MD1.5. Programes per a dissenyar

Per poder fer un disseny de forma més lliure que amb un processador de textos, necessitam algun programa que permeti moure lliurement els blocs de text i les imatges.

D’entrada, existeixen molts programes capaços de treballar amb aquesta flexibilitat.

Podríem pensar, sense anar més lluny, en els programes per fer presentacions (Google Slides, Powerpoint, Impress, Keynote…), programes de “pissarra col·laborativa” com Jamboard o d’altres, tot i que estan pensats més aviat per fer una presentació en pantalla davant d'un auditori (o al nostre cas, a classe.)

La llista d’alternatives és llarga, però cal tenir en compte alguns aspectes per decidir si una aplicació realment ens serveix o no.

Hem de pensar:

és un programa que permet fer publicacions amb múltiples pàgines, o una pàgina única?

Puc importar-hi diferents tipus d’imatge?

Permet guardar amb un format que s’imprimeixi bé, si cal, o que es pugui veure a diferents tamanys sense pèrdua de qualitat?

Proposam diferents alternatives que estan a l'abast de tothom:

Publicació a la web

Per a continguts que es veuran gairebé exclusivament en pantalla, podem utilitzar Google Sites (per crear llocs web), o fins i tot Blogger, Wordpress o una altra plataforma de blogs (que fa molts anys que s’utilitzen). Són eines còmodes d’emprar i amb l’avantatge de crear tota la navegació entre pàgines i seccions de forma automàtica.

Programes de dibuix basats en objectes (dibuix vectorial)

L’aplicació de dibuix Google Draw (dibuix.) té la limitació de fer una sola pàgina. Per tant, és útil per a un póster, per a una infografia… dissenys s’una pàgina (o un fulletó fet plegant una pàgina), però no gaire per dissenys més llargs.

El mateix podem dir d’Inkscape. És un programa molt potent i treballa molt bé amb text i imatges, però el resultat és una pàgina única.

LibreOffice Draw és un programa molt complet de dibuix basat en objectes que té, a més, capacitat de treballar amb múltiples pàgines.

És clar que les pàgines es poden combinar a posteriori, però una solució vàlida passa per oferir ja d’entrada la capacitat de treballar en la publicació sencera, o si més no en una secció completa d’aquella.

Processadors de textos

També podem utilitzar un processador de textos. Més enllà d’editar un document només textual, incorporen funcions més avançades per combinar-hi també imatges i aplicar formats bastant sofisticats. L’editor de textos de Google, Docs, LibreOffice Write o, en el cas de Microsoft, Word i Publisher (si el nostre pla o llicència l’inclou). Al Mac podem aprofitar les capacitats d'autoedició de Pages.

Tot i que estan indicats més aviat per a textos amb imatges ocasionals, la veritat és que tots aquests programes han guanyat moltes capacitats i tenen funcions d’autoedició potents. La principal limitació que presenten és la seva orientació a crear documents de text, i no tant dissenys als quals reposicionam els elements lliurement per provar alternatives.


Programes de maquetació professional

El programa multiplataforma Scribus, de codi obert, està creat específicament per al disseny de publicacions de nivell professional, com les que es porten a impremta.

Hi ha, per tant, molt per triar!

Aprendrem alguns procediments essencials que podreu aplicar a tots aquests casos.


On són els programes comercials? Dins cadascuna de les categories hi ha també programes comercials, als quals s’ha de pagar una llicència d’usuari. Alguns són molt coneguts, com ara Illustrator, InDesign… i altres no tant, però són tant o més potents (Affinity Designer, Affinity Publisher…) Tanmateix, ens centram al programari de codi obert (com els que hem esmentat abans) i les aplicacions que estan incloses amb les plataformes educatives de la majoria de centres, com ara la de Google Workspace.

Aplicacions en línia

Són cada cop més potents i versàtils, amb tota una sèrie d’avantatges. El més interessant és que les apps tenen funcions més i més integradores: trenquen les categories que fins fa un temps es consideraven separades, i serveixen per a un ventall de creacions que va des del vídeo a la creació de dissenys en paper, passant per elements interactius de tota mena.

A la graella que segueix teniu una comparativa amb les aplicacions que hem esmentat a aquesta secció, i els enllaços corresponents. Fent clic a la icona ↗ veuràs el document complet.

A l'article Tot d'eines per al disseny gràfic digital tens una llista d'aplicacions recomanades per a diferents tipus de producte de disseny que vulguis crear.


Comparativa de programes i aplicacions per a disseny

En funció del contingut d'un disseny (proporció de text i imatge), del número de pàgines o el destí (si ha de ser només per a presentació, per impressió, ambdues coses...) pot ser més convenient una aplicació o una altra.