MD1.3.1 Text i tipografia

És molt convenient Tenir unes nocions bàsiques de tipografia per aprofitar millor les possibilitats que tenim al nostre abast. Ara bé, si ens estam iniciant, la millor recomanació és mantenir les coses el més simple possibles.

Els tipus de lletra

Un tipus de lletra és un conjunt de glifs que representen lletres, números i símbols.

Anomenam font tipogràfica o pòlissa de tipus als suports en què es presenten les diferents variants de o tipus de lletra. Abans aquest suport eren peces metàl·liques; mitjan segle XX va començar a utilitzar-se un suport de pel·lícula; actualment és software. Els diferents dissenys de caràcters tipogràfics de les fonts s'identifiquen amb un nom propi elegit pel dissenyador (coneixeu segurament Arial, Courier, Helvetica, Times New Roman...)

Com tantes altres aspectes del disseny gràfic, la tipografia ha experimentat canvis radicals i s'arrossega una terminologia que prové d'una època en què la tecnologia d'impressió no tenia res a veure amb l'actual: els tipus de metall o de fusta.

A l'àmbit digital, el terme anglès font (o fount) s'ha fet d'ús comú: deriva del francès fonte, que significa “(peça) fosa”, ja que es preparaven les peces tipogràfiques fonent metall i vessant-lo en uns motlles.

A l'esquerra teniu les diferents variants de Univers, un disseny d'Adrian Frutiger. Aquest exemple serveix per mostrar el fet que sovint els tipus de lletra pertanyen a una família de dissenys relacionats. Per exemple, una família pot contenir variants amb diferent gruix del traç, que van des d'extra lleugera fins a extra negreta, variants normals i cursives (o itàliques); però també pot haver-hi variacions en l'ample, el contorn i altres elements estilístics.

Al marge de la seva funció estricta, els tipus de lletra elegits també tenen un component estètic o estilístic, unes connotacions i suggerències…

Hi ha milers de tipus de lletra! Òbviament, amb la seva extrema diversitat, es fa difícil classificar-les, però tot i això, a grans trets, podem parlar de tipografies

  • per al cos de text: serif i sans. Serif: amb gràcies o serifes –els traços decoratius que formen la terminació de les astes– i Sans: sense serifa, o tipus de lletra de pal sec.

  • per a títols / decoratives.

  • manuscrites (script)

  • També hi ha col·leccions d’imatges desades dins d’una tipografia digital (conegudes com a fonts de símbols o dingbats). Això permet disposar ràpidament d’imatges icòniques o il·lustracions simples llestes per utilitzar, simplement teclejant una lletra determinada, amb aquest tipus de font seleccionada!

Problemes amb la justificació del text: aparició de “rius” al text que dificulten la lectura.

L'espaiat entre línies o interlineat s'ha d'ajustar per tal de fer-lo idoni per a la lectura.

Criteris per a la composició del text

Hi ha algunes normes bàsiques que convé tenir en compte. Moltes d’elles són una qüestió d’equilibri: ni massa, ni massa poc.

Si voleu experimentar algunes d'aquests manaments, podeu fer-ho interactivament a Explorations in Typography.

  1. No combinar massa tipus de lletra diferents i, per exemple, restringir-los a un tipus per al text principal i un altre tipus per a títols, subtítols… Per a un projecte això s’anomena elegir una paleta tipogràfica: els tipus de lletra que utilitzarem, i les seves característiques (tamany, color…)

  2. Elegir un tipus de lletra adient per a la funció que ha de tenir. Normalment, el cos de text té unes restriccions que no cal tenir en compte amb els tipus per a títols: cal que siguin clarament llegibles, en certa manera “invisibles”. Els tipus de cos de text més recomanables són bé els serif més clàssics, o els sans (de pal sec), més moderns. En tot cas, cal evitar tipus de lletra excessivament complexos o decoratius per a textos llargs.

  3. Elegir una combinació de colors que proporcioni suficient contrast entre la lletra i el fons, i permeti llegir sense esforç.

  4. Elegir un tamany de lletra proporcionat a la funció del text, i que s’adigui amb els requisits d’espaiat que comentam a continuació. Utilitzar diferents tamanys de lletra i les seves variants (negreta, cursiva) permet jerarquitzar la informació. Així, podem utilitzar un tamany i estil diferent, i constant dins d’un document, per indicar els títols i subtítols, el cos de text principal o els peus de foto. Partint el tamany bàsic que tendrà el cos de text, es pot establir a continuació el dels encapçalaments, peus de pàgina… proporcionats a aquell. Per exemple, canvieu l'encapçalament principal al 180-200% del cos del text. Si teniu un encapçalament secundari, modifiqueu-lo al 130-150% del cos del text…

  5. Les línies han de tenir una llargada òptima per facilitar la lectura: si són massa curtes o massa llargues ho fan difícil. El marge va des d’uns 55 a 70 caràcters, amb els espais inclosos.

  6. El tipus d’alineament és també important. Molts pensen que la justificació és més “professional”, perquè antigament era pròpia dels llibres impresos, i no es podia fer amb una màquina d’escriure. en realitat, els textos justificats sovint presenten problemes amb excessius espais en blanc entre paraules, o amb un interlletratge excessiu que acaben dificultant la lectura (a més de ser visualment pitjors.) Els problemes amb la justificació es poden compensar en part modificant la separació de paraules amb guionets o retocant l’espaiat, però és més senzill optar per la justificació a l’esquerra: sol ajustar molt millor els caràcters i espais i funciona molt bé. En alguns casos, és clar, necessitam optar per a text justificat, i pot quedar bé si hi posam un poc d’esment. El que no és gens recomanable en cap cas per a textos llargs és aliniar a la dreta: fa molt difícil la lectura. Només és admissible per a cites, títols i altres blocs de text reduïts.

  7. El mateix passa amb l’interlineat: si les línies estan massa juntes, o excessivament separades es dificulta la lectura. Un valor ideal oscil·la entre el 135 i el 150% (de 1,3 a 1,5 vegades un espai senzill.)

  8. Hi ha diferents formes de separar els paràgrafs: les més clàssiques són afegir una quantitat d’espai (abans o després del paràgraf) o sagnar (positiva o negativament) la primera línia. El que no s’ha de fer és utilitzar ambdues! Altres formes alternatives és utilitzar una vinyeta entre paràgrafs, inicials capitulars al començament del paràgraf…

La longitud de les línies s'ha de proporcionar al tamany de la lletra elegida per facilitar la lectura del text.

Contrast insuficient (esquerra) i suficient (dreta) als colors del text

On podem obtenir tipus de lletra

Pot semblar inimaginable, però existeixen més de 100.000 dissenys de tipus de lletra!

Al teu ordinador hi ha instal·lades una sèrie de tipografies, i se’n poden instal·lar de noves (el procediment és un poc diferent a cada sistema operatiu.)

Hem de tenir el compte que els tipus de lletra estan protegits per les lleis de propietat industrial i intel·lectual. N’hi ha que tenen una llicència oberta i es poden utilitzar lliurement, però d’altres són comercials i s’ha de pagar una llicència d’usuari. Cal tenir-ho en compte en descarregar-les.

També tenim a la nostra disposició tipografies en línia: Moltes aplicacions web (les que utilitzam dins del navegador, i al Chromebook) utilitzen tipografies que són a un servidor i es recuperen d’aquest per mostrar el text de la forma elegida. Un bon exemple són les tipografies que podem elegir dins de Documents de Google.

Et proporcionam alguns enllaços perquè puguis explorar la quasi infinita varietat de tipus de lletra que hi ha:

Google Fonts: una excel·lent colecció que posen a disposició de tots els usuaris de forma gratuïta.

Fontsquirrel: una altre magatzem en línia de tipus de lletra amb llicència oberta.

Fontlibrary.org

A Myfonts.com podeu veure la immensa diversitat de tipografies que existeixen; en aquest cas són en la seva majoria comercials, tot i que algunes són gratuïtes.

I, si encara teniu més curiositat, aquí teniu un directori —un veritable cens— amb moltes de les firmes que elaboren tipus lletra avui: http://census.typographica.org/ Com a extra, les seves webs són sovint molt interessants des del punt de vista del disseny.

Com instal·lar i administrar tipus de lletra

A Windows: https://www.adslzone.net/esenciales/windows-10/fuentes-texto/

A Mac: https://support.apple.com/es-es/guide/font-book/fntbk1000/10.0/mac/12.0

A Linux el procediment és un poc diferent segons la distribució o Distro. En molts casos, n'hi ha prou amb fer doble clic sobre el tipus de lletra descarregat i triar el botó "instal·lar".

Hi ha també utilitats especialitzades per a administrar els tipus de lletra. Aquí teniu algunes alternatives portables per a Windows: https://www.portablefreeware.com/index.php?sc=123

Les aplicacions portables no necessiten instal·lació ni permisos d'administrador: es col·loquen a una carpeta i prou. Teniu una explicació detallada aquí: https://tic.cepinca.cat/2021/02/programes-portables.html


Per aprendre més...

Molt recomanable l'excel·lent Conceptos básicos de tipografía de Adobe.