Länksamling

Den nordiska bokslukaren

Nordisk kulturkontakt i Helsingfors har utarbetat pedagogisk stödmaterial till ett antal nordiska bilder böcker. Bekanta dig med bilderböcker från alla nordiska länder och tillhörande stödmaterial här på Bokslukaren.org

Läromedel.fi erbjuder gratis material i form av båda elevmaterial och tilläggsmaterial till olika läromedel. Hitta något som passar för dig på Lärmedel.fi.

Läs för barnets webbplats finns korta informativa artiklar om läsningens betydning för barnets övriga utveckling.

Lilla ordboet är ett inspirationsmaterial med en mängd uppgifter som följer en påhittad berättelse.

Materialet kommer i en resväska full med rekvisita som ger berättelsen liv också utanför bokens sidor.


Biblioteken har sammanställt lästips och material för olika årskurser. Ett läsdiplom kan vara roligt att få och inspirera till mera läsning. Några av boktitlarna finns även på Celia-biblioteket med talböcker, om det är kämpigt med läsningen.

Kolla gärna Helmets lilla läsutmaning med tips på olika teman och titlar, och med uppgifter.

För högklassernas elever kan Helmets läsutmaning för vuxna fungera bra, eller kanske Helmets filmutmaning.

Det kommer hela tiden nya böcker till biblioteken. Helmet-bibliotekens nyhetslistor uppdateras med nya böcker varje dag. Varje titel syns i nyhetslistan två veckor.

Upptäck Helmet-bibliotekens nya bilderböcker.
Orientera dig kring ny barnlitteratur ankommen på Helmet-biblioteken.
Hitta Helmet-bibliotekens ny anlände ungdomsböcker.

Bli inspirerad av bibliotekens
läslistor och boktips på Bibbans boktips

Projektet Läs- och skriviver för barn och unga, som finansierades av Utbildningsstyrelsen (2018-19), har en materialbank med ett mångsidigt utbud av tips och idéer om läsning, flerspråkighet, multilitteracitet m.m. Målgruppen är småbarnspedagoger, lärare i grundskolan och gymnasiet.

Lilla ordboet är ett inspirationsmaterial med en mängd uppgifter som följer en påhittad berättelse.

Materialet kommer i en resväska full med rekvisita som ger berättelsen liv också utanför bokens sidor. Passar för förskolan och upp till och med åk 6.

Att välja bok kan ha stor betydelse för den fortsatta läslusten, ta hjälp av boktips på Barnensbibliotek.
I katalogen hittar du tips på böcker för läsare i åldern 3 år och uppåt. Det finns också boktips enligt kategorier om du vill planera läsning enligt t.ex. tema eller sekvensinnehåll.

Ibland kan det vara spännande att få träffa bokens författare, ställa frågor och göra roliga uppgifter tillsammans. Alltid är det ändå inte möjligt att lyckas få en träff till just din skola. Då kanske Estrids bokklubb kan vara ett hjälpmedel.

Estrid träffar författare och diskuterar med dem om deras böcker. Till många böcker ges också tips på uppgifter som passar ihop med dem.

Svenska Yle har också bra lästips för de äldre eleverna. I artikeln nämns böcker av Annika Luther, Albert Camus m.fl.



Bekanta dig med biblioteket.fi, som erbjuder ett varierande och innehållsrikt material kring litteratur, och läsning.

de Finlandssvenska läsambassadörernas hemsida finns en materialbank för alla som sysslar med läsverksamhet, samt information om vad som är på gång inom läsning.

Från och med hösten 2019 är det två läsambassadörer som ger tips på bra läsning för olika åldersgrupper. Bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker presenteras.

Läsambassadörernas facebooksida uppdateras oftare och där kan även andra komma med inslag, tips och idéer. Till flera böcker finns det lärarhandledningar.

Hem och skola samarbetar med Lisi Wahls stiftelse om bokpaket till årskurs 1 eller årskurs 5.

Till bokpaketen finns ett pedagogiskt material med uppgifter för varje bok som finns i paketet.

Även om man inte tar del av bokpaketet kan man använda sig av det pedagogiska materialet och låna någon av böckerna på biblioteket.

Man kan också beställa bokpaket till högklasserna och gymnasierna på Hem och skolas nätsida, ofta på våren. Böckerna kommer sedan lagom till skolstarten i augusti.


Fantasilådan är ett material som Sydkustens ordkonstskola tagit fram. Det är möjligt att beställa materialet och en pedagog som kommer och håller en inledande lektion i temat. Men klassläraren kan också själv bestämma vilka delar av det pedagogiska materialet man vill använda sig av.

Barn- och ungdomsbokskatalogen 21-22 ges ut av Kulturrådet är här och smockfull med lästips som vanligt! Barn- och ungdomsbokskatalogen 21-22delas ut på bibborna och kan även laddas ner från nätet.

Projekt Skolspråk pågick under perioden 2010-2013, syftet med projektet var att utveckla modeller för hur man i skolan kan jobba medvetet och ämnesövergripande för att stärka elevernas språk. Du kan du läsa om projektet och dom konkreta metoderna utarbetet under projektarbete här i häftet Skolspråk och lärande av Slotte-Lüttge och Forsman som finns fritt tillgänglig