Aprenem a través de les malalties

Hui en dia els nostres adolescents s'han d'enfrotar a molts desafiaments. Uns dels més importants són les malalties. Aquestes estan continuament acechant-nos. Una forma d'enfrontarnos a elles és la prevenció. A l'assignatura de Biologia i Geologia per al grup de 3r d'ESO A es va treballar per projectes, sent aquests l'estudi de 3 malalties, una per trimestre. La SIDA, el càncer i l'Alzheimer, respectivament, són les tres malalties que hem tractat a l'aula.

SIDA

Estudiant la SIDA, que es va tractar en la primera avaluació, es van unir les assignatures de Valencià i Informàtica, fent servir la llengua valenciana en les exposicions i la informàtica per a realitzar uns tríptics informatius, la presentació digital divulgativa dirigida al públic, una aplicació del mòbil i un blog.

També, vam introduir l'assignatura de Física i Química per a realitzar un experiment social. On tots els assistents a la xarrada tindrien un tub d'assaig ple d'aigua excepte dues persones, un estaria infectat pel VIH i un altre protegit, i haurien de simular compartir relacions intercanviant aigua dels tubs. Posteriorment, introduíem una substància a cada tub d'assaig que reaccionava amb la substància que infectava l'aigua i, que al principi només tenia el que estava infectat. Amb aquest experiment vam fer veure l'important que és la protecció i el ràpid que es propaga un virus.

En paral·lel a aquests treballs, per a incentivar l'esperit creatiu, les alumnes van triar, per grups, un tema relacionat amb el VIH/SIDA i van fer un panell informatiu que posteriorment van explicar als seus companys de classe i a altres cursos.


Avís: l'experiment va ser una simulació i en cap moment es van utilitzar virus, el tub infectat contenia una substància que simulava la infecció.
Presentación SIDA
Presentació que van utilitzar per a explicar la malaltia als companys de tot l'institut i al públic.
Tríptico SIDA 18-19.pdf
Tríptic.

Punxant al botó podeu anar al blog.

Alguns dels panells informatius de la SIDA.
Fotos de la xarrada i l'experiment als companys d'Atenció a Persones en Situació de Dependència (APSD - Grau Mitjà).

CÀNCER

Per a estudiar a profunditat el càncer, ens va visitar durant dues sessions un metge i catedràtic de la Universitat Miguel Hernández; qui ens va donar una xarrada, ens va resoldre dubtes i va estar present durant les nostres exposicions.

Per a complementar treball a la campanya de prevenció del càncer es van unir l'assignatura d'Educació Física amb Biologia i Geologia per a fer un ball. Una altra vegada, es va fusionar la Informàtica (fent sempre un bon ús de les TIC) per a investigar sobre la malaltia i fer un tríptic i una xarrada divulgativa.

I, una altra vegada, per a augmentar la creativitat de l'alumnat i l'expressió artística, per grups van fer panells informatius que cobrien d'una banda informació de la campanya (què és el càncer, evolució d'un tumor, investigació, prevenció ...) i per una altra els continguts del curs (tals com els aparells i sistemes del cos).

Els panells informatius de la campanya es van explicar a diferents cursos i el ball es va fer al costat de la xarrada en l'acte final de la campanya.

Un grup de xiques va complementar treball de la campanya fent per iniciativa pròpia una xarrada contra el càncer de mama.

campaña contra el cáncer.pdf
Tríptic.
CHARLA CÁNCER 11-04.pdf
Xarrada.
CÁNCER DE MAMA.pdf
Xarrada de les xiques de prevenció del càncer de mama.
71b615e5-6a8c-43dd-b870-59d39103365b.MP4
Ball contra el càncer..

ALZHEIMER

Al tercer trimestre, el més curt, vam fer la campanya de l'Alzheimer. Per a començar a formar-nos sobre aquesta malaltia vam fer un visionat d'alguns curtmetratges en classe.

Després d'això, vam veure com el cervell, a causa de l'Alzheimer, s'anava descomponent. I vam fer un brainstorming per a recaptar les activitats que es farien durant la setmana de la campanya.

Es va acordar en aqueixa pluja d'idees que un grup faria un curt, un altre els tríptics i uns altres una frases motivadores que es van penjar pels corredors.

Trípticos alzheimer.pdf
Tríptic.
Si alguna vez olvido quien soy - IES Gran Vía 2019.mp4
Curtmetratge.

A les tres campanyes, des de l'inici de la mateixa fins al final, va sonar com a sirena de l'institut música relacionada amb el tema del qual estàvem parlant, ells la buscaven i li trobaven un significat perquè després el professorat corresponent la posara com a sirena de la setmana.

L'aprenentatge basat en projectes, en aquest grup, ha funcionat molt bé.