Meningsfull alternativ "PRAO-vecka" 

Hem > Presentation > Tina Nylund Lorensberga skola 7-9 > Meningsfull alternativ "PRAO-vecka"

Under en pågående pandemi är det en hel del som inte fungerar “som vanligt”, men den svenska grundskolan ska bedriva sin verksamhet till 100%. Eller, vänta nu? Vad blir som vanligt i en tillvaro där personal och elever måste stanna hemma vid minsta förkylningssymptom, där livet utanför skolan ser helt annorlunda ut än det brukade göra förut, och där man kanske lever med en oro för hur det egentligen ska bli… Kommer detta gå över? Kommer allt bli som förut igen? Ja, kanske är det tur, mitt i allt detta, att barn och unga åtminstone kan gå till skolan om dagarna!

PRAO är obligatoriskt, visste ni det? Skolverket har bestämt att: “Prao ska erbjudas under minst tio dagar från och med årskurs 8 i grundskolan, både på kommunala och fristående skolor.”

Hur gör man då när företagen inte tar emot på grund av rådande pandemi, och tillräckligt många lämpliga arbetsplatser inte går att hitta? Så här löste vi det med våra 8:or!

Vi skapade ett specialschema för våra elever under en vecka, där de bland annat fick besök av vår SYV för att få koll på meritvärden och gymnasieprogram, fick arbeta med ett yrkesprojekt på samhällskunskapslektionerna, samt fick arbeta med att ta reda på mer om olika yrken och spela in yrkesfilmer på svensklektionerna.

Skolverket säger att om man blir tvungen att ersätta PRAO kan man som skola utgå från följande punkter för att skapa aktiviteter på skolan:

“Eleverna ska få

 

Som svensklärare såg jag till att beta av en del av det centrala innehåll som kursplanen kräver av min undervisning när jag planerade för ett kortare arbetsområde där eleverna skulle lära sig mer om ett valfritt yrke. Kursplanen säger:

“Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.”

Eleverna fick arbeta i grupper (som jag valde ut) med ett valfritt yrke. De fick en given frågeställning, och fick börja med att söka fram svaren på frågorna på valfritt sätt. Vissa intervjuade någon inom det aktuella yrket, medan de flesta använde nätet! Jag gick igenom hur man skriver manus, samt hur en lämplig storyboard kan se ut, och gav sedan eleverna två lektioner till att arbeta med detta. Veckans tredje och sista lektion fick de ägna åt inspelning och redigering, varpå de elever som själva ville fick visa sina filmer för klassen. Filmerna skulle bara vara någon minut långa, och jag måste säga att resultatet blev helt fantastiskt! Många elever visade på en otroligt kreativ sida, och lämnade in filmer av betydligt högre kvalitet än vad jag förväntat mig efter så pass kort tid.

Vad bör man tänka på om man vill genomföra något liknande? Jo, det första är tiden! Är en vecka/tre lektioner lagom? Både ja och nej, det är i kortaste laget, men det är absolut inget problem att hinna och det kan vara bra att eleverna faktisk inte kan dra ut på arbetet 

arbetet utan måste se till att ta vara på lektionerna och få saker gjorda! Lite besvärligt för elever som var sjuka just denna vecka, men eftersom de var i grupper kunde gruppen täcka upp för den som var borta någon av lektionerna, och de som var sjuka hela veckan fick komplettera uppgiften på annat sätt. Jag gav eleverna möjligheten att välja på om de ville vara skådespelare i sina egna filmer, eller om de ville skapa en google-presentation och spela in med hjälp av Screen Castify, och det är något jag kan rekommendera! Det är inte alla som vill stå framför kameran, och för grupper som hade svårt att komma igång blev det lättare att hinna med att göra film i Screen Castify än att skriva manus och hela den biten. 


Som avslutning vill jag bara säga att denna vecka visade sig vara mycket givande för eleverna, de fick upp ögonen för olika yrken, började planera för framtiden, och många ställde in siktet på ett lockande gymnasieprogram! Det var betydligt mer än vad vi kunde drömma om när vi planerade för denna vecka, och vi ser det som ett mycket lyckat projekt som vi verkligen kan rekommendera för den skola som precis som vi inte kan genomföra den obligatoriska PRAO-veckan på det “vanliga sättet”.

Frågor:

Tina Nylund

Lorensberga skola 7-9