November

Vecka 45: Svenska veckan


Svenska veckan är Svenskfinlands största kulturevenemang! Projektet Svenska veckan breddar firandet av Svenska dagen den 6 november och lyfter fram ett mångfacetterat kulturutbud på svenska.

På bilden ser du böcker skrivna på svenska, av svenskspråkiga författare från både Sverige och Finland.

6 november: Svenska dagen

Svenska dagen firas årligen i Finland den 6 november. Dagen firades i början för att öka Finlands svenskspråkiga befolkningens känsla av samhörighet. Sedan dess har dagen firats för att respektera Finlands tvåspråkighet samt att synliggöra särskilt det svenska språket och det svenskspråkiga kulturarvet i Finland.

Vi i Finland kan vara stolta över att vi har många fantastiska barnboksförfattare. Tove Jansson, Linda Bondestam, Eva Frantz, Malin Klingenberg, Karin Erlandsson, Lena Frölander-Ulf - listan är lång och blir bara längre!

I Nattens drottning fortsätter Eva Frantz visa sin talang som skräckförfattare. Vi får träffa Viktor år 1915 och tas på en kuslig färd in på Ryska teatern i Helsingfors, där Viktor träffar den synska Agnes. Men i teaterbyggnaden lurar något riktigt skräckinjagande...

Vecka 46: Nordiska litteraturveckan


Nordiska litteraturveckan är ett högläsningsevenemang för att sprida och manifestera högläsning, nordisk litteratur samt nordisk berättartradition. Varje år väljs ett nytt tema samt en ny barn- respektive vuxenbok som på något sätt kan förknippas med temat. Temat och böckerna väljs av Nordiska litteraturveckans referensgrupp, som består av en representant från varje nordiskt land och självständigt område.

I november, när det är som mörkast i våra länder, så tänder vi ett ljus och läser en bok. Måndagen under Nordiska litteraturveckan är Den stora högläsningsdagen. Resten av veckan är fylld med uppläsningar, utställningar, debatter och kulturupplevelser i tusentals institutioner runt Norden och resten av världen.

Så släck lamporna, tänd ett ljus, och var med om samma högläsningsupplevelse som över 150 000 personer runtom i världen!

Här kan du hitta mer information och kolla in de utvalda böckerna.

19 november: Internationella mansdagen

Idag uppmärksammar vi män och pojkar hela världen över. Den här dagen finns för att uppmärksamma mäns hälsa och välmående och för att lyfta upp positiva manliga förebilder!

I boken Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda får vi ta del av sanna historier om pojkar och män världen över. De trotsar normer, vågar säga ifrån vid orättvisor och kämpar för att göra världen till en bättre plats för alla människor. Bland annat får du läsa om Buddha, Stephen Hawking, Lionel Messi, Barack Obama och Harvey Milk.

14.11 Fars dag

Den andra söndagen i november firar vi alla pappor och farsor. Pappor finns det gott om i barnlitteraturen! Men hurdana är de egentligen? Och vad gör de hela dagarna? Det försöker huvudpersonen i Oscar Kroons och Jenny Lucanders bilderbok Fakta om pappor ta reda på. Hon kommer till att pappor lyssnar på Nina Simone, de sitter på kontoret och tänker på sina barn och de är trötta på morgnarna men pigga på kvällarna. Och på kontoret har de bilder från semestern, men hemma har de inga bilder från sina kontor! Stämmer det månne för alla pappor?

20.11 Internationella barndagen

I Finland firar vi Internationella barndagen och Förenta nationernas konvention om barnens rättigheter den 20 november. Då passar det bra att läsa italienska Beatrice Alemagnas roliga och fina bilderbok Vad är ett barn? om likheter och skillnader mänskor emellan. Boken har ett ovanligt stort format och färgstarka illustrationer som föreställer barn i olika situationer. Till boken finns en gedigen läshandledning som kan laddas ner kostnadsfritt via förlaget Mirando, här: https://mirandobok.se/portfolio/vad-ar-ett-barn/.