MD1.4.3. Espai en blanc

L’espai en blanc —també conegut com a espai negatiu— és, en termes de disseny, tan important com la resta. Com els carrers a les ciutats: no pot haver-hi només blocs de vivendes. Calen carrers, parcs i avingudes, i hi ha molta diferència si aquests són prou amples!

L'espai en blanc no és tan sols allà on “no hi ha res”: sovint es diu que deixa respirar el vostre disseny, reduint la quantitat de text i elements funcionals que els usuaris veuen de cop.

Evidentment, no ha de ser necessàriament en blanc: pot ser d’un determinat color de fons, el que sigui: negre fins i tot!

Sense anar més lluny: aquestes mateixes pàgines tenen abundant espai en blanc entre els elements de contingut. Però també obriu la pàgina de Google a un navegador. Quin percentatge de la pantalla és espai buit? Què s'aconsegueix amb això? Quin objectiu té?

No fa falta veure, però, un exemple tan exagerat. Si analitzam qualsevol disseny de pàgina, podrem comprovar quin paper hi té l'espai en blanc.


Des de fa segles, en llibres dels inicis de la impremta, s'ha tret partit de l'espai en blanc als marges de les pàgines, entre columnes de text... per organitzar el disseny i a més, per altres objectius. Un disseny de pàgina que deixi un marge ample a un costat és molt útil per estructurar la informació o per prendre-hi notes, fins i tot. L'aspecte del disseny és molt més net, i és molt més fàcil trobar allò que cerques.

Mirau aquests exemples de latextemplates.com. Són exemples sobris sense imatges acompanyants, però veiem per a què s'aprofita l'espai lateral.

Quan un projecte s’ha d’imprimir, hi ha més limitacions en l’ús de l’espai en blanc, i cal prendre decisions creatives per treure-li el màxim suc possible. Als projectes que es mostren en pantalla no hi ha les mateixes consideracions (econòmiques, de materials…) i es pot jugar millor amb l’espai entre elements.


Per tant, podem afirmar que l'espai en blanc:

  1. ajuda a separar —i agrupar— els elements;

  2. contribueix a estructurar i jerarquitzar la informació;

  3. és un element estilístic.

  4. l'aspecte és més professional; té unes connotacions positives de modernitat, qualitat...

Mirau aquest exemple (d'un article de A list apart). Essencialment els dos dissenys tenen els mateixos elements de text i la mateixa fotografia al mateix tamany. Quin dels dos et suggereix que és un producte de major qualitat?


D'aquests dos catàlegs, quines connotacions et suggereix l'anunci, respecte del producte i respecte de la tenda?