Logo del SUSDI

DIETES SOSTENIBLES (SUSDI)

SUSTAINABLE DIETS


Erasmus KA2 2018-1-ES01-KA229-050651

El projecte SUSDI neix a partir de la motivació d'enllaçar la Nutrició Saludable amb la Sostenibilitat en alumnat de secundària.

INSTITUTS PARTICIPANTS A SUSDI

SUSDI (Dietes Sostenibles) és un projecte que en el que participen quatre centres d'ensenyament secundari de la Unió Europea:

INS Sabadell , Agrupamento de Escolas Trigal de Santa Maria,Bundesgymnasium und Bundesrealgymnasium Baden, Gymnázium Jána Chalupku v Brezne .
Els materials d'ensenyament-aprenentatge creats al SUSDI tenen una aproximació d'indagació guiada en educació científica o IBSE (Inquiry Based Science Education) i STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics). També incorporen apartats per ajudar l'alumnat a fer-se seu l'aprenentatge.

Contacte:

- Montserrat Tortosa (INS Sabadell, coordinadora de SUSDI) mtortosa@ies-sabadell.cat .-António Rocha (AETSM, Tadim)- Hildegard Urban-Woldron (BG-BRG Baden)- Jana Chlebušová (Gymnázium Jána Chalupku- Brezno )

ELS OBJECTIUS DEL PROJECTE SUSDI SÓN:

1) Presentar el tema de la dieta saludable a secundària de manera innovadora fent servir la metodologia de Indagació Guiada (IBSE) amb una aproximació interdisciplinària de Ciències , Tecnologia , Enginyeria , Art I Matemàtiques

2) Fer que els estudiants siguin conscients del repte que representa l’escalfament global I que ells poden ser part clau de la solució.

3)Crear dietes sostenibles de manera col.laborativa entre partners de diferents països .

4) Fer que els estudiants implementin les solucions que han create ells mateixos a

les escoles I entorns locals.

5) Compartir els resultats I productes del projecte a altres col.lectius interessats en el tema .


Primera trobada d’alumnes SUSDI a Portugal

Del 17 al 23 de febrer 7 alumnes de 3r d’ESO del nostre institut han pogut gaudir d’una setmana d’intercanvi cultural amb alumnes de diferents països que s’han trobat a Portugal. La ciutat que ha organitzat la trobada és Braga, concretament l’Agrupamento d’Escolas Trigal de Santa María del poble de Tadim. Allà ens vam trobar amb alumnes portuguesos, i també alumnes eslovacs i austríacs, i junts hem començat a treballar diferents aspectes del fil conductor del nostre projecte, l’alimentació sostenible (Sustainable Diets).

Vam visitar diverses finques de cultiu ecològic, i ens van explicar en què consistia aquest enfocament de l’agricultura, així com els diferents segells amb que podem reconèixer l’origen dels productes ecològics.

Vam visitar Fibrenamics i CVR (Centre de Valorització de Residus), dos projectes ubicats a la Universitat de Minho, a Guimaraes. Ambdós fan recerca per donar sortida econòmica a diferents materials que fins ara s’han considerat residus, per exemple les tones de restes de poda dels cultius de fruiters, les burilles de les cigarretes, o la roba que llencem.Vam tenir la sort excepcional de visitar l’Institut Internacional de Nanotecnoloogia, on fan diversos tipus de recerca aplicades a millorar la qualitat dels aliments, millorar-ne l’aprofitament i reduir el volum de residus associat als aliments. Amb tota aquesta informació els alumnes van descobrir diversos aspectes lligats a la sostenibilitat, i van poder reflexionar sobre el tema.

Més enllà del contingut acadèmic, l’intercanvi va ser una oportunitat per descobrir altres cultures i practicar idiomes. Vam poder gaudir de l’enorme hospitalitat del poble portuguès, que ens va acollir amb molta amabilitat. Des d’aquí donem les gràcies a totes les famílies que ens van acollir i a l’escola de Tadim!

Aquest projecte s’emmarca dins els projectes europeus Erasmus plus.

Performance realitzada amb alumnes de 3r d'ESO de l'Institut Sabadell, que aconseguirà fer-nos reflexionar sobre les distintes opcions que tenim a l'hora de consumir aliments.

SUSDI C1: STEAM Dijous 26 octubre 2018

El passat dijous 26 d'Octubre, es va realitzar la primera activitat del projecte Erasmus Plus, SUSDI. Va ser la primera presa de contacte entre els socis participants, on s'arribaren a diferents acords de com havia d'evolucionar el projecte.