Huolenpito

LV 23-24

Vahvuuspeili


LV 22-23

Solisevamallin alkuvuoden teemana on huolenpito, jonka yhtenä osa-alueena vahvuudet. Tammikuussa vahvistamme oppilaiden omia vahvuuksia.

Palautelkaa mieleen luokkanne vahvuuksia esimerkiksi bongaamalla, mitä vahvuuksia eri oppilailla on.

Opehuoneesta löytyy vahvuuskäyntikorttipohja, jota voi soveltaa haluamallaan tavalla. Käyntikorttiin oppilaiden on tarkoitus täyttää omia vahvuuksia ja niistä voi kerätä vaikka luokkaan hienon vahvuustaideteoksen.

Ettei tärkein unohtuisi, päivät on hyvä aloittaa vahvuusjumpalla. Ohjeet kopioitavana opehuoneessa.


LV 21-22

Itsestä huolehtiminen  

Tutustu mielenterveyden käsi käteen  https://mieli.fi/materiaalit-ja-koulutukset/materiaalit/mielenterveyden-kasi-juliste/    

Voit halutessasi myös tulostaa julisteen luokkaasi. Toteuta luokkasi kanssa arjen kokeiluja.   


Toteutustapa I

Anna oppilaille tehtäväksi pitää viikon ajan päiväkirjaa siitä, miten hän käyttää aikaa, mitä syö ja kuinka paljon nukkuu. Hyödynnä Mielenterveyden kättä ja siinä olevia kysymyksiä. Oppilas valitsee Mielenterveyden kädestä yhden osa-alue, jota haluat lisätä. Kokeilkaa viikon ajan. Pohtikaa yhdessä, mitä vaikutuksia muutoksella oli hyvinvointiin.   


Toteutustapa II 

Luokkahaaste. Keskustelkaa Mielenterveyden käden avulla hyvinvointiin vaikuttavista asioista. Päättäkää yhdessä luokkana kokeilla jotain hyvinvointiin vaikuttavaa asiaa esimerkiksi: lisää unta, vähemmän ruutuaikaa, enemmän liikuntaa. Pohtikaa yhdessä, mitä ajatuksia ja kokemuksia kokeilu herätti.     

Oivalluksia voi tehdä myös hyvinvointipelien (lautapeli) avulla  

Terveyspeli   https://www.varinautit.fi/wp-content/uploads/2021/03/varinautit_terveyspeli.pdf  

 Hyvinvointipeli https://www.varinautit.fi/wp-content/uploads/2021/03/varinautit_hyvinvointipeli.pdf 


Omien vahvuuksien tunnistaminen 

Kootkaa esim. luokan seinälle `Vahvuusluokkakuva`.  Jokainen oppilas piirtää kasvokuvansa open sopivaksi katsomalla tekniikalla esim. A4-kokoiselle paperille.  Kuvan viereen/ympärille laitetaan kolme lasta kuvaavaa vahvuussanaa. Ideana on, että jokainen luokassa pohtii ja kirjaa omia vahvuuksiaan.  Apuna voitte halutessanne  käyttää opehuoneen pöydältä löytyviä Minun vahvuuteni-monisteen valmiita vahvuussanoja. 

Vahvuusluokkakuvaa voi myös koristella. Käykää luokkakuvaan ilmestyneet vahvuudet viikon lopussa läpi ja palauttakaa mieliin, millaisissa tilanteissa vahvuuksia on tarvittu. 


Vinkki 2.  

Tehkää viikon aikana Vahvuuslauseet-moniste (löytyy esim. Värinauttien sivuilta). Pohjustakaa tehtävää keskustelemalla yhdessä vahvuuksista. Jokainen täyttää viikon aikana oman monisteensa.  Viikon lopulla monisteet luetaan ja pohditaan kenen vahvuuksista voisi olla kyse. 


LV 20-21


Viikolla 7 vietämme koko koulun yhteistä teemaviikkoa Ollaan yhdessä erilläänkin! Viikon tarkoituksena on pitää esillä sitä, kuinka tärkeää on pitää huolta niin itsestä kuin toinen toisistamme.  

Ohjelmassa: 

- Joka päivälle pieni helppo haaste, joka liittyy toisten huomioimiseen. Päivän haaste paljastetaan oppilaille päivittäin lyhyessä päivänavauksessa. 

- Tehdään yhdessä viikon aikana ystävyyden muuri jäätiilistä (jos ja kun pakkastilanne sen sallii). Homma onnistuu näin: Jokainen oppilas tuo kotoaan maito/mehutölkin. Tölkki täytetään vedellä, (vesi voidaan värjätä vesiväreillä, sisälle voi laittaa halutessaan luonnonmateriaaleja ja lopuksi tölkki jäädytetään ulkona. Esim. ulkovarastoon yöksi).  Jäätiilet kootaan omaan tahtiin viikon aikana Sunan ystävyyden muuriksi pihalle puun ympärille. Kiinnitykseen tarvitaan vesi-lumi seosta, jolla jäätiilet muurataan yhteen. Myös veden sumuttaminen sumupullolla jäätiilien väliin voi toimia.  

- Lisäksi haastamme opettajat tekemään viikon aikana erityisesti positiivisia Wilma-merkintöjä.   

  

Perjantaina 19.2. viikko huipentuu oman luokan kanssa tehtäviin tehtäviin: 

1) Yhteistyöhaaste: rakenna luokkasi kanssa mahdollisimman korkea torni lumesta.  

2) Hyvistiimin talvitouhutuokion toteutus (toteutetaan luokan oman toiveen mukainen talvitouhutuokio esim. pulkkamäki, talviulkoilu) Merkitse välinevaraukset ja luokan aikataulu opehuoneen fläppitaululle.  

3)Yhteisöllistä oman luokan kesken (voit valita ehdotuksista ja keksiä myös omia) Hyödynnä oppilashuollon vinkkaamia materiaaleja esim. 

Perjantain ohjelman toteutuksesta vastaa luokanopettaja (yhteistyössä sinä päivänä luokkaa opettavien aineenopettajien kanssa). Toteutukseen voi käyttää koko päivän tai vain osan päivästä.