Februari

5 februari: Runebergsdagen

På Runebergsdagen kan den som inte orkar läsa Johan Ludvigs eller Fredrikas romaner och dikter bekanta sig med Mauri Kunnas detaljrika bilderbok Hundbackens Marta och Runeberg där vi får följa med hundflickan Marta till nationalskaldens hem. Vi träffar förutom familjen Runeberg andra finländska stormän som Topelius och Snellman och bekantar oss med fosterländska ideal och texter på ett lekfullt sätt.


Den som vill bläddra i en bok som handlar om hur livet såg ut för Runeberg och hans Fredrika kan ha glädje av Agneta Rahikainens snygga Johan Ludvig & Fredrika Runeberg. En bildbiografi.

Vem som vinner Runeberg Junior-priset får vi också reda på i samband med Runebergsdagen. Det kan man förbereda sig för genom att läsa de nominerade verken och mumsa på en runebergstårta. Nomineringarna kungörs vanligtvis i november.

5 februari: Harry Potter-natten

Sedan några år tillbaka firas också den internationella Harry Potter-natten kring den 5 februari. För den som ännu är för ung för att hänga med i Harry Potters fantastiska äventyr rekommenderar vi i stället bilderböcker där det finns drakar och magi, t.ex. Drakjägarna av kinesiska Xiong Liang eller Christina Björks och Eva Erikssons Prinsessor och drakar med en prinsessberättelse för varje veckodag. Den som gärna läser en finlandssvensk bilderbok kan i stället välja Sanna Tahvanainens och Jenny LucandersDröm om drakar där det är mamman som ger sig ut på äventyr.

6 februari: Samiska nationaldagen

Den samiska nationaldagen kan man fira med att läsa den tvåspråkiga (finska-svenska) bilderboken Lilli, farfar och norrskenet av Elin Marakatt och Anita Midbjer. Boken väver ihop två berättelser om Guovssahasat, d.v.s. norrskenet och vi får lära oss att norrskenet inte är något att skratta åt.

För ungdomar rekommenderar vi Ann-Helén Laestadius böcker Sms från Soppero och Hej vacker som handlar om Agnes som har samisk bakgrund.

14 februari: Fastlagssöndag & Alla hjärtansdag

Fastlagen firar många ute i snön och då passar det bra med böcker som handlar om vintern. I Per Gustavssons kluriga Sen kom vintern får vi träffa en hare som inte varit med om vintern förut och drabbas av en livskris när den kommer. Pelle Svanslös och skidtävlingen av Åsa och Michael Rönn utgående från Gösta Knutssons klassiker kretsar kring vintersport. Också i Annika Sandelins & Linda Bondestams Milja och grannarna spelar vintern en viktig roll.

I Finland firar vi våra vänner på Alla hjärtans dag. Vänskap är det värdefullaste, men ibland struligaste, vi har.
Här finns en lista på högläsningsböcker med
olika sorters vänskaper för åk 1-6
.

21 februari: Internationella modersmålsdagen

På internationella modersmålsdagen kan det vara roligt att läsa böcker som finns både på svenska och på andra språk. Om man vill utgå från en finlandssvensk författare föreslår vi antingen Tove Janssons Muminböcker som finns översatta till över 40 olika språk eller Tove Appelgrens populära böcker om Vesta-Linnéa med bilder av Salla Savolainen. Böckerna om Vesta-Linnéa finns på bl.a. tyska, kinesiska och estniska iHelmet-biblioteken. 

Också Maria Turtschaninoffs böcker för ungdomar finns på många olika språk. Till exempel Maresi finns på polska, turkiska, italienska och nio andra språk i Helmet-bibliotekens samlingar.

28 februari: Kalevaledagen

På Kalevaladagen firar vi den finska kulturen. Vad passar väl då bättre än att bekanta sig med vårt nationalepos! För de yngsta läsarna föreslår vi  Kalevala berättad för barn av Eli Margareta Wärnhjelm, Hundarnas Kalevala av Mauri Kunnas eller Kalevala berättad för alla åldrar av Lina Stoltz. Den vuxen som behöver fräscha upp sitt minne om vem som riktigt råkade ut för vad, men inte orkar traggla igenom hela eposet kan börja med Anders Larssons utmärkta Kalevala för lata. Om man är intresserad av att se hur Kalevala gestaltats av finländska bildkonstnärer kan man ta sig en titt på Kalevala i bilder: 160 år av finsk konst med inspiration från Kalevala som gavs ut av Ateneum 2009. Och om man vill stifta bekantskap med en finsk författare kan man läsa t.ex. Siri Kolus Me rosvolat-serie (Jag och rövar-gänget på svenska) eller Tuutikki Tolonens fantasy-äventyr Mörkövahti (Monsternannyn) där barnvakten som ska ta hand om syskonen Hilla, Kaapo och Maikki (Hilda, Kalle och Majken i den svenska översättningen) visar sig vara en hybrid av monster och mänska!