Soliseva

Sunan koulun hyvinvointiohjelma

Mikä on Soliseva-malli? 


Soliseva-hyvinvointimalli on Sunan koulun oppilaiden kasvua ja hyvinvointia tukeva ohjelma. Se otettiin koulussamme käyttöön vuonna 2021. Kouluarkeen on mallin kautta tuotu neljä joka lukuvuosi toteutuvaa teemaa. Malli ohjaa jokaista luokka-astetta käsittelemään luokissaan samoja aiheita yhdessä koko koulun kanssa. 


Me Sunan koulussa uskomme että, panostamalla yhdessä säännöllisesti oppilaiden ryhmäytymiseen, kohtaamiseen sekä tunne- ja vuorovaikutustaitoihin voimme parantaa oppilaiden hyvinvointia, yhdenvertaisuutta sekä kouluviihtyvyyttä.  


Yhteiset teemat ovat elo-syyskuussa: ryhmään kuulumisen tunteen vahvistaminen, loka-marraskuussa arvostava kohtaaminen, tammi-helmikuussa huolenpito, maalis-huhtikuussa välittäminen. Opettajille jaettavat vinkit ja materiaalit vastaavat kouluarjen tarpeisiin – eri vuosina tehtävät harjoitukset ja käsiteltävät aiheet voivat vaihdella.  


Soliseva-mallia toteutetaan osana kouluarkea läpi lukuvuoden. Se on osa koulun pysyviä rakenteita ja sen toteuttamisesta ja kehittämisestä vastaa yksi koulun pedagogisista tiimeistä.  

Soliseva-malli ei ole oppiaineiden tavoitteista irrallinen, vaan se tukee opetussuunnitelman toteutumista monessa oppiaineessa.  


Ympäristöoppi:  

Tavoite 8: Opastaa oppilasta toimimaan turvallisesti, noudattamaan annettuja ohjeita ja hahmottamaan niiden perusteluita.  

Tavoite 10: Ohjata oppilasta harjoittelemaan ryhmässä toimimisen taitoja ja tunnetaitoja sekä vahvistamaan itsensä ja muiden arvostamista.  

Tavoite 15: Ohjata oppilasta pohtimaan kasvua ja kehitystä, terveyttä ja hyvinvointia tukevia tekijöitä sekä elämän perusedellytyksiä.


Suomi: 

Tavoite 1: Ohjata oppilasta vahvistamaan taitoaan toimia erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. 

Tavoite 2: Opastaa oppilasta kehittämään kieltään ja mielikuvitustaan sekä vuorovaikutus- ja yhteistyötaitojaan tarjoamalla mahdollisuuksia osallistua erilaisiin ryhmäviestintätilanteisiin ja tutustua niiden käytänteisiin. 


Laaja-alaiset taidot 

Laaja-alaisten taitojen omaksumista tuetaan ainakin seuraavilla osa-alueilla:  

Kannustetaan oppilasta kehittämään omia  ajattelutaitoja ( L1) 

Kehitetään vuorovaikutustaitoja eri harjoitteiden avulla (L2) 

Harjoitellaan itsestä huolehtimisen taitoja (mm. terveys, turvallisuus, ihmissuhteet sekä arjen taidot (mm. some, ajanhallinta) (L3) 


Sunan koulun arvot 

Soliseva- malli rakentuu Sunan koulun arvoille: 

KUULUMINEN- KOHTAAMINEN-KANNUSTAMINEN-  SUJUVA KOULUARKI​ 


(Huolenpito, välittäminen, turvallisuus, rohkaisu, yhdenvertaisuus, työrauha, yhteisten sääntöjen noudattaminen, arvostava kohtaaminen.) 


Arvot kiteytettiin vuonna 2020 yhteistyössä huoltajien, opettajien ja oppilaiden kanssa. Arvojen pohjalta tehtiin myös Sunan koulun vuorovaikutussopimus, joka allekirjoitetaan vuosittain opettajien, huoltajien sekä oppilaiden kanssa.