Suècia - Gävle

Leandre Mondrià, director Ins Francesc Macià (2004-2022)

A l’inici del curs 21-22, un professor de Vasaskolen (Gävle) va contactar amb el nostre Institut per tal d’acordar la visita de dos grups d’alumnes seus al llarg del curs. Dintre dels molts projectes de Vasaskolen, està previst que grups de tres o quatre alumnes visitin un altre país i assisteixin a les classes de l’institut que els acull al llarg d’una setmana. Els alumnes viatgen sense professor, s’allotgen en un apartament, i ells mateixos cuinen i se n’ocupen d’organitzar-se en el dia a dia. Els alumnes, en aquest cas, les alumnes, estudien l’idioma del país que visiten i han d’estudiar la cultura del país i el funcionament de l’escola que els acull.

Al grup de professors que participem en tota mena de projectes Erasmus+ ens va semblar una molt bona idea acollir, en aquest cas dos grups, les alumnes de Vasaskolen.

Arran del contacte amb el professor Sören, responsable d’aquest projecte, jo vaig interessar-me per la seva escola i el seu funcionament. Llavors, vaig demanar permís per tal de dur a terme un Job Shadowing a Gävle. La direcció de l’escola em va concedir el permís sol·licitat amablement, i així vaig iniciar una experiència interessantíssima tal i com reflecteixo en el meu diari.

16/5/22 - Arribada

Avui he arribat a Gävle sobre les 4 de la tarda. Havia sortit de casa a les 4:30 del matí. He ant al hostel i m’he situat. Hi ha uns 10 minuts a peu des del hostel fins a l’escola.

La ciutat és agradable, situada a la costa bàltica, té uns 75.000 habitants i sembla ser molt tranquil·la. He trobat un lloc per sopar per 10€, menjar local, bastant bo.

Me’n vaig a dormir d’hora, estic molt cansat i demà, imagino que tindré moltes coses a fer.


17/5/22 - Rebuda al centre

Avui un dia molt complet. He parlat amb Sofia, la directora del centre. He visitat l’edifici, un edifici vell, però molt elegant, confortable i modernitzat. Es nota que l’ajuntament hi inverteix molts diners.

He visitat totes les dependències del centre. He dinat al menjador de l’escola. El dinar és gratuït i els alumnes no han d’avisar si vénen, si hi aniran a dinar o no.

També he observat des de la finestra la marxa de les obres. Han previst una zona nova per laboratoris i altres dependències. Sembla ser que tot va segons els terminis previstos. Reunió amb la directora: des de les 9 fins a les 12:30h aproximadament. Una senyora amabilíssima.

Reunió amb Lisa (cap d’estudis). Es parla dels alumnes amb necessitats especials: mala conducta + rendiment baix+ consum de drogues. Problemes universals.

Última reunió del dia amb els professors per tal de decidir els nous grups del curs que ve. Hi són els tutors i la cap d’estudis. Reunió distesa i eficaç. El principal objectiu és desfer les relacions conflictives.

18/5/22 - Funcionament del centre

Només arribar al centre a primera hora, el professor Mikael m’indica l’horari a seguir i visites que haig de fer i també em convida a una excursió a Estocolm que farem divendres.

Reunió de dues escoles. Les dues escoles comparteixen l’ensenyament de les llengües. Hi havia una previsió que ha canviat quan els alumnes han canviat una opció determinada. S’han reunit els directors de les dues escoles, els sotsdirectors i els responsables dels horaris.

En total es reuneixen 7 professionals. Una professora de l’altra escola està en formació i han excusat la seva absència.Tot transcorre en un ambient molt tranquil. Un to de veu molt baix i civilitzat. Els dos directors intervenen molt poc. La reunió ha començat a les 9:30h.

Els qui han fet tota la feina són els que parlen i decideixen. Els directors ho respecten tot, no hi intervenen gaire, no hi ha afany de protagonisme.

També preveuen la possibilitat que alguns alumnes puguin canviar d’idioma en comprovar la dificultat. En cas de voler canviar d’assignatura tenen un màxim de 15 dies per pensar-s’ho. L’estudi d’idiomes dóna punts de cara a l’entrada a la universitat.

També comenten la manca de professorat; així que contracten professors que encara no han acabat la seva formació a mitja jornada (a tot arreu hi ha manca de professorat). Francès, grec i espanyol els estudien a primària. Més tard s’inicien en xinès i italià. Després d’una hora de reunió un breu descans, cafè.

Ara estudien alumne per alumne.

Nota: el sistema de calefacció és perfecte. Han aconseguit una temperatura ideal a l’interior que es regula segons la de l’exterior. Tot és gratuït. Absolutament tot. M’han dit que hi ha problemes de conducta entre els alumnes, sobretot amb els de primer, però des que he entrat a la sala de professors, no s’ha sentit cap soroll.

A la tarda, 13:00h, assisteixo a la representació d’una obra escrita i arranjada pels alumnes d’art dramàtic. 10 alumnes: 1 noi i 9 noies. L’obra és en suec. Al principi, els mateixos alumnes m’expliquen en anglès el tema que tracta l’obra: “un grup de joves delinqüents als qui alliberaran al cap de pocs dies". L’obra tracta de la llibertat i de la vida, de tots els sentiments que condicionen els humans.

Les instal·lacions on estudien i assagen són perfectes. Un cop acabada l’obra, parlo amb els alumnes i els felicito per la seva interpretació.

19/5/22 - Observació de classes

Classe de producció musical.

Em presenten el professor i ell em presenta el seu grup d’alumnes. Tots molt correctes, com sempre. El professor vesteix molt informal, amb sandàlies i mitjons. Tots els alumnes treballen amb el seu ordinador. En total: 10 alumnes. Molt bona relació entre professors i alumnes.

El comportament dels nois és sorprenent per a algú que prové del Mediterrani. En cap moment fan cap ximpleria. Al llarga de tota la classe analitzen una producció musical realitzada per ells mateixos i també interpretada. Sonava molt bé: percussió+vent+veu+corda. Analitzen una altra peça també interpretada per ells.

En total han analitzat tres cançons i estudien quin seria l’espai ideal per a ésser interpretades: església, sala petita, sala de concerts.....

Suec 2a llengua. 13 alumnes. Tots ells tenen una altra llengua materna i estudien el suec com a segona llengua.Pertanyen al segon curs de Ciències naturals. Edat: 17-18. El seu Batxillerat és de 3 cursos, acaben als 19 anys. Es tracta d’una aula d’acollida per a joves més grans. La professora, Helene, combina l’anglès (com a deferència per la meva visita).

Aquí, les classes són relaxades, els professor no transmeten cap mena de tensió. No obstant, la professora admet que de vegades, els alumnes no es comporten com deurien.

Helene és una professora amable i encantadora. Molt pendent dels seus alumnes. Es veu que li agrada la seva feina.

Molt liberals amb els alumnes que seuen com volen; però al principi de la classe, cadascú seu a la taula on hi ha el seu nom. És curiós que tots els alumnes treballen. Han llegit un llibre en suec escrit per una noia d’origen somalí, que va arribar a Suècia quan era una nena. Després de la lectura han de respondre un qüestionari que està ordenat per capítols. Han de respondre una sèrie de preguntes relacionades amb episodis, estructurats per grups de capítols.

Una llarga exposició de la professora seguida amb atenció pels alumnes. Al final de l’exposició, només una pregunta. Ara projecta el qüestionari a la pissarra. Durada de la classe 1h 20m. No hi ha alumnes que es desentenguin de la lectura. La professora hi posa passió en la seva explicació. Sembla ser que tots han llegit el llibre.

Hora 14:50 Classe en anglès. Simulació de reunió de polítics, al darrera hi ha un conflicte. La classe està decorada amb elements orientals (aquí es fan les classes de xinès).

Hi ha una alumna de trets orientals que té un anglès perfecte. Com de costum, els alumnes són respectuosos i demostren tenir un nivell força alt. Alumnes molt diferents. Els alumnes sempre amb l’ordinador a la mà. Alguns d’ells també consulten el mòbil quan els sembla.

20/5/22 - Visita museu d'art modern a Estocolm

Sortida a les 8:00h. Arribo a l’escola una estona abans de l’hora i ja hi és tothom al seu lloc, encara que les classes començaran una mica, o millor dit, bastant més tard. Els alumnes que van d’excursió, la majoria d’ells són de 3r, pertanyen a la branca d’estètica (ART) amb diverses especialitats que van de la música a la fotografia, tot passant per l’art dramàtic, el dibuix, etc...El comportament a l’autobús és més que correcte. El viatge es fa una mica pesat, 150 km a 100km/h. Arribem d’hora a una acadèmia d’art que es troba en un turó a la ciutat d’Estocolm. Es tracta de diversos edificis on hi ha una exposició de dibuixos, fotos, serigrafies, peces de roba estampades, etc...L’acadèmia acull creadors entre 20 i 35 anys segons em diu el professor que ens acompanya.

Al migdia dinem salsitxes i pizzes preparades pels mateixos estudiants de l’acadèmia. A la tarda, anem al Museu d’Art Modern: Picasso, Dalí, Braque, .....

Després de fer un cafè, emprenem el viatge de tornada. El totals d’alumnes: 50, ha estat dividit en dos grups; cada grup amb un guia que els ha explicat el que estaven veient.

Dos professors: Mikael i Magdalena s’han quedat a Estocolm. Una altra professora i jo tornem a Gävle amb els alumnes.

Cap de setmana per visitar la ciutat de Gävle.