Edició del documental

Abans de començar amb l’edició, visualitzeu el següent vídeo sobre el procés de postproducció.

Per editar les vostres imatges, necessitareu un programa o aplicació que us permeti fer-ho. Us proposem algunes opcions gratuïtes com ara:

  • Wevideo. Si no pagueu la llicència, us apareixerà al documental la marca d'aigües molt gran a la vostra imatge, però edita molt fàcilment vídeos. El trobareu al Drive > Nou > Més > Connecta més aplicacions, i cerqueu "wevideo" i trobareu el "Wevideo". Premeu "Connecta" i "D'acord". Tanqueu. Torneu a Nou > Més, i ja trobareu el Wevideo entre les opcions.
  • Openshot (l'hauríeu de tenir per defecte instal·lat als vostres ordinadors portàtils).
  • Editor de Youtube.
  • Windows Movie Maker (podeu descarregar-lo, si teniu Windows).
  • Vivavideo (per editar amb mòbil).
  • FilmoraGo (l'opció gratuïta farà que us aparegui una marca d'aigua molt gran a tot el vídeo...).

A Internet trobareu molts tutorials per saber com retallar, modificar la veu, etc. dels vídeos que creeu.

1. Selecció de vídeos

En primer lloc, heu de seleccionar els clips de vídeo. És important visualitzar-ho tot i fer una selecció dels plans que us agraden més.

2. Talls

Un cop seleccionats els clips, eliminareu del clip original les parts que no us interessen: un moment en què se sent un so que no voleu, una part on us hem equivocat, algun moment que es veu borrós o mogut, etc.

3. Ordenació dels clips

Ara que heu escollit i tallat els clips, heu d’ordenar-los per tal que el reportatge tingui el sentit que li voleu donar. És important que sigueu conscients que l’ordre que escolliu determina el significat de la imatge i tingueu en compte la duració total que se us ha marcat per al vídeo.

4. Introducció del so

A partint de les imatges que heu escollit i ordenat, introduireu tot el material extra que té a veure amb l’àudio: la veu en off, la música i els efectes de so.

5. Títols

Amb el suport dels programes d'edició, incloureu text per tal de complementar les imatges i el so. A més, us pot ser útil per escriure el títol, per reforçar algun concepte o per posar-hi els crèdits, per exemple.

6. Exportació

Per acabar, heu d'exportar el vostre documental. Això vol dir que heu de desar el vídeo que heu fet, de manera que ja no es pugui editar, i que es pugui veure i compartir sense problemes. Els millors formats són avi, mpeg, mov i mp4. Per fer-ho, heu de clicar a 'Arxiu > Exportar' i seleccionar el format que voleu. Un cop feu clic a acceptar, haureu de ser pacients i esperar els moments que triga el vídeo en estar a punt.

7. Visualització i projecció

Finalment, visualitzareu l'edició definitiva del vostre documental per comprovar que la vostra producció és adequada i correcta. Un cop estigui tot enllestit, només us caldrà projectar-la a l'espai amb què heu contactat a l'inici del projecte.