Dialogi ja dialogisuus ovat jo kauan olleet tärkeitä käsitteitä kulttuurin, filosofian, tieteen ja yhteiskunnan eri aloilla. Dialogi on sanana arkisesti tuttu tarkoittaessaan kirjojen, näytelmien ja elokuvien vuoropuheluita. Kasvatuksessa dialogisuus viittaa erityislaatuiseen vuorovaikutukseen, jota luonnehtivat toisten kohtaaminen ja kommunikaation vastavuoroisuus. Opettaja voi kaivata dialogitaitoja pohtiessaan kasvatussuhteiden etiikkaa, ratkoessaan yllättäviä ristiriitatilanteita tai halutessaan monipuolistaa ja rikastaa luokkansa opetuskeskusteluja. n tekstiä. (OPH)
Opetushallituksen Dialogi- ja tunnetaitojen opas avaa opettajille näkökulmia dialogiseen opetukseen, tunnekasvatukseen ja ajattelu- ja keskustelutaitojen harjoitteluun.
Materiaalipankista löydät vinkkejä ja materiaalia dialogitaitojen harjoitteluun ja kulttuurisesti, katsomuksellisesti ja kielellisesti vastuullisen pedagogiikan vahvistamiseen.
Verkkosivusto on tuotettu osana Helsingin yliopiston, Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry:n ja Arto Kallioniemen UNESCO Chair professuurin (UNESCO Chair in Values, Dialogue and Human Rights in Education) toteuttamaa ja Opetushallituksen rahoittamaa Kulttuuri-, katsomus- ja kielitietoinen perusopetus KUPERA -hanketta (2019-2020).
Dialogiset menetelmäkortit ovat työkaluja dialogiosaamisen kehittämiseen, dialogiseen oppimiseen ja tiedonluomiseen. Menetelmäkortteja voidaan käyttää monin tavoin erilaisissa tilanteissa ja yhteyksissä, joissa ollaan keskustelemassa, oppimassa tai luomassa tietoa yhdessä. Menetelmien avulla yhdessä ajatteleminen ja tekeminen saadaan onnistumaan entistä paremmin.
Menetelmän on kehittänyt Helena Aarnio.
Dialogiset menetelmäkortit ja harjoitukset
Dialogiosaamisen videoluentosarja:
Dialogitaitajat -kampanja auttaa kasvattajia tukemaan lasten ja nuorten dialogitaitoja. Tältä sivustolta löytyy tietoa ja materiaalia varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen sekä perusopetukseen, lasten ja oppilaiden huoltajille sekä erilaisille oppilaitoksille, yhteisöille ja järjestöille.
Erätauko on keskustelumenetelmä, jota voi käyttää erilaisissa ryhmissä ja organisaatioissa. Erätauko on tapa käynnistää ja käydä rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua – mahdollisuus pysähtyä ja harkita asioita rauhassa.
Erätaukoa voi käyttää, kun tarvitaan aiheen syvempää ymmärrystä tai erilaisten ihmisten tasavertaista kohtaamista – esimerkiksi osana luottamuksen rakentamista, valmistelua, päätöksentekoa tai kun haluat tuoda erilaisia ihmisiä yhteen.
Sivuilta löytyy valmiita Erätauko-keskustelujen materiaaleja, joita voit hyödyntää esimerkiksi kouluissa, oppilaitoksissa, työpaikoilla ja kansalaiskeskusteluissa.
Yhteinen hetki -kortit on tulostettava pdf-materiaali, jossa on ideoita vuorovaikutuksellisiin hetkiin vaikeasti kehitysvammaisen ihmisen kanssa. Materiaali on osa Krista Kaposen sosionomitutkinnon opinnäytetyötä.
Yhteinen hetki -kortit ja käyttöhjeet, tulostettava materiaali (pdf)