Els problemes mediambientals

CONTINGUTS

  • Les alteracions ambientals i la gestió dels residus.

  • Els problemes mediambientals als diferents països del món.

  • Els recursos naturals i la seva explotació.

  • Una petjada ecològica.

OBJECTIUS

  • Explicar les interrelacions entre els elements de l’espai geogràfic, per gestionar les activitats humanes en el territori amb criteris de sostenibilitat.

  • Aplicar els procediments de l’anàlisi geogràfica a partir de la cerca i l’anàlisi de diverses fonts, per interpretar l’espai i prendre decisions.

  • Formar-se un criteri propi sobre problemes socials rellevants per desenvolupar un pensament crític.

  • Cercar, contrastar i seleccionar informació digital adequada, tot considerant diverses fonts i mitjans digitals.

LES ALTERACIONS AMBIENTALS I LA GESTIÓ DELS RESIDUS.

Les societats humanes alternen el cicle de la natura i realitzen transformacions importants al nostre planeta. Aquestes transformacions les podem classificar en tres grups:

DESTRUCCIÓ

El canvi radical del paisatge comporta la desaparició de la vegetació natural, fins i tot dels subsòls.

SOBREEXPLOTACIÓ

Consum excessiu sobre la capacitat de producció i regeneració d'un ecosistema: de l'aigua del riu, de les espècies animals i vegetals...

A la llarga pot desembocar a la desaparició d'un ecosistema.

CONTAMINACIÓ

Elements contaminants dins la natura, on aquesta no pot acabar d'assimilar la quantitat de contaminants. Afecta els ecosistemes i en canvia les propietats.

  1. QUÈ EN PENSEM?

  • Visualitzeu les imatges anteriors. Quina relació tenen les imatges amb la destrucció del planeta?

  • Per parelles, busqueu informació sobre aquests tres perills mediambientals i realitzeu una breu explicació on deixeu clar que coneixeu cada problema mediambiental.

  • Busqueu dos exemples per cada tipus d'alteració ambiental.

  • Proposeu quines estratègies podríem realitzar per canviar els accidents mediambientals anteriors. Anoteu les diferents solucions que heu pensat.

  • Poseu en comú les vostres solucions amb la resta de companys a l'aula.

Imatge del setè continent, una extensió de plàstics i residus a l'oceà Pacífic. Les deixalles ocupen la superfície equivalent a l'extensió de França multiplicada per tres.

ELS RESIDUS

Les societats humanes sempre han produït residus, però és ara, en la societat de consum, quan el volum de les escombraries ha crescut de forma desorbitada. A més s'ha incrementat la seva toxicitat fins a convertir-se en un gravíssim problema, afectant l’equilibri del medi.

Una part dels residus són reciclables i, per tant, es poden tornar a utilitzar després de rebre un tractament adequat; però molts altres no es poden reincorporar al cicle de la natura. La població hem de reduir aquests residus al mínim, decidir com eliminar-los de la manera menys perillosa i proposar-se el reciclatge del nombre més alt possible de productes.

A continuació, estudiarem aquesta problemàtica veient on van a parar molts dels residus que generem al llarg dels anys i descobrirem autèntics abocadors que hi ha a diferents llocs del planeta.

LES GRANS ILLES DE PLÀSTIC DEL PLANETA.

En aquesta tasca, us deixem tres fonts d'informació perquè investigueu sobre els residus que acaben a diferents oceans del món i per veure el mal que fan els plàstics als oceans.

  • En grups, busqueu al buscador d'internet les tres notícies i llegiu-les atentament.

  • Reflexioneu sobre el què heu vist i i llegit i poseu en comú les idees.

  • Posteriorment, de forma individual, expliqueu en un text les conclusions a les quals heu arribat sobre el plàstics dels oceans del planeta i quines esperances hi veieu pel futur. (La redacció ha de ser, com a màxim, d'un full).

ELS PROBLEMES MEDIAMBIENTALS ALS DIFERENTS PAÏSOS DEL MÓN

Actualment, al món hi viuen més de 7000 milions de persones. Proveir de béns i serveis a un nombre tant elevat d'habitants ha comportat la sobreexplotació i la degradació del planeta. És a dir, la demanda de recursos és molt per sobre de la capacitat que té el planeta de generar-los.

Anteriorment, hem estudiat les alteracions mediambientals més importants. Aquests problemes, però, no són iguals a totes les zones del planeta, distingint entre: els països desenvolupats i els països en desenvolupament.

  • Llegeix la següent taula sobre els problemes mediambientals i la repartició de recursos segons les zones del planeta.

  • Escriu, a mà, quin paper tenen els països desenvolupats dins els problemes mediambientals. Després, fes el mateix amb els països en desenvolupament.

https://www.visualcapitalist.com/mapping-the-flow-of-the-worlds-plastic-waste/

ELS RECURSOS NATURALS I LA SEVA EXPLOTACIÓ.

L’augment de la població ha generat més necessitat de terres de conreu i més consum de recursos naturals. Aquests recursos, però, no són il·limitats. Per aquest motiu, és important entendre la seva escassetat per fer-ne un bon ús i per buscar materials alternatius per quan aquests s'hagin exhaurit.

LES 5 ERRES

Les societats humanes sempre han produït residus, però és ara quan el volum de les escombraries ha crescut de forma desorbitada. Estem immersos en la cultura de l'usar i tirar, i en les escombraries de cada dia estan els recursos que d'aquí poc temps trobarem a faltar.


  • Llegeix amb atenció el següent text sobre la regla de les 5R davant la gran quantitat de residus que generem. Posteriorment, respon les preguntes sobre la lectura.

Descobrim i revisem la brossa diària dels nostres contenidors més habituals:

En grups, caldrà que investigueu sobre diferents mostres de brossa. Un cop escollides, haureu de descobrir amb quins materials s'ha realitzat i quina és la millor forma per llençar-los. Finalment, caldrà que penseu quina segona vida li donaríeu als productes triats, pensant diferents propostes o idees.

La petjada ecològica



Per entendre la nostra petjada al planeta, estudiarem diferents conceptes clau a tenir en compte per saber la nostra petjada ecològica. A continuació, treballarem la següent informació a partir de la següent presentació del powerpoint.

GRÀFIC SOBRE EL DÈFICIT ECOLÒGIC D'ESPANYA

Observem el gràfic i oralment comentem l'evolució del dèficit ecològic a Espanya entre els anys 1990-2005.

  • Amb 15 anys la petjada ecològica per càpita ha ______________________ .

  • Al mateix temps, la capacitat de càrrega ha __________________ (al gràfic "total biocapacidad").

  • Per últim, el dèficit ecològic (recordem que és la diferència entre la petjada ecològica i la capacitat de càrrega) ___________________ .

Per tant, podem afirmar que cada vegada consumim _________ recursos però el planeta es regenera __________ .


Visualitzem el video

PETJADA ECOLÒGICA PER PAÏSOS

Font:Informe líving Planet 2020:

https://wwfes.awsassets.panda.org/downloads/livingplanetrerport_2020_informe_completo.pdf?55320/Informe-Planeta-Vivo-2020

Observeu el mapa i responeu les preguntes.

1- Els països desenvolupats són els que tenen major impacte en la petjada ecològica? Per què creus que és així? Argumenta la resposta.

2- La majoria de països africans es caracteritzen per tenir una petjada ecològica baixa. Explica el cas del continent africà.

3- Austràlia presenta una petjada ecològica per càpita molt elevada. Anoteu 5 possibles causes del perquè creieu que és així. Podeu ajudar-vos d’Internet.

Calcula la teva petjada ecològica

La següent activitat consisteix a calcular la vostra petjada ecològica a partir dels aliments que consumiu a casa.

Haureu d’agafar 10 aliments, de la nevera, de l'armari, del rebost i mirar primer de tot el seu lloc de procedència a l’etiqueta.

  • Calculareu la distància que ha hagut de fer el producte que heu seleccionat (mirant l’etiqueta) per arribar fins a les vostres llars i escollireu una de les 4 possibles opcions que teniu a la graella.

  • Mirareu si està empaquetat el producte. Potser si és una peça de fruita no vindrà empaquetada (o sí) però en canvi un paquet de pasta segurament sí. En cas que vingui empaquetat seleccionareu de quin material és.

  • Buscareu els litres d’aigua que s’ha hagut d’invertir per poder produir 1 kg del producte que heu seleccionat. Haureu de fer-ho dels 10. Les dades que trobareu seran aproximades, però ens serveixen. Penseu que per cada 1 kg de carn de vaca es necessiten 15.000 litres d’aigua.

  • Finalment, haureu de comentar si recicleu l’aliment i el seu empaquetat un cop l’heu consumit.

Per conèixer la teva petjada ecològica hauràs respondre les següents preguntes:

  • Quants aliments dels quals has seleccionat, compleixen els 4 requisits per tenir un petjada ecològica petita? Quins?

  • Quants aliments dels seleccionats provenen de més de 500 km?

  • Suma els litres d’aigua totals i escriu el resultat.

  • Reflexiona sobre la teva petjada ecològica. Canviaràs algun hàbit per tal de reduir la teva petjada? Creus que és sostenible per les futures generacions aquest model de consum?



TASCA FINAL

REFLEXIÓ FINAL: Amb el grup, extraurem les principals conclusions treballades durant el projecte i tenint en compte totes les matèries i elaborarem la nostra reflexió.

  • Anoteu en un paper les idees principals treballades en aquest apartat de les ciències socials.

  • Realització d'un TEXT D'OPINIÓ individual que haurà de tenir, com a mínim, 300 caràcters.

  • Finalment, explicareu el vostre escrit treballat a la resta dels vostres companys.