Sanasto ja termejä

Käytä puheessasi "oikeita" termejä, älä keksi omia puhekielen termejä. 

Alla on sanastoa ja esimerkkivirkkeitä, joissa termejä on käytetty.


Chromebook -> Chromebook on kannettava tietokone, jossa on Googlen Chrome OS -käyttöjärjestelmä. Selaimena on Chrome. Chromebookilla voi tehdä kaikkea, mitä voit tehdä (Chrome)selaimella. Tiedostot tallentuvat pääsääntöisesti Googlen pilvipalveluun. "Avaa Chromebook ja kirjaudu siihen edu-tunnuksellasi."


laturi, lataaminen -> Chromebook ladataan koneen mukana tulevalla laturilla. "Muista ladata Chromebook, kun siinä on jäljellä akkuvarausta 40 %".


kirjautuminen -> "Chromebookiin kirjaudutaan @edu.raisio.fi -tunnuksella." 


salasana -> Kirjautumiseen tarvitaan edu-tunnuksen lisäksi salasana. "Pidä salasanasi omana tietonasi, älä kerro sitä edes kavereillesi."


edu-tunnus -> edu-tunnus on oppilailla muotoa etunimi.sukunimi@edu.raisio.fi. "Edu-tunnus toimii myös edu-Gmailin sähköpostiosoitteena."


@-merkki -> ät-merkki kirjoitetaan näppäinyhdistelmällä Alt Gr + 2 . "@-merkkiä käytetään mm. sähköpostiosoitteissa."


Drive -> Osa Googlen pilvipalvelua.


Oma Drive -> "Oma Drive on henkilökohtainen osa Googlen pilvipalvelua."


kansio -> Driven organisoinnissa tarpeellinen tallennuspaikka. Kansion sisään voi tallentaa tiedostoja tai toisia kansioita. Kansion voi jakaa toiselle käyttäjälle. "Luo uusi kansio Omaan Driveen."


tiedosto, Docs-tiedosto, Slides-tiedosto -> Tiedosto on omaksi kokonaisuudeksi tallennettu data. Tiedosto voi olla esimerkiksi teksti, diaesitys tai valokuva. Tiedostolla on aina nimi. Tiedosto tallennetaan tietyssä muodossa, esim. Google Docs tai Google Slides.  "Luo uusi Docs-tiedosto ja nimeä se selkeästi."


tiedostosijainti -> Tiedoston tallennuspaikka. Tiedosto tallennetaan käyttäjän tietokoneelle (esim. Chromebook) tai verkkoon (esim. Google Drive). "Docs-tiedosto sijaitsee omassa Drivessani."


tiedoston siirtäminen -> Tiedosto tallennuspaikan siirtäminen esim. Drive-kansiosta toiseen kansioon.  


tekstiohjelma -> esim. Google Docs, tarkoitettu ensisijaisesti tekstin tuottamiseen ja muokkaamiseen. "Kirjoita Docs-tiedostoon tarina."


tekstin muokkaus -> Muutosten tekeminen tekstimassaan. 


esitysohjelma, esitys -> Esim. Google Slides, tarkoitettu ensisijaisesti diamuotoisten esitysten tekemiseen.  "Tee Slides-tiedostoon esitelmä lemmikieläimestäsi."


taulukko-ohjelma -> Esim. Google Sheets, tarkoitettu ensisijaisesti taulukoiden ja diagrammien tekemiseen. "Tee Sheets-taulukkoon kirjanpito-taulukko."


solu -> taulukko-ohjelman, esim. Google Sheetsin, pieni yksikkö, johon kirjoitetaan tekstiä tai luku. "Kirjoita soluun D4 luku 128."


rivi -> "Taulukko-ohjelman vaakasuunnan solut muodostavat rivin."


sarake -> "Taulukko-ohjelman pystysuunnan solut muodostavat sarakkeen."


yläpalkki -> esim. Google Docsin, Slidesin ja Sheetsin yläosan muokkauspainikkeet sijaitsevat yläpalkissa. 


aktivoida -> Tiedosto tai sen osa tai kansio aktivoidaan maalaamalla tai klikkaamalla. Aktivoituun osaan voidaan kohdistaa toimenpiteitä. 


painike -> "Klikkaa hiiren vasenta painiketta." "Klikkaa Lähetä-painiketta."


välilyönti ->  Näppäimistön alareunassa oleva pitkä näppäin, jolla tehdään tilaa tekstiin, merkkien väli. "Tee yksi välilyönti pisteen ja pilkun jälkeen.


enter -> Näppäimistön painike, jolla voi tehdä rivinvaihdon tai joitakin tiettyjä toiminta.  "Paina enteriä, kun haluat aloittaa tekstissä uuden kappaleen."


shift -> Näppäin ison alkukirjaimen tekemiseen. Käytetään myös joissain pikanäppäinyhdistelmissä. "Pidä Shift pohjassa, kun teet ison alkukirjaimen."


tabulaattori -> Näppäin, jolla sisennetään tietyn määrän verran tai siirrytään taulukon solusta toiseen.


Control-näppäin (Ctrl) -> Control-näppäintä käytetään  monissa näpäinyhdistelmissä, mm. Ctrl + Z = peru toiminto, Ctrl + C = kopioi, Ctrl + X = leikkaa, Ctrl + V = liitä


poistonäppäin -> "Aktivoidun kohdan saa poistettua poisto-näppäimellä."


nuolinäppäimet -> Nuolinäppäimillä voi tehdä monenlaista, mm: siirtää kursoria tekstissä, siirtyä Sheetsissä solusta toiseen, Shift-näppäintä pohjassa pitämällä aktivoida tekstiä tai liikuttaa aktivoitua kuvaa Slides-tiedostossa.