Meteorologia al Moianès

Aquest final de 2019, sobretot durant l’últim trimestre, ha sigut força plujós a gran part de Catalunya. Fins i tot, en alguns indrets ha sigut molt plujós. De fet, hem tingut un dels desembres més plujosos del Segle. Però creieu que aquest 2019 en conjunt ha estat plujós? O al contrari creieu que ha estat sec? I els anys que ens han precedit, han estat secs o humits? Recordeu l’any 2018? Realment va ser tan plujós com ens deien per tots els mitjans de comunicació? Totes aquestes preguntes i altres que us puguin venir, anem a contestar-les.

Per començar, a continuació teniu una taula amb la pluviometria anual des de l’any 1916 a l’Escola Pia de Moià (cliqueu l'enllaç):

http://www.elmoianes.net/meteohist.html

Tasca 1 El primer exercici que haureu de fer serà passar aquesta taula a un full de càlcul i calcular la precipitació mitjana des del 1916 fins al 2018 (102 anys de dades). Un cop hagueu fet aquest càlcul, ja disposem d’una mitjana pluviomètrica totalment fiable per poder fer les comparacions pertinents amb qualsevol any que se’ns plantegi.

Tasca 2 L’any 2002 el Carlos Illa (observador meteorològic de Moià) va posar en marxa una estació meteorològica al poble. Des d’aleshores que ha anat fent observacions diàries de diferents variables meteorològiques com són la temperatura, el vent, la humitat i la precipitació entre d’altres. Nosaltres ens fixarem amb la pluviometria. A la taula següent podeu observar les dades pluviomètriques mensuals des de l’any 2006. Si us hi fixeu, a les dades d’en Carles no hi ha les mitjanes anuals ni les mensuals. La vostra activitat consistirà en fer la mitjana mensual de cada mes i la mitjana anual amb les dades que disposem (des de l’any 2006).

Un cop les tinguem, farem una gràfica amb la pluviometria mensual i anual. És important afegir una segona variable a la gràfica que sigui la pluviometria mitjana mensual i anual en funció del que treballem.

Tasca 3 Finalment, responeu a les següents qüestions de caràcter general:

  • Quin és el clima de Moià? Quines característiques pluviomètriques té? (podeu cercar informació a internet).
  • Quin és el mes més plujós? I el més sec? Coincideixen amb la primavera i la tardor? Per què? Es podria relacionar amb el tipus de clima de la nostra comarca?
  • Podries dir quin és el mes que ha tingut la precipitació més elevada? I el mes amb la precipitació més baixa?
  • Amb les dades que teniu a l’abast, podríeu dir quin és l’any més sec de la sèrie? I el més plujós? Quin és el rang (diferència entre el valor més elevat i el més baix) entre aquests dos anys?

Seguint amb el fil argumental de la introducció plantejada, responeu a les preguntes que ens fèiem al principi:

  • És veritat que l’últim trimestre de l’any passat (2019) va ser molt plujós? Podries argumentar-ho amb dades?
  • El desembre del 2019 va ser realment molt plujós? Creieu que va ser un dels més plujosos del segle? Per què?
  • Parlant de l’any 2018. Realment va ser un any plujós? Sabries argumentar el per què?


FEM UNA PREVISIÓ METEOROLÒGICA

Com bé sabeu, per fer una excursió o plantejar qualsevol activitat a l’aire lliure, és molt important saber el temps que farà per poder planificar aquella activitat o excursió. Molts de vosaltres, quan voleu consultar el temps que farà utilitzeu les aplicacions mòbils. Allà, us diu si en una hora concreta estarà ennuvolat, plourà, nevarà, hi haurà tempesta, hi haurà boira, farà sol o si farà sol amb alguns núvols. Ara bé, moltes d'aquestes aplicacions estan basades en mapes del temps que algun meteoròleg ha hagut d'interpretar prèviament abans de fer sortir la previsió a les aplicacions. És per això que aquesta activitat tractarà de transformar-nos en dones i homes del temps i aprendrem a fer una previsió a partir de la lectura de diversos mapes “professionals”, tal i com ho fan quan ens diuen el temps a la televisió.

Primer de tot i seguint amb l'activitat anterior, sabríeu dir quins són els mesos amb més possibilitat de que l'excursió o l'activitat es faci sota la pluja? I els mesos amb menys possibilitat?

Ara ja sabem quins mesos l'hauríem de plantejar si volem tenir un risc més baix de tenir un dia de pluja.

A partir del mapa que teniu a continuació, podeu fer una previsió aproximada del temps que tindreu aquest dia?

Agafeu un mapa comarcal de Catalunya mut i intenteu posar uns 20 símbols repartits per Catalunya indicant el temps que farà a cada lloc en una mateixa data. APROXIMADAMENT.