Hem > Presentation > Tina Nylund Lorensberga skola 7-9 > Elevnära medier i undervisningen

Elevnära medier i undervisningen

Att undervisningen ska utgå från elevernas vardag har säkert alla lärare hört både en och tio gånger. Det handlar om allt från att hitta texter som eleverna kan känna igen sig i, till att anpassa uppgifter så att eleverna kan känna att det de arbetar med är aktuellt i deras egen vardag. Själv letar jag ständigt noveller som är aktuella och skrivna utifrån ungdomars perspektiv, och utformar uppgifter om allt från drömmen om ett moppekort till åldersgräns för energidryck. 

”Skolan ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse av hur digitaliseringen påverkar individen och samhällets utveckling” står det i LGR/GY11. Något som bokstavligt tagit ungdomarnas värld med storm är sociala medier, Internet och TV-program som är allt annat än verklighetsförankrade. Jag tänkte att jag skulle dela med mig av tips på hur man kan arbeta med tre medier som är en stor del av deras liv, men som de samtidigt kan behöva hjälp med att hantera; reklam, blogg/vlogg och dokusåpa!

Reklam: “Om det låter som att det är för bra för att vara sant så är det oftast det också” brukar vara de gyllene ledorden när man pratar med eleverna om att vara källkritiska inför reklammeddelanden. Men istället för att skrämma eleverna från att tro på reklam, varför inte arbeta med det? När mina elever går i årskurs 8 brukar vi ägna flera veckor åt att granska och analysera reklam! Det är ett utmärkt sätt att introducera ethos, pathos och logos också, eftersom reklam faktiskt bygger på olika typer av säljande argument. Vad gör Zlatan till Volvo-reklamens ethos? Varför är det pathosargumenten som får oss att köpa tandkräm? Hur ser ett riktigt bra logosargument ut när man ska sälja en Iphone? Eleverna får leta olika annonser, analysera, och i slutändan skapa en egen. Det ger dem en bra inblick i försäljningsknep, och när de själva får upptäcka vad det är som säljer så blir de ofta grymt duktiga på att genomskåda tricks och lur!  

Blogg/vlogg: Mitt egentliga tips här är att ämnesintegrera! Låt eleverna blogga eller vlogga när de ska genomföra en labb, ett stort projekt i bild, eller i samband med ett viktigt arbete i hemkunskap. Själv brukar jag som svensklärare samarbeta med idrottsläraren, eleverna vloggar när de genomför sina vandringar inom området friluftsliv. De spelar in när de packar, vandrar och tar raster. Sen klipper de ihop allting till ett vlogginlägg som de skickar in till både mig och idrottsläraren. Det ger mig möjligheten att arbeta med vlogg/blogg som texttyp, och idrottsläraren får ett bra bedömningsmaterial när det gäller hur de genomfört sina vandringar. Här finns utrymme för att inte bara gå igenom upplägget för vlogg/blogg och vad som egentligen är lämpligt att publicera i en vlogg/blogg på nätet, utan även för att diskutera influencers och hur och varför man egentligen påverkas av dessa. 

Dokusåpa: Det här är något som många anser inte alls hör hemma i skolan, men dokusåpor är för många ungdomar en framtidsdröm, och man tror att det som händer i programmen speglar verkligheten. Vi kan tycka att den som drömmer om att vara med i “Paradise Hotel” eller “Ex on the beach” har en skruv lös, men för ungdomarna kan detta vara ett kändisskap som lockar. Återigen, varför inte arbeta med det? Diskutera och resonera om den här typen av kändisskap och vad det kan medföra för ens framtid, vad det egentligen innebär att delta och den enorma påverkan producenterna har på det som händer i programmen. Eftersom detta inte rör sig om något större arbetsområde, utan mer är en diskussion som inte tar mer än en lektion, så brukar jag baka ihop det med arbetsområdet om upplysningstiden och robinsonader. Då brukar vi se ett avsnitt av “Robinson” och diskutera just dessa frågor, men även prata om programmet som ett överlevnadsspel och på vilka sätt det är influerat av boken om Robinson Kruse. Trots allt är just “Robinson” ganska harmlöst om man jämför med några av de dokusåpor jag nämnde ovan.

Nu hoppas jag att jag kunnat bidra med lite tips och idéer till hur ni kan arbeta med den här typen av medier som påverkar ungdomarna i deras vardag, och hur ni kan få våra ungdomar att förstå en del av verkligheten bakom nätets/TV:s glittriga yta!


Tina Nylund

Lorensberga skola 7-9