Varhaiskasvatus digitalisoituvassa maailmassa - leikKIÄ, LUOVUUTTA JA LAPSILÄHTÖISYYTTÄ

Varhaiskasvatus digitalisoituvassa maailmassa -koulutushankkeessa tarjottiin varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen opettajille täydennyskoulutusta tieto- ja viestintäteknologian opetuskäytön, digitaalisen teknologiakasvatuksen sekä mediakasvatuksen ja monilukutaidon teemoista ohjattuina verkko-opintoina. Tavoitteena oli vahvistaa varhaiskasvattajien ammatillista osaamista ja kehittää henkilöstön täydennyskoulutukseen soveltuvia verkko-opetuksen ja -ohjauksen tapoja ja menetelmiä.

Hankkeen kolme koulutusosoita sisälsivät aloitus- ja päätöswebinaarit, videoalustuksia, lukutehtäviä sekä osallistujien omia lapsiryhmissä tehtäviä projekteja, jotka dokumentoitiin ja jaettiin koulutusten verkkoympäristössä.

Osallistujia koulutusosioissa oli Helsingistä Tornioon ja Varkaudesta Raumalle. Koulutusten maantieteellinen kattavuus oli siis hyvin laaja ja monille verkkokoulutus on ainoa mahdollisuus kehittää omaa osaamistaan työn ohessa. Verkossa jaetut tehtävät ja niiden palautteet auttoivat reflektoimaan käsiteltävää teemaa ja antoivat uusia näkökulmia omaan työhön.

Vaikka koulutukset toteutettiin täysin verkossa, niihin sisältyi paljon konkreettista tekemistä omassa lapsiryhmässä. Osallistujat toteuttivat lasten kanssa esimerkiksi elektronista askartelua, futuristisen teknologian suunnittelua ja prototyypin rakentamista. Lisäksi perehdyttiin kuvien ja videoiden maailmaan kuvakollaasien, YouTube-videoiden, hidastettujen ja nopeutettujen videoiden keinoin. Tutuiksi tulivat myös QR-koodit ja digitaaliset kirjat. Opittua sovellettiin käytäntöön myös havainnointitehtävissä sekä projektitöissä.

Koulutusten palautteissa tuotiin esiin, että lapsiryhmässä sovelletut tehtävät herättivät kiinnostusta työyhteisössä ja monet olivat keskustelleet koulutusten sisällöistä työkavereiden kanssa. Koulutuksissa jaettuja ideoita on ollut helppo viedä suoraan arjen toimintaan ja koko yhteisön hyödyksi. Toisinaan lapsiin ja mediaan liittyvässä keskustelussa korostuu huoli median ja digilaitteiden negatiivisista vaikutuksista lasten leikkeihin ja vuorovaikutukseen. Tämän hankkeen koulutuksissa kuitenkin huomattiin, että parhaimmillaan digitaalisuus, erilaiset teknologiat ja media lisäävät VASU:un perustuvaa lapsilähtöistä ja osallistavaa toimintaa varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa.

Kiitos KT Pekka Mertalalle koulutushankkeen laadukkaista sisällöistä ja hyvin suunnitteluista tehtävistä, VO Hennika Tervoselle asiantuntevasta verkko-ohjauksesta sekä kaikille osallistujille aktiivisesta panoksesta koulutuksiin.