DIVULGACIÓ MATEMÀTICA

Aquesta secció està dedicada a la divulgació de les matemàtiques.

1. CANALS DE YOUTUBE.

1.1. Derivando. Eduardo Sáenz de Cabezón

Eduardo Sáenz de Cabezón és un matemàtic reconegut pels seus monòlegs científics i el seu canal de youtube Derivando. És membre i fundador d'un grup actiu de cientics i investigadors anomenats Big Van Ciencia que es dediquen a divulgar ciència per a tots els públics.

Clica a la imatge per visualitzar el seu video "Espejismo de la mayoria". On parla de com s'utilitza la teoria de grafs a les xarxes socials. Trobaràs més videos seus al seu canal: Derivando.

1.2. Lemniscata.

La descripció del canal diu així:

"Soy un canal de matemáticas. Un canal rematadamente sexy, para qué nos vamos a engañar. Lleno de historias, problemas, paradojas y curiosidades que mi autor, Jaime, un chico casi tan sexy como yo, ha ido reuniendo a lo largo de estos últimos años.

Estudié matemáticas y física, y ahora estoy dándolo todo con un máster de Astrofísica y Cosmología.

En las redes sociales aparezco como @lemnismath. Sí, fui tan absurdamente original al elegir el nombre del canal que ya lo habían elegido cinco o seis personas antes que yo. Pero mira, aquí estoy. ¡Que viva 'lemnismath'! ¡Y las frutas de otoño, que están muy buenas!"

Clica a la imatge per accedir al canal.

1.3. Archimedes Tube. Urtzi Buijs i Miriam González.

Urtzi Buijs és matemàtic i na Miriam González és enginyera industrial. Al seu canal Archimedes Tube trobaràs videos molt ben realitzats de diversos conceptes matemàtics de tots els nivells. Alguns són de conceptes que es treballen a la universitat i d'altres són més divulgatius. També n'hi ha de diferents conceptes que es treballen a secundària.

Clica la imatge per accedir al canal.

2. GRANS DIVULGADORS.

2.1. Anton Aubanell

Anton Aubanell és Catedràtic i un apassionat professor de matemàtiques. Ara ja està jubilat, però encara es dedica a explicar i divulgar aquesta ciència. Entre les seves múltiples xerrades, destaca la de "Geometria amb bombolles de sabó". N'Anton té la gran caàcitat de sorprendre i despertar emocions entre el públic.

Aubanell forma part de l’equip del Museu de les Matemàtiques de Catalunya i del grup de didàctica Cúbic

Intervenció al programa Para Todos la 2 de tv2 de n'Anton Aubanell on explica la geometria que s'amaga darrera les bombolles de sabó. Duració 13 minuts. Clica sobre la imatge.

Cicle de conferències i tallers sobre materials manipulatius per a l’aprenentatge de les Matemàtiques Producció: Servei d'Audiovisuals FCE-UAB. Conferència inaugural: "Matemàtiques amb tots els sentits". Duració 1h40min. Clica sobre la imatge.

2.2. Clara Grima

Clara Grima és doctora en matemàtiques per la Universitat de Sevilla. Actualment presideix la comissió de divulgació de la Real Sociedad Matemática Española (RSME). Ha rebut nombrosos premis i reconeixements i conecta molt amb el públic sempre que fa alguna xerrada sobre matemátiques.

Al seu blog, podreu trobar algunes històries d'un personatge creat per ella: Mati i sus mateaventuras, que sempre acaben introduint un problema o enigma matemàtic.

Clica la imatge per entrar al Blog de na Clara Grima.

Conferència "Divulga, que algo queda" de Clara Grima al TEDxSevilla (18 minuts). Clica la imatge.

Conferència de na Clara Grima i n'Enrique Borja: "Matemáticas o Física" on discuteixen en to d'humor sobre el que és Física i el que és Matemàtiques (19 minuts). Clica la imatge.

Clica la imatge per veure l'article "Cada una en su región y Voronoi en la de todos" de na Clara Grima sobre les regions de Voronoi.

Clara Grima explica el que són les regions de Voronoi (11 minuts). Clica la imatge.

Clica la imatge per veure la xerrada de na Clara Grima a un institut de secundària sobre Matemàtiques i Salut (1 hora 40 min). També explica una mica el que és la teoria de grafs. A partir del minut 54 parla sobre diagrames de Voronoi.

Conferència de "¿Matemàticas, para qué os quiero?" (1 hora) de na Clara Grima. Clica la imatge.

Conferència "Riemann, Atiyah y sus primos" (1 hora) de na CLara Grima. Clica la imatge.

Clica la imatge per veure la conferència "Un punto azul pálido muy conectado" (35 minuts) de na Clara Grima. On explica la relació de les matemàtiques amb les xarxes socials.

2.3. Adrián Paenza.

Adrián Paenza és un matemàtic argentí que ha escrit diversos llibres de divulgació matemàtica. També ha participat en alguns programes de televisió al seu païs.

Clica la imatge per visualitzar els vídeos de la sèrie: "Grandes temas de la matemática". La duració de cadascun dels 12 vídeos és d'un 23 minuts.

3. A ESPATLLES DE GEGANTS.

3.1. Hipatia d'Alexandria.

Hipàtia d'Alexandria és la primera dona matemàtica reconeguda, tot i que no ha quedat res de la seva obra perquè va ser destruïda. Clica la imatge per saber-ne més coses.

La pel·lícula "Àgora" té com a protagonista aquesta fantàstica filòsofa, astrònoma i matemàtica. Clica la imatge i veuràs uns minuts de la pel·lícula.

3.2. Pierre de Fermat.

Pierre de Fermat, un advocat que va fer ballar el cap a molts matemàtics. Coneix la seva història clicant la imatge.

3. 3. Ada Lovelace

Clica la imatge per conèixer a la primera programadora de la història.

4. LLIBRES.

4.1. Novel·les

NOVEL·LES

T'agraden les matemàtiques i vols conèixer quines novel·les sobre matemàtiques te recomenam? Clica l'enllaç

5. CINEMA. TELEVISIÓ. RÀDIO.

5.1. Pel·lícules

La verdad oculta.

Duració: 97 minuts

Sinopsi: Catherine és una jove que ha cuidat durant anys del seu brillant però inestable pare, un geni de les matemàtiques anomenat Robert. Però quan el talent d'aquest va donar pas a la locura, va deixar darrera seu un gran misteri. La jove haurà d'enfrontar-se a les seves pors per descobrir si ha heretat la locura o la genialitat del pare i a la vegada lidiar amb l'arribada de la seva germana, a la que gairebé no coneix i a les atencions d'un antic alumne del seu pare.

El hombre que conocía el infinito.

Duració: 104 min.

Sinopsi: Narra la història de Srinivasa Ramanujan, un matemàtic indú que va fer importants contribucions al món de les matemàtiques com la teoria de nombres, les sèries i les fraccions continues. Amb la seva feina Srinivasa va aconseguir entrar a la Universitat de Cambridge durant la Primera Guerra Mundial, on continuà treballant les seves teories amb l'ajuda del professor britànic G.H. Hardy, a pesar de tots els impediments que el seu origen indú suposaven pels estàndards socials d'aquella època.

Agora

Duració: 126 min

Sinopsi: Segle IV. Egipte sota l'Imperi Romà. Les violentes revoltes religioses als carrers d'Alexandria arriben a la seva llegendària Biblioteca. La brillant astrònoma i matemàtica Hipàtia lluita per salvar la sabiduria del Món Antic amb l'ajuda dels seus deixebles. Entre ells, els dos homes que es disputesn el seu cir: Orestes i el jove esclau Davo, que es debat entre l'amor que li confesa en secret i la llibertat que podria aconseguir unint-se a l'imparable ascens dels cristians.