Portfoliomalli - Työelämä

Tämä sivu toimii mallina portfolion teemasta (Huom! yläsivu) , jonka yhteiskuntaopissa voisi rakentaa työelämän asioista. Vastaava rakenne on tietenkin sovellettavissa muihinkin oppiaineisiin ja periaatteessa samalle sivulle voisi koota materiaali myös muista oppiaineista. Tämä malli on vahvasti ohjattu esimerkki portfoliosta ja muistuttaa monelta osin enemmän oppimispäiväkirjaa. Oppilaan voi antaa koota portfolion myös vapaammin käytössä olevasta materiaalista.

Sivun alussa voisi olla yleisluontoinen kuvaus siitä, mitä tässä kokonaisuudessa tullaan käsittelemään. Sivulle voisi myös upottaa esimerkiksi sähköisen vihon tai tehtävämonisteita, mikäli oppilaat tällaista käyttävät. Lisäksi opettaja voi jakaa materiaalia, jonka oppilaat voivat lisätä portfolioonsa.

Työn hakeminen

Työelämän portfolion voisi aloittaa esimerkiksi osiolla, jossa oppilaat kirjaavat oppimispäiväkirjatyylisesti edellisellä tunnilla tutkittuja työnhakumenetelmiä. Tämän jälkeen oppilaat alkaisivat lisätä sivustolle työnhakuun liittyviä projekteja. Portfolion ei ole tarkoitus olla ainut tehtävä, vaan taustalla voidaan tehdä perinteisiä tehtäviä. Sähköiset tehtävät voidaan linkittää tai upottaa tälle sivustolle. Halutessaan oppilas voi tietenkin valokuvata myös perinteisempiä tehtäviä ja lisätä kuvat tälle sivustolle.

Hakemuskirje

Hakemuskirje

Vieressä on esimerkki ansioluettelopohjasta. Tähän tekstikenttään oppilaan voisi ohjata kirjaamaan ohjeita hyvän ansioluettelon tekemiseen. Hakumustehtävässä voidaan etsiä esimerkiksi kesätyötä, tai oppilaat voivat tehdä hakemuksia työpaikkoihin, jotka heitä saattaisivat joskus kiinnostaa. Tällöin harjoitukseen voidaan lisätä osio, jossa oppilaat tutustuvat työtehtävän vaatiman koulutuksen hankkimiseen.

Videohakemus työhaussa on nouseva trendi, joten tämän osion voisi toteuttaa myös videoesittelyllä.

Mallitiedosto on Monster.fi-sivuston malli.

cv_mallipohja

Ansioluettelo

Vieressä on esimerkki ansioluettelopohjasta. Tähän viereen oppilaan voisi ohjata kirjaamaan ohjeita hyvän ansioluettelon tekemiseen.

Työsopimuspohja

Työsopimus

Vieressä on esimerkki työsopimuspohjasta. Tähän viereen oppilaan voisi ohjata kirjaamaan, mitkä asiat sopimuksesta tulisi löytyä ja miksi ne ovat tärkeitä.

Tiedostossa on useita sopimuspohjia ja ne on alunperin tarkoitettu tehtävään, jossa oppilaat etsivät sopimuksista puutteita.

Tuloverotus

Verotus

Vieressä on esimerkki tuloverotuksesta. Oppilat voivat etsiä tietoa itse ja luoda löytämänsä tiedon pohjalta Sheetsilla taulukon. Samalla voidaan myös pohtia, onko verotus kohtuullista ja miksi veroja kerätään.

Oikealla näkyy kuvio verovuoden kulusta. Kuvion piirtäminen Google Drawingsilla on hyvä tuntitehtävä. Lisäksi oppilas voi kirjoittaa auki veroprosentin asettamisen tärkeyden.

Työsuhteen päättyminen

Kun työelämän vaiheet on käsitelty työn hakemisesta verotukseen, voidaan lopuksi vielä kirjata muistiin, miten työsuhteet päättyvät ja millaisia oikeuksia työntekijällä on työsuhteen päättyessä.

Yhteenveto teemasta ja itsearviointi

Loppuun olisi hyvä lisätä yhteenveto, jossa oppilas pohtii, mitkä asiat ovat olleet tärkeimpiä ja millaisia oivalluksia kokonaisuuden aikana on syntynyt.

Olennaista on lisätä myös itsearviointia jokaisesta teemasta. Itsearviointia voidaan suorittaa tasaisesti oppiaineen edetessä, mutta jonkinlainen koonti osaksi tietyn teeman portfoliosivua kohden toisi lisäarvoa sekä oppilaalle että opettajalla. Itsearviointia voi tietenkin toteuttaa myös tehtäväkohtaisemmin.