MD1.3.2.Imatges


il·lustració: Joan M. Mas - Deskspace. Aquest tipus d'imatge, et suggereix que està feta com a vector, o en forma de mapa de bits? Per què?


El segon element bàsic del disseny gràfic és la imatge.

És inevitable dir allò de que "una imatge val més que mil paraules", però en alguns casos segurament val més que un milió de dades. Per exemple, amb un gràfic, copsam una informació en uns segons, mentre que trigaríem molt temps analitzant les dades numèriques.

Per un altre costat, per a una comprensió profunda d'un tema hem d'anar més enllà de la immediatesa de les imatges i submergir-nos el el text. La imatge no és un substitut del text, és un component que fa que ambdós es reforcin mútuament. Al còmic tenin un llenguatge propi que porta a un altre nivell la interacció entre text i imatge.

Podem utilitzar una gran diversitat d’imatges, tant fotogràfiques com il·lustracions, a més dels gràfics, infografies i visualitzacions de dades.

Òbviament, fer una fotografia és possible, amb major o menor encert, per a qualsevol persona que tingui la càmera. En canvi les il·lustracions són figues d'un altre paner: no tothom té la capacitat de dibuixar o pintar prou bé. Tanmateix, ens hem d'aturar un moment a reflexionar sobre el sentit que té dir una "bona" il·lustració. El que compta no és tant l'aspecte artístic com el seu poder comunicatiu: com permet reforçar el missatge del text; quin impacte i atractiu té. I per això moltes vegades n'hi ha prou amb una solució gràficament molt simple. Per això en disseny optam sovint per imatges senzilles, icòniques.

Fixeu-vos que, a mesura que desgranam els aspectes del disseny trobam temes que podríem tractar no ja a un curs sencer, sinó a una col·lecció completa de cursos! La fotografia és un art amb moltes coses a aprendre, tant des d'un punt de vista tècnic com estètic; el mateix podem dir de la il·lustració com de la visualitzacio de dades. Evidentment, no cal saber-ho tot de tots els temes, i podem aprofitar molt bé tots aquests recursos fent servir el nostre criteri i aprofitant imatges preexistents.

Si volem utilitzar fotografies i imatges creades per algú altre, amb uns segons tindrem milers de resultats disponibles al nostre cercador d'internet. Hem de tenir ben present, però, tot allò que hem comentat sobre propietat intel·lectual i drets d'autor (al material Llicències.)

Existeixen molts serveis que allotgen tant fotografies com icones i il·lustracions i especifiquen clarament les condicions d'ús. En veurem uns quants a la resta de materials del curs.

Finalment, des d'un punt de vista pràctic em de tenir en compte alguns aspectes importants que veurem al material següent (MD1.4) : formats d'arxiu, edició...


Fer fotografies i crear il·lustracions: algunes idees

Els dispositius mòbils són ideals per a fotografiar i també per a dibuixar. I no cal fer servir un telèfon actiu (ni tan sols connectat a wifi tot el temps). A totes les cases hi ha algun telèfon mòbil en desús que, encara que no tingui targeta SIM i no serveixi com a telèfon, sí que el podem aprofitar com a càmera (de vídeo i de fotografia), com a enregistrador de so i fins i tot com a tauleta de dibuix digital.

Les tauletes digitalitzadores són un altre dispositiu interessant i no gaire car per a dibuixar. Algunes exigeixen un aprenentatge de la coordinació ma-ull per aconseguir bons resultats, però s'aprèn aviat.

Les pissarres digitals interactives i els panells plans tàctils de classe són una altra manera ideal de dibuixar. En aquest cas dibuixam a gran escala i després podem emprar una versió reduïda al tamany que volguem. Existeixen aplicacions que possibiliten, a més, col·laborar en un mateix treball, com ara Jamboard.

No oblidem, però, l'enorme quantitat de tècniques tradicionals de dibuix i pintura: llapis, tinta, llapissos de color, retoladors, ceres, pastels, tèmpera, aquarel·la, collage, acrílic...