Οι δρόμοι του νερού

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας και ευαισθητοποίησης για παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Οι δρόμοι του Νερού απευθύνεται σε σχολικές ομάδες και βασίζεται στις σύγχρονες αρχές της ανακαλυπτικής μάθησης και της διαθεματικής προσέγγισης. Έχει σχεδιαστεί σε συνάρτηση με τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών και συμβάλλει στον εμπλουτισμό και την εξέλιξη των διδακτικών τους στόχων. Πιο συγκεκριμένα, συνδέεται διαθεματικά με την Ιστορία, τη Φυσική, τα Μαθηματικά, τη Γεωγραφία, τη Μελέτη Περιβάλλοντος και τα Εικαστικά. Επιπροσθέτως η κύρια θεματική του αποτελεί βασικό άξονα των εργαστηρίων δεξιοτήτων που υλοποιούνται στα σχολεία κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022.


Το πρόγραμμα δομείται από αρθρωτές και συγχρόνως αυτοτελείς βιωματικές δράσεις στον χώρο του σχολείου, τον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου και την πόλη της Αθήνας. Η πρώτη του πιλοτική εφαρμογή με τίτλο «Τα αόρατα ποτάμια της Αθήνας» θα υλοποιηθεί τον Δεκέμβριο σε επιλεγμένα σχολεία της Αττικής και απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Δ Δημοτικού. Η εκπαιδευτική αυτή δράση έχει διάρκεια 45 λεπτών και διαρθρώνεται σε δύο μέρη: παρουσίαση του θέματος και εργαστήριο χαρτογραφίας.


Κύριες εκπαιδευτικές επιδιώξεις είναι:

να γνωρίσουν οι μαθητές τα ποτάμια της Αθήνας, που από την αρχαιότητα ως σχετικά πρόσφατα αποτέλεσαν οργανικό στοιχείο του αστικού τοπίου και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη ζωή των κατοίκων να κατανοήσουν ότι αποτελούν ένα αθέατο κατακερματισμένο μνημείο που αναζητά τη θέση του στο σύγχρονο αστικό τοπίο να συνειδητοποιήσουν ότι τα ποτάμια θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πράσινη διέξοδο» ενταγμένα στον δημόσιο χώρο της πόλης και, τέλος, να αντιληφθούν τον καθοριστικό ρόλο των αστικών υδάτων στην αειφόρο ανάπτυξη και τις πράσινες πόλεις εν γένει.


Αξιοποιώντας την εκπαιδευτική προβολή και μια εργαλειοθήκη ποικίλου εποπτικού υλικού (χρονολόγια, γραπτές πηγές, χάρτες, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, βίντεο), οι μαθητές ενθαρρύνονται σε μία βιωματική προσέγγιση του θέματος αναλαμβάνοντας παιχνίδια ρόλων και γίνονται «πολεοδόμοι», «ιστορικοί» και «περιβαλλοντολόγοι». Τελική αποστολή κάθε ομάδας είναι να «χαρτογραφήσει» εκ νέου την Αθήνα (εργαστήριο χαρτογραφίας) με σκοπό να τοποθετήσει τα ποτάμια της πόλης «στη θέση τους». Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές «αναδιαμορφώνουν» το αστικό τοπίο παρεμβαίνοντας διορθωτικά, αφού έχουν κατανοήσει βιωματικά την άρρηκτη σχέση του νερού με την ποιότητα ζωής και την αειφορία.