necessària per poder fer una caminada amb garanties d'èxit i sense patir per si hi ha cap contratemps.


DATA D'ENTREGA!!!

La tasca 3 s'haurà d'entregar abans de finalitzar la 3a setmana del projecte