PEDA-ILTAPÄIVÄ: Arviointitori

Joulukuun alussa koettiin aitoa toritunnelmaa, kun yli satapäinen joukko opetus- ja kasvatusalan asiantuntijoita kokoontui Oulun yliopistolle keskustelemaan oppimisen ja osaamisen arvioinnista. Arviointitori-tapahtuma sisälsi asiantuntijapuheenvuoroja sekä ständejä, joilla esiteltiin muun muassa hyväksi todettuja arviointikäytänteitä peruskouluun ja lukioon. Tapahtuma oli osa KAARO-verkoston toimintaa ja se toteutettiin yhteistyössä Oulun kaupungin ja Pohjois-Suomen Aluehallintoviraston kanssa.

Arviointitori oli samaa nimeä kantaneen koulutuksen loppuhuipennus. Koulutukseen osallistui syksyn aikana reilut 20 peruskoulukentän opettajaa, opettajankouluttajaa ja opettajaopiskelijaa. Osallistujat kehittivät monitahoisissa pienryhmissä jotakin arviointikäytännettä peruskouluun ja nämä käytänteet esiteltiin nyt Arviointitori -tapahtumassa. Lisäksi mukana ständeilemässä oli Qridi, Pohjois-Suomen Aluehallintovirasto, Oulun kaupungin kehittäjäopettajia sekä Limingan kunnan opetushenkilöstöä. Osa ständeillä esitellyistä arviointikäytänteistä tullaan esittelemään Arviointitorin verkkosivuilla.

Arviointitorilla oli esitteillä lukuisia konkreettisia välineitä oppimisen ja osaamisen arviointiin. Vertaisarvioinnin timanttipelin materiaaleineen löydät jo Arviointitorin verkkosivuilta.

Tapahtumaan osallistui niin luokan- ja aineenopettajia, rehtoreita, yliopisto-opettajia, opettajaopiskelijoita kuin muutakin opetus- ja kasvatusalan henkilöstöä. Osallistujilta kysyttiin toiveita ja ajatuksia siitä, millaista arviointiosaamista kehittävää toimintaa alueella tulisi järjestää. Esille nousi toiveita käytännönläheisistä täydennyskoulutuksista sekä yhteistyöstä yliopiston ja kuntien välillä. Tapahtumasta saadun palautteen mukaan Arviointitori tarjosi juurikin näitä: konkreettisia välineitä arviointiin, ajankohtaista tutkimustietoa ja ennen kaikkea mahdollisuuden yhteiselle ja monitahoiselle keskustelulle.

Tästä on hyvä lähteä jatkamaan arviointiosaamisen kehittämistä yhdessä tuumin! Jos sinulla on ideoita tai toiveita arviointiosaamisen kehittämiseen liittyen, voit ottaa yhteyttä KAARO-verkoston toimijoihin.