Työskentelytaidot

Kun harjoittelemme uutta sanastoa, oppilaat saavat usein itse päättää, miten he harjoittelevat. Välillä harjoittelemme sanastoa itsenäisesti ja välillä parin tai ryhmän kanssa. Luonnollisesti harjoittelemme myös yhdessä koko ryhmän kanssa leikkien, pelaten tai harjoitellen muuten, jolloin oppilaat eivät toki myöskään harjoittelutapaa valitse itse. Opettajan minä olen etukäteen suunnitellut, millä tavalla sanastoa yhdesä harjoittelemme. Oppilaat saavat toki itsekin toiveita esittää ja ehdottaa erilaisia tapoja.

Kun oppilaat harjoittelevat itsenäisesti tai parin tai ryhmän kanssa, saavat he itse valita harjoittelutavan, Minä olen tehnyt toki etukäteen ensin listan mahdollisista harjoittelutavoista, joista oppilaat sitten valitsevat mieluisan. Väillä harjoittelemme myös ohjatusti työskentelyä parin tai pienemmän ryhmän kanssa. Ennen pienryhmäharjoittelun aloittamista oppilaiden kanssa voidaan perustaa harjoitteluryhmät, joissa työskennellään useammalla tunnilla ja useamman sanastoaiheen parissa. Ryhmän hitsautumiselle ja työskentelyn sujuvuuden kehittymiselle tulee antaa riittävästi aikaa. Ennen harjoittelun aloittamista oppilaat tekevät ryhmälleen säännöt, joihin sitoutuvat.

Aina kun harjoittelemme sanoja ryhmässä (pienemmissä ryhmissä tai koko ryhmän kesken), harjoittelemme samalla ryhmätyöskentelytaitoja, vastuullista työskentelyä sekä vertaispalautteen antamista. Jotta oppilaat pystyvät valitsemaan harjoittelutapoja, täytyy oppilaita toki ensin tutustuttaa niihin. Eli joko niin, että harjoittelutavat käydään perusteellisesti yhdessä läpi ennen työskentelyn aloittamista tai niitä on pikkuhiljaa ensin harjoiteltu oppitunneilla, jolloin oppilaat jo tietävät, millaisista harjoittelutavoista on kyse. Meillä valittavia harjoittelutapoja ovat esimerkiksi muistipeli, sanojen esittäminen pantomiimina, sanojen kyseleminen, työkirjan suulliset paritehtävät tai erilaiset askartelemani laivanupotukset ja muut pelilliset ja toiminnalliset tehtävät (Kaboom!, spinneripelit, tuunatut lautapelit yms.) Harjoittelutavoissahan rajana on vain opettajan ja oppilaiden mielikuvitus. Paljon vinkkejä työhösi saat esim. Reetta Bizetiltä tai Heini Syyrilältä. Myös Sari Salon ja Nina Maunun vinkkejä olen itse hyödyntänyt paljon. Lisäksi Googlesta löytää aina kaikkea kivaa, kun vain jaksaa etsiä. Pinterest on myös melkoinen ideoiden aarreaitta opetuksessa. Oppilaat saavat myös halutessaan keksiä itse, miten voivat parin kanssa harjoitella opiskeltavia sisältöjä.

Kun oppilaat saavat itse valita harjoittelutavan, sitoutuvat he harjoitteluun yleensä hyvin. Yleensähän he valitsevat jonkun itselleen mieluisan tavan ja oppivat touhutessaan ikäänkuin huomaamatta. Toki oppilaat tarvitsevat välillä myös opettajan ohjausta työskentelyssä eteenpäin pääsemisessä tai itsesäätelyn käytössä. Oppilaat ovat usein hyvin motivoituneita näillä tunneilla, kun he saavat itse valita harjoittelutavat.

Tykkään tehdä oppilaille erilaisia työskentelyohjetauluja, jotka käymme yhdessä ensin aina läpi. Jätän nuo ohjetaulut työskentelyn ajaksi aina näkyville. Tässä alla jo valmiiksi tekemiäni ohjetauluja.

Ryhmätyöskentelytaidot.pdf
Vastuullinen ja tavoitteellinen työskentely taulu.pdf
Vastuullinen ja tavoitteellinen työskentely info.pdf
Toimiminen ongelmatilanteessa.pdf