Svebis enheter delar och inspirerar

Svebis enheter har fokus på läsning under hela läsåret. Här delar Mattlidens, Lagstads och Boställs av sig hur dom uppmärksammar läsning under läsåret 20/21:

På Mattliden firas "Nordisk litteraturvecka" under November månad då alla elever och lärare läser en kvart varje lektion under hela veckan.

På Lagstads skola är det särskilt fokus på läsning under mars. Så här berättar personalen om programmet: Vi läser varje dag 15 min. i början av varje lektion. Eleverna får låna böcker från skolbiblioteket och ur boklådor som stads-biblioteket levererar till skolan.
Eleverna kommer årskursvis att få ta del av virtuella författarbesök, berättarverkstäder och bokprat. Ifjol invigde vi vårt upplevelserum. Agneta Möller-Salmela deltog och höll sitt program där för klasserna. I år deltar hon på distans. Hon kommer också att föreläsa för föräldrarna.



Så här berättar personalen på Boställsskolan om läsmånaden:
Boställsskolan har redan flera år haft mars som läsmånad. Det har vi också i år. Vi börjar läsmånadenmed ett gemensamt startskott, där lärarna berättar om hur läsmånaden är upplagd. I år sker det via Meet.
Alla klasser lyssnar på en kort ljudbok från Ebban som start och under läsmånaden blir det såväl högläsning, som tystläsning i klasserna. Alla klasser har bokprat på distans i samarbete med biblioteket.
Dessutom ordnas författarbesök på distans. Åk 3-4 får lyssna på Eva Franz och åk 5-6 får lyssna på Annika Sandelin.
Läsmånaden integreras även i andra ämnen. Åk 1-2 får lyssna på djursagor på finskatimmen: ”Eläimelliset sadut”. I bildkonst kan man t.ex. tillverka trollstavar, rita pärmbilder eller göra serier.
Dessutom läser eleverna hemma och fyller i Helmets läsutmaning. Mot slutet av läsmånaden ordnas en tipsrunda kring det man läst. Och hela läsmånaden utmynnar i en ”läsfest” med maskerad, där man kan klä ut sig till en karaktär från en bok. Vi hoppas på många fina lässtunder!
Hälsar personalen på Boställsskolan

Nationella läsveckan på Bemböle


Bemböle skola uppmärksammade den nationella läsveckan i samtliga klassen. Eleverna läste dagligen 40 minuter i valfri bok, uppdelade i kortare pass. Även personalen läste och fungerade som läsande förebilder.


Julverksamhet från Lagstad & Rödskog!

För åk. 2 ordnade Svebi och Projekt Läslust en julkalender i form av högläsningsboken
Nattexpressen med tillhörande uppgifter för eleverna.
Här ser ni vilka fina pyssel eleverna i Lagstad & Rödskogs skolas åk 2 skapat.

Sagostund och pyssel på distans på Vindängen!

För förskolorna ordnade Svebi och bibban en virtuell verkstad med
sago-och pysselstunder utgående från Årets Kura gryning-bok för
de yngsta; Alla räknas av författaren och illustratören Kristin
Roskifte. Roskifte vann Nordiska Rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2019.

Hela 13 förskolegrupper deltog i aktiviteten. Här ett smakprov på fina pysselprodukter skapade av förskoleeleverna i Vindängen:

Snabbdejt med böcker

Mattlidens Sussies läsfrämjande aktivitet: välj ut en mängd böcker och placera ut dem någonstans i klassen.

Låt en grupp elever samlas kring böckerna och läsa varje bok i några minuter, sedan byter man bok. När eleverna bekantat sig med böckerna får de skriftligt (eller muntligt) motivera vilken bok de vill läsa vidare i och varför. Fungerar i alla årskurser.