Varhaiskasvatus

Medialukutaito

Median tulkinta

Tutustutaan mediaan ja erilaisiin kuvaa, liikkuvaa kuvaa ja ääntä sekä näiden yhdistelmiä sisältäviin mediasisältöihin: tarkastellaan lehtien ja kirjojen kuvia, katsotaan videoita, pelataan digitaalisia pelejä ja kuunnellaan äänikirjoja.

  • Näyttäkää miten editoitte kuvia niin ettei kasvot näkyy, printatkaa kuvia jotka sitten leikataan tai muokataan maalaamalla tai kiinnittämällä toiselle taustalle. Suodatin sovellukset, valokuvaohjelmia (ipadillä tai puhelimella)


Tutkitaan yhdessä ympäristöä ja maailmaa esimerkiksi valokuvaamalla tai etsimällä mediasisällöistä tietoa. Opetellaan samalla kriittisyyttä. Opetellaan ymmärtämään, että osa median esittämistä asioista on totta ja osa kuvitteellisia ja että mediasisällöt ovat ihmisten tekemiä. Hahmotetaan eroa esimerkiksi ottamalla ja muokkaamalla valokuvia itse. Rohkaistaan lapsia suhtautumaan uteliaasti mediasisältöihin. Ohjataan lapsia kysymään näkemästään ja kuulemastaan.

  • Ottamalla itse kuvan ja sen jälkeen vielä kuvaa muokkaamalla tiedostaa lapsi eron totuudesta ja kuvitteellisuudesta. Katso sivu 15 Polkuja medialukutaitoon, löytyy hauskoja ja havainnollisia esimerkkejä.

Tarkastellaan yhdessä lasten kanssa, miten media näkyy ja vaikuttaa lasten arjessa, tutkitaan yhdessä mainoksia ja jutellaan haluamisen, tarvitsemisen ja ostamisen erosta.


Käsitellään lasten omia mielenkiinnon kohteita mediassa leikkien ja luovan ilmaisun keinoin.

Median tuottaminen

Ideoidaan ja tuotetaan kokeilevasti erilaisia mediasisältöjä, kuten digitarinoita, äänitaltiointeja tai piirroksia ja esitämme niitä jollain digitaalisella välineellä.


Tutustutaan erilaisiin mediavälineisiin sekä digitaalisiin sovelluksiin ja ohjelmiin, positiivisellä, leikkisellä mielellä.
Osallistetaan lapsia pedagoogisessa dokumentoinnissa, esitystavan valinnassa ja yhteisessä tuottamisessa.
Keskustellaan yhdessä lasten oikeuksista ja mahdollisuuksista vaikuttaa yhteisiin asioihin. Käytetään media apuvälineenä.

Toiminta mediaympäristössä

Keskustellaan yhdessä siitä, että omaa yksityisyyttään ja kehoaan on oikeus suojata. Kerrotaan, että lapselta on kysyttävä lupa otettaessa ja esitettäessä lapsesta kuvia tai videoita.

  • Opetetaan miten käyttää medioita turvallisesti. Samat säännöt pätee netissä kuin oikeassa elämässä. Opettakaa lapset kääntymään turvallisen aikuisen puoleen jos törmää johonkin epämiellyttävään (synnyttää pelkoa, turvattomuutta) Katso sivut 36-37 Polkuja medialukutaitoon.

Keskustellaan lasten kanssa siitä, että osa mediasisällöistä on lapsille sopivia, osa ei. Tuodaan esille ikärajat ja niiden suojeleva tarkoitus. Keskustellaan lasten ja huoltajien kanssa lasten turvallisesta mediankäytöstä.
Opetellaan, mikä tekijänoikeus on: jokaisella on oikeus päättää tekemänsä työn käyttämisestä. Näytetään esimerkkiä, miten töitä tulee kohdella: laitetaan nimi lapsen omiin töihin ja pyydetään lupa työn jakamiseen. Ollaan tietoisia tekijänoikeuksien merkityksestä toiminnassa.

Digitaalinen osaaminen

Käytännön taidot

Henkilöstö tietää, mistä saa digitaalisten ympäristöjen käytön tukea, ja hakee sitä tarvittaessa.

  • it-pedagogi, digitutori


Henkilöstö perehdyttää lapset ympäristössä oleviin laitteisiin. Laitetta opetellaan lataamaan, harjoitellaan käyttämään mobiililaitteen ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia, opetellaan nimeämään välineitä ja tunnistamaan yleisimpiä symboleja.

  • Mikä on ipadin ja puhelimen ero? Missä on ipadin kotinäppäin? Miten printteri toimii? Mikä on sovellus? Kulokkeet ja miten ne yhdistetään. Yhdistä esimerkiksi kaiutin bluetooth yhteydellä (vanhemmat lapset). Säädä äänen voimakkuus.


Keskustellaan siitä, mikä on internet. Lasten kanssa opetellaan, mikä on selain ja mitä selaaminen tarkoittaa.

  • Vertaa selaimien ulkonäkö, miltä näyttää safari, miltä näyttää chrome?


Tutkitaan ja kokeillaan erilaisia näppäimistöjä. Löydä oman nimesi näppäimet. Lasten kehittyvää kirjoitus- ja lukutaitoa tuetaan digitaalisten ympäristöjen avulla, tehdään omia ja yhteisiä digitaalisia kirjoja laajan tekstikäsityksen mukaisesti, harjoitellaan leikillistä lukemista ja kirjoittamista, tehdään leikillisiä animaatioita, sadutettaessa hyödynnetään digitaalisia ympäristöjä.

  • Anna lapsen kirjoittaa kummitustekstiä (lapsi kirjoittaa omalla tavallaan esim. sadun ja lukee sitten satunsa ääneen aikuiselle. Aikuinen kirjoittaa kuulemansa satua samalle paperille/dokumentille.
  • Book creator, Google slides, Puppet pals


Digitaalisia ympäristöjä hyödynnetään osana kehityksen ja oppimisen tukea, lasten kanssa tutustutaan kokeillen ja leikitellen sovelluksiin oppimisen alueiden aihepiirien kautta, lasten kanssa pelataan ja tutkitaan pelien logiikoita. Lasten kanssa keksitään uusia ja muokataan tuttuja pelejä.

  • Tässä tarkoitetaan myös lautapelejä. Opitaan sääntöjä ja ohjestuksia, ja seuraamme niitä.
  • Digiliikuntapeli lataa linkin takaa materiaalipaketti ja pelilauta, samasta sivustosta myös muita ideoita liikkumiseen


Kiinnitetään lapsen huomiota toiminnan tauottamiseen ja hyviin työasentoihin, venytellään, jumpataan ja liikutaan runsaasti ja säännöllisesti.


Lasten kanssa harjoitellaan erilaisia tapoja ohjata laitetta. Lapset oppii ottamaan valaistuksen huomioon ja säätää näytön kirkkauden sen mukaan. Opetellaan kiinnittämään huomiota äänenlaatuun ja -voimakkuuteen sekä säätämään niitä.

  • Äänen säätäminen tarvittaessa. Näytön kirkkauden säätäminen tarvittaessa jotta kirkkaus on sopiva ja silmät eivät väsy niin helposti.

Vastullisuus ja turvallisuus

Varmistetaan, että välineet ja laitteet ovat lapsille saatavilla siten, että ne kannustavat lasta hyödyntämään niitä leikissä ja oppimisessa.

Tiedonhallinta

Lapsia kannustetaan muodostamaan kysymyksiä, joihin etsitään yhdessä vastauksia digitaalisia palveluja hyödyntäen. Tutustutaan tiedonhakuun tekemällä ääni- ja kuvahakuja


Luokittelua ja ryhmittelyä tehdään pelillisesti ja leikillisesti digitaalisissa palveluissa

  • Kokeilkaa sovellus Sort it out. Kaikki ryhmittely ei pidä olla digitaalinen. Joskus ryhmittelllään vääriliituja, joskus legopaloja y.m. mutta joskus myös digitaalisessa ympäristössä


Vuorovaikutus

Ratkaistaan yhdessä mahdollisia digitaalisissa palveluissa kohdattuja ongelmia ja pidetään samalla yllä myönteistä suhtautumista palveluja kohtaan.


Digitaalisia ympäristöjä käytetään lasten ajatusten ja mielenkiinnon kohteiden näkyväksi tekemisessä, opetellaan tunnistamaan emojeja.

  • Pidä ipad mukana toiminnassa. Anna lasten ottaa kuvia heitä kiinnostavista asioista (sankareista, luonnosta, pehmoleluista). Emojit voidaan käyttää tunteiden havainointiin.


Lapset saavat kokemuksia siitä, miten digitaalisissa palveluissa voi osallistua yhteisön toimintaan

  • Järjestä digitaalisia kohtaamisia. Esim. tarinajoga, konserttejä, keskustelua.

Ohjelmointiosaaminen

Ohjelmoinnillinen ajattelu

Oppimisympäristöt suunnitellaan siten, että lapset voivat leikeissään harjoitella ohjelmoinnissa tarvittavia ajattelun taitoja: luokittelua, vertailua ja järjestykseen asettamista. Lasten kanssa havainnoidaan myös säännönmukaisuuksia ja toistuvia asioita.


Lapsia rohkaistaan ihmettelemään ja esittämään kysymyksiä ympäristön ilmiöistä ja asioista sekä etsimään niihin itse vastauksia ja ratkaisuja. Nimetään ja selitetään ilmiöitä yhdessä.


Opetellaan leikkien tai toiminnallisten tehtävien avulla toimimaan ohjeen mukaisesti. Ohjeet voivat olla kehollisia, visuaalisia, sanallisia tai ääniin perustuvia.

  • Esimerkiksi reseptit (ruokaohjeet, origamia, tai ihan vaan askartelua)

Tutkiva työskentely ja tuottaminen

Laajennetaan lasten teknologiaan liittyvää kokemusmaailmaa tutkimalla arjen koneiden ja laitteiden toimintaperiaatteita. Keksitään ja rakennellaan omia laitteita ja luovia teknologisia ratkaisuja, joita esitellään toisille.

  • Lukekaa ja selailka Miten tämä toimii? kirjoissa.
  • Anna lasten rakentaa omia laitteita tai keksiä uusia pelejä/leikkejä ja sitten selittää miten ne toimii. (Laitteiden ei tarvitse oikeasti toimia)


Pelataan erilaisia pelejä ja tutkitaan yhdessä niiden ominaisuuksia. Muokataan lasten kanssa tuttuja leikkejä ja valmiita pelejä keksimällä niihin uusia sääntöjä, tehtäviä tai etenemistapoja.

  • Lautapelejä