Tina Nylund

Lorensberga skola 7-9

Profilbild på förstelärare

Hem > Presentation > Tina Nylund Lorensberga skola 7-9

Jag heter Tina Nylund och arbetar på Lorensbergaskolan 7-9. Just nu har jag sex 8:or och två 7:or i svenska. Jag gick lärarutbildningen i Falun med start 2005, och är legitimerad i svenska upp till gymnasienivå och i bild upp till åk 9.

En av de saker jag brinner för är språkutveckling, jag ser vikten i att läsa mycket och lägger mycket energi på att eleverna ska se vikten av läsning. Jag tycker också att det är viktigt att de tar till sig nya ord och begrepp, så jag är noga med att använda rätt termer och förklara vad jag menar istället för att förenkla mitt språk.

Trygghet och studiero uppnår man genom ett bra klimat i klassrummet, och en viktig del för att uppnå ett bra klimat är att eleverna trivs och har roligt. Just att undervisning ska vara roligt är något som varit viktigt för mig ända sedan jag påbörjade min lärarutbildning, och jag försöker alltid utveckla det jag gör i klassrummet på ett sånt sätt att det blir ännu roligare för eleverna. Det blir också mycket lättare för mig att få en bra relation med eleverna om de tycker om att gå på mina lektioner! Men bara för att det är roligt får det inte vara fritt, det är jag som bestämmer i mitt klassrum, och tydliga regler är viktigt!

En annan viktig sak för mig är ett bra samarbete mellan undervisningen i svenska och undervisningen i SVA. Jag och min kollega som arbetar med SVA, Balwinder, har ett mycket bra samarbete och en tydlig plan för varje elev (med annat modersmål) när det gäller antal lektioner i helklass/svenska och antal lektioner i liten grupp/SVA. Vi går igenom eleverna tillsammans flera gånger per termin för att det ska bli en så bra språklig utveckling som möjligt för varje elev.

Mina inlägg

2023-01-18 Tina Nylund

NPF-anpassning - att tala in sin text!

Elever med diagnoser är vår vardag, mer eller mindre, och fler eller färre! Utan specifik utbildning när det gäller NPF förväntas vi hantera de vardagsproblem som tillhör ADHD, autism eller vilken diagnos eleverna nu än har. Vi förväntas ta reda på elevernas specifika behov, lyssna på läkarnas diagnoser och skriva anpassningar utifrån detta! Inte helt enkelt, och jag tror de flesta lärare vänt ut och in på sig själva någon gång för att få till passande uppgifter för elever med diagnoser! 

Fortsätt att läsa ➡️

2022-05-03 Tina Nylund

Malte, en av mina elever i årskurs 9, och jag hade en diskussion under en av mina lektioner häromveckan. I grund och botten handlade diskussionen om hans ovilja att lämna in sin mobiltelefon, men vi hamnade i ett läge där Malte uttryckte en viss olustkänsla mot en av de andra lärarna. Den här läraren är ny för mina elever, och Malte sa bland annat att han inte gillar att hon lägger handen på honom eller står för nära. Jag började inse vad det rörde sig om och frågade Malte om det inte egentligen handlar om att han inte känner den här läraren bra nog för att vara bekväm med att hon rör vid honom, och då höll han med mig och sa direkt att det inte hade gjort något om jag, eller en annan av lärarna, la handen på honom. Visst finns det elever som absolut inte gillar att man rör dem, men Malte är inte en av dem, och han förstod att den här nya läraren egentligen bara vill visa sitt stöd, och att han behöver ge henne en chans. 


Fortsätt att läsa ➡️

2021-11-02 Tina Nylund

Tänk dig att du vill arbeta med dina elever utifrån ett specifikt kunskapskrav, eller kanske några delar ur det centrala innehållet, men inte vill ha ett prov eller kanske inte vet hur du ska göra. Då är mitt råd: dela upp arbetsområdet i små delar, och sätt ihop alltihop till en bedömningsuppgift på slutet! 

Fortsätt att läsa ➡️

2021-03-26 Tina Nylund

”Skolan ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse av hur digitaliseringen påverkar individen och samhällets utveckling” står det i LGR/GY11. Något som bokstavligt tagit ungdomarnas värld med storm är sociala medier, Internet och TV-program som är allt annat än verklighetsförankrade. Jag tänkte att jag skulle dela med mig av tips på hur man kan arbeta med tre medier som är en stor del av deras liv, men som de samtidigt kan behöva hjälp med att hantera; reklam, blogg/vlogg och dokusåpa!

Fortsätt att läsa ➡️

2020-11-06 Tina Nylund

Under en pågående pandemi är det en hel del som inte fungerar “som vanligt”, men den svenska grundskolan ska bedriva sin verksamhet till 100%. Eller, vänta nu? Vad blir som vanligt i en tillvaro där personal och elever måste stanna hemma vid minsta förkylningssymptom, där livet utanför skolan ser helt annorlunda ut än det brukade göra förut, och där man kanske lever med en oro för hur det egentligen ska bli… Kommer detta gå över? Kommer allt bli som förut igen? Ja, kanske är det tur, mitt i allt detta, att barn och unga åtminstone kan gå till skolan om dagarna! 

Fortsätt att läsa ➡️