Google Slides

Perusteet

Yleensä Google Slidesia käytetään esimerkiksi oppitunneilla käytettävien diaesitysten rakentamiseen. Slides on kuitenkin loistava työkalu muun muassa yksinkertaisiin ohjeanimaatioihin, joita tässäkin sivustossa on käytetty, sekä interaktiivisiin oppimistyökalusta. Sivun alareunassa on esimerkkejä, millaisia projekteja SLidesilla voi tehdä tai teettää.

Slidesin Yläreunasta (1) löytyvät tuttuun tapaan tiedoston nimeäminen ja muut työkaluvalinnat, kuten kumoa- ja tee uudelleen -painikkeet. Oikeasta reunasta löytyy diaesityksen käynnistäminen (2) ja tiedoston jakaminen (3). Tiedoston jakaminen toimii samaan tapaan, kuin Oman Driven tai muiden työkalujen kanssa. Keskeltä ruutua löytyvät varsinaiset diat (4). Uudessa Slidesissa on aina oletuksena pääotsikkodia. Vasemmasta reunasta löytyy lista esityksessä olevista dioista (5) Alaraunaan esiintyjä voi lisätä muistiinpanoja, jotka saa itselleen näkyviin esityksen aikana.

Google Slidesin työkalupalkki muuttuu sen mukaan, mitä elementtiä käsitellään. Yläpuolella näkyvässä kuvassa työkalupalkissa näkyvät lähinnä elementtien lisäystyökalut, koska työhön ei ole lisätty vielä mitään. Alapuolella näkyvät työkalupalkkiin ilmestyvät työkalut kun käyttäjä valitsee diaesitykseen lisätyn tekstikentän, kuvan tai dian. Varsinaiset ohjeet diaesitysten luontiin löytyvät sivun alareunan esimerkkiesityksistä.

Tekstinmuokkaustyökalut ovat suurelta osin samat kuin Google Docsin puolella.

Kuvaa muokatessa tyäkaluriviin ilmestyy vasemmalle työkaluja, joilla voi lisätä valittuun kuvaan reunaviivoja, esimerkiksi kuvan korostamiseksi. Viivan väri, vahvuus ja tyyppi ovat valittavissa.

Kuvaan voi tekstin tapaan lisätä linkin esimerkiksi ulkoiseen materiaaliin tai vaikka saman esityksen toiseen diaan. Työkalu on näppärä, mikäli haluaa käyttää kuvaa esimerkiksi painikkeena. Painikkeiden tekemisestä lisää alla olevissa esimerkeissä.

Kuvaa on myös mahdollista rajata, eli poistaa kuvasta tiettyjä osio. Lisäksi kuvaan tehdyt muokkaukset voi poistaa palauta kuva-toiminnolla. Palautatoiminto poistaa kuvan kaikki Slidesissa tehdyt muokkaukset, riippumatta missä vaiheessa ne on tehty, joten käytä yksittäisten virheiden poistamiseen kumoa-painiketta.

Kuva-asetuksista voi säätää kuvan kontrastia, kirkkautta sekä läpinäkyvyyttä. Näillä asetuksilla voi muun muassa himmentää tekstin taustalle jäävää kuvaa. Lisäksi kuvalle voi asettaa erilaisia väriteemoja.

Korvaa kuva -toiminnolla valittu kuva korvataan uudella, joka lisätään esimerkiksi Omasta Drivesta.


Dian muokkaaminen onnistuu, kun valitset haluamasi dian vasemman reunan luettelosta (yläkuva 5). Muokkausvaihtoehdot ovat tausta, jossa voit valita taustan värin tai kuvan, ulkoasu, jossa voi vaihtaa dian asettelua (ks. valmiit diapohjat alempana) sekä teema, jossa esitykselle voi valita yhtenäisen fontteja ja värejä muuttavan ulkonäön.

Siirtymä-työkalua käytetään diajoen vaihdon animointiin sekä yksittäisen dian tekstien ja kuvien animointiin. Tämän työkalun tärkein ominaisuus on mahdollisuus saada kuvat ja tekstit ilmestymään ruudulle esityksen aikana yksitellen tietyssä järjestyksessä.

Tiedosto-valikon toiminnot (vas) ovat pitkälti samat kuin Google Docsissa. Yleensä tärkeimpiä ominaisuuksia ovat kopioiden luominen sekä tiedoston julkaisu internetissa.

Lisää-valikosta löytyy niin ikään tuttuja valintoja. Slidesille omat valinnat ovat animointi, joka avaa saman valikoin kuin yllä mainitty siirtymä-työkalu, sekä uuden dian lisääminen ja diojen tuonti muista esityksistä.


Dia-valikosta löytyy valintoja yksittäisen dian sijaintiin ja tyylin liittyen. Työkalut ovat pääsääntöisesti näppärämmin muualla saatavilla, mutta täältä ne löytyvät yhdestä paikasta. Lisäksi valikosta näkee näppärästi muutamia pikanäppäinkomentoja, joiden käyttö nopeuttaa työskentelyä.

Uusien diojen lisääminen onnistuu näppärimmin vasemmassa reunassa näkyvän dialistan yläpuolelta löytyvästä + merkistä. Merkin oikealla puolella on pieni nuoli, josta voi avata valikon, jossa on valmiina eri tyyppisiä dioja. Dian voi tietenkin luoda täysin itse lisäämällä sopivia tekstikenttiä.

Valmiit diat ovat kuitenkin useimmiten vaivattomin tapa esimerkiksi tavallisen esityksen luomiseen. Klikkaa sopivan mallista diaa, niin se ilmestyy automaattisesti listalle. Diojen järjestystä voi muokata vetämällä niitä hiirellä eri järjestykseen.

Suuri osa muista valikoita ja työkaluista on vastaavanlaisia, kuin muissakin Googlen työkaluissa. Lisäominaisuuksien löytäminen ja käyttö lisääntyy, kun työkalujen käyttö rutinoituu.

Esittäjätila

Diaesitys käynnistyy Slidesin oikeasta yläreunasta. Oletuksena esiintyjä näkee samat diat, jotka hän heijastaa yleisölle taululle tai suuremmalle näytölle.

Diaesityksen käynnistämisen oikealla puolella on pieni nuoli, josta voi valita esittäjätilan. Tällöin koneen ruudulle aukeaa kaksi ikkunaa, joista toinen on varsinainen diaesitys, joka näytetään yleisölle. Toisesta ikkunasta (oik.) esiintyjä näkee dioistaan esikatselun sekä mahdolliset muistiinpanot. Lisäksi on mahdollista, että yleisö esittää kysymyksiä sähköisesti. Kysymykset ilmestyvät esiintyjän ikkunaan. Tämä ominaisuus on näppärä esimerkiksi etäopetuksessa.

Esittäjätilan käyttö vaatii näytön kopioinnin sijaan näytön laajentamisen, jolloin tietokoneen ja esimerkiksi videotykin näyttämä kuva ei ole sama. Tällöin esiintyjä jättää oman ikkunansa tietokoneen näytölle ja siirtää varsinaisen esityksen tykin näyttämään kuvaan.

Esimerkkejä diaesitysten rakentamisesta

Mallitiedosto - Diaesitys

Viereisessä esimerkissä näkyvä esitys on yksinkertainen malli, jossa esitellään perustyökalut diaesityksen luontiin ja esittäjätilan hyödyntämiseen. Monet esityksen ulkoasun muokkaamiseen liittyvät työkalut on jätetty käsittelemättä.

Ohje-esityksen loppuun on lisätty esitys, joka ohjeissa tehdään. Näin jokainen näkee, miten animoinnin pitäisi käytännössä toimia.

Mallitiedosto - Opetusanimaatio

Tässä esimerkissä käsitellään, miten Google Slidesilla voidaan luoda yksinkertaisia opetusanimaatioita. Tämän tasoiset animaatiot sopivat myös oppilaiden projekteihin tai jopa tuntityöskentelyyn.

Slides - interaktiivinen ympäristö

Kolmannessa esimerkissä käsitellään interaktiivista oppimisalustaa. Yksinkertaisimmillaan kyse on useamman dian esityksestä, jonka diojen välille on rakennettu linkkejä. Esimerkkityössä on etusivu, jonka painikkeilla voi siirtyä lisätietodioihin. Lisäksi jokaisessa lisätietodiassa on paluupainike.

Tätä ja edellisen esimerkin tekniikkaa yhdistellen voisi esimerkiksi luoda interaktiivisia karttoja, joissa voidaan esimerkiksi valtiota klikkaamalla ohjautua diaan, jossa kyseisen valtion viereen ilmestyy lisätietoja.