Oppimistehtävien suunnittelu

Oppimistehtävien suunnittelu: 

Suunnittelussa valitaan ensin viestinnällinen sisältö: mikä on se viestinnällinen asia, mitä halutaan harjoitella ja minkä osaamista sitten halutaan havainnoida oppimistehtävän keinoin. Itse hyödynnän aina tässä kohdassa myös oppikirjaa. Tutkin sisällysluetteloa ja valitsen kirjasta kyseiseen viestinnälliseen kokonaisuuteen liittyviä sisältöjä (sanastoa ja rakenteita). Kokoan usein samaan kokonaisuuteen liittyvät asiat yhdeksi opiskelumonisteeksi, sillä usein toisiinsa nivoutuvat asiat esitellään kirjassa siellä sun täällä.  Löydät valmiita tekemiäni opiskelumonisteita sivulta "Harjoittelumateriaalia" kohdasta "Opiskelumonisteita".

Opetussuunnitelmasta valitaan kokonaisuuteen liittyvät tavoitteet ja ne selkiytetään oppilaalle ymmärrettävällä kielellä. Kokonaisuuteen valitaan niin kulttuuriseen osaamiseen, kielenopiskelutaitoihin kuin kehittyvään kielitaitoonkin liittyviä tavoitteita laaja-alaisen osaamisen tavoitteita unohtamatta.

KEHITTYVÄN KIELITAIDON ASTEIKKO, toinen kotimainen kieli ja vieraat kielet, Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014 (Opetushallitus)

Nämä kielitaidon tasojen kuvaukset ovat itselleni tärkeä apuväline niin oppimisen sisältöjen kuin oppimistehtävienkin suunnittelussa. Taitotasoasteikko auttaa paljon oppilaiden kielitaidon arvioinnissa ja hyödynnänkin sitä oppimistehtävien arviointikriteerejä laatiessani. Englannin A1-oppimäärässä tavoite hyvälle osaamiselle (=arvosana 8) kuudennen vuosiluokan lopussa on taitotaso A2.1 kaikille kielitaidon osa-alueille. Muille A1-kielille (kuten ranska ja saksa) hyvään osaamiseen kuudennen vuosiluokan lopussa vaaditaan tulkitsemisen ja vuorovaikutuksen osalta taitotasoa A1.3 ja tuottamisen osalta taitotasoa A1.2. Alempien luokkien kielitaidon osaamista määritellessäni käytän viitteellisesti noita kielitaidon tasojen alempia kuvauksia.


kehittyvan_kielitaidon_asteikko_1.pdf
kehittyva_kielitaito_eri_kielissa_0.pdf

Kehittyvän kielitaidon asteikko + eurooppalainen viitekehys

Olen kerännyt yhdelle ja samalle tiedostolle nyt OPH:n kehittyvän kielitaidon asteikossa olevan materiaalin sekä kaiken sen, mitä Eurooppalaisessa viitekehyksessä taitotasokuvauksista löytyy. Olen tehnyt erilliset tiedostot suulliselle ja kirjalliselle kielitaidolle.

Huom. englannissa 1.8.2024 voimaan tullut täydennys: arvosanaan 9 vaadittava kielitaidon taso 6.-luokan lopussa A2.2.

Suullisen kielitaidon arviointiasteikot.pdf
Kirjallisen kielitaidon arviointiasteikot.pdf

Opetussuunnitelmat.

Olen kerännyt yhdelle ja samalle dokumentille a) opetussuunnitelmassa määritellyt tavoitteet ja sisällöt oppiaineille, b) avatut laaja-alaisen osaamisen tavoitteet liitettyinä oppiainetavoitteisiin c) hyvän osaamisen kuvaukset tavoitteille 6. luokan lopussa sekä d) Espoon kaupungin kielten opetussuunnitelmatyöryhmien ehdotukset kuudennen luokan loppuun opiskeltavista keskeisimmistä rakenteista

A1-englannin opetussuunnitelma:

A1 Englanti opetussuunnitelma.pdf

Mitä laaja-alaisen osaamisen tavoitteita tehtävä harjoituttaa?

Olen tehnyt itselleni oman työni tueksi kysymyspankin, jonka avulla pystyn paremmin huomioimaan laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden harjoittelun niin tuntityöskentelyssä kuin oppimistehtävissäkin.

Kopio tiedostosta Laaja-alainen osaaminen kysymyspankki.pdf

Käänteinen oppiminen sanaston ja rakenteiden harjoittelussa (mitä tapahtuu ennen oppimistehtävän tekemistä):

Käänteinen oppiminen

Materiaalia käänteisen oppimisen järjestämisen tueksi: