Tavoitteena yhteinen KumppanuUskampus

Digiluotsi Tero Mononen avasi tilaisuuden

Oulun yliopisto on vuosien ajan toiminut hankekumppanina erilaisissa alueellisen kehittämisen hankkeissa Haapaveden-Siikalatvan alueella. Viimeisin yhteistyöhanke, ESR-rahoitteinen Kumppanuuskampus on ollut käynnissä 2016-2019 ja sen tehtävänä on ollut toteuttaa, ohjata ja kehittää oppilaitosrajat ylittävää yhteistyötä. Hankkeessa ovat olleet mukana Haapaveden opisto, Jokihelmen opisto, Jokilaaksojen musiikkiopisto sekä Haapaveden lukio. Neljän erilaisen oppilaitoksen yhteishanke on ollut ainutlaatuinen ja sen kautta on edistetty yhteistyöverkostojen toimintaa, resurssien jakamista ja osaamisen lisäämistä alueella.

10.5. järjestettiin Haapavedellä Kumppanuuskampus-hankkeen päätösseminaari, jossa luotiin katsaus hankkeen toimintaan ja tuloksiin. Hankkeen erityisinä kehittämiskohteina ovat olleet digitaalisuus ja yrittäjyys ja näiden tiimoilta toimintansa aloittivat digimajakka ja yrittäjyysmajakka, jotka luotsaavat toiminnan kehittämistä. Kumppanuuskampuksessa toimii kaiken kaikkiaan seitsemän tiimiä, joilla yhteistyötä toteutetaan ja kehitetään.

”Kumppanuuskampus on tuonut uutta, joustavaa koulutus- ja oppimiskulttuuria sekä osallisuutta vahvistavaa pedagogiikkaa”, totesi Haapaveden opiston rehtori Marika Åvist. ”Yhdessä erilaisiin muutoksiin pystytään vastaamaan paremmin. Vuorovaikutuksen tiivistäminen, yhteinen kokeileminen, tilaisuudet kohdata ovat olleet merkittäviä. Myös opiskelijoiden mahdollisuudet hankkia osaamista erilaisia väyliä pitkin ovat lisääntyneet.”

Jyri Kononen ja Virpi Pietikäinen kertomassa Topikin roolista hankekumppanina

Oulun yliopistosta Topik ja Kasvatustieteiden tiedekunta ovat olleet hankkeessa mukana sen alusta asti aina hankehakemuksen valmistelusta alkaen. Yhdessä alueen toimijoiden kanssa on ideoitu, suunniteltu ja toteutettu koulutuksia ja vierailuita ja koostettu verkkoon verkko-opetuksen laatukäsikirja. Myös yhteistyöhön perustuvaa johtajuutta on kehitetty yhdessä.

Hankkeen arvo mitataan sillä, mitä tapahtuu hankkeen jälkeen. Kumppanuuskampus on yhteistyöverkosto, monialaisten näkökulmien foorumi, josta on muodostunut vahva brändi alueen opetustoiminnan kehittämisessä. Sen kautta on muodostettu vakiintuneita yhteistyökanavia ja toimintamalleja, jotka jäävät elämään, vaikka ihmiset vaihtuisivatkin. Haapaveden-Siikalatvan seutujohtaja Hannu Saarisen mukaan se on tuonut alueelle elinvoimaa koulutusten kehittämisen kautta. Koulutukseen ja nuoriin panostaminen on maakunnissa tärkeää. Kumppanuuskampus-hankkeessa opiskelijoita myös osallistettiin erilaisten koulutusten ja yhteisten tapahtumien kautta. Oppilaitosten yhteisenä ponnistuksena on toteutettu muun muassa musiikkinäytelmä, Suomi 100 -juhlat sekä taiteiden yö-tapahtumia.