Sandra Fredriksson

Solviksskolan F-6

Profilbild på förstelärare

Hem > Presentation > Sandra Fredriksson Solviksskolan F-6

Jag heter Sandra Fredriksson och arbetar på Solvikskolan i år 5. Jag har varit klasslärare för min nuvarande klass sedan åk 1. Det har varit en spännande resa tillsammans med eleverna. 2006 blev jag färdigutbildad 1-7 lärare med inriktning svenska och matematik. Jag undervisar i svenska, matematik och i So-ämnena. Solviksskolan är en mångkulturell skola vilket gör mitt jobb utmanande och lärorikt!

 I mitt klassrum är en av de viktigaste byggstenarna arbetsro samt att ha en strukturerad, varierande och språkutvecklande undervisning. Alla ska känna sig trygga när de går till skolan. Jag har höga förväntningar på eleverna både när det gäller arbetsro och kunskap. Eleverna ska ha höga förväntningar på mig som pedagog. Vikten av arbetsro samt tillåtande klimat i klassrummet är viktigt för att alla ska ha samma förutsättningar att ta in kunskap. Eleverna ges möjlighet att få undervisning i helklass, gruppvis, parvis och individuellt. Vi arbetar mycket med att eleverna är viktiga lärresurser för varandra där deras kompetens används på bästa sätt. På det viset blir ägare av sitt eget lärande.

Något som intresserar mig är språkutvecklande undervisning. Språket är vårt viktigaste redskap i alla ämnen och därför jobbar vi dagligen språkutvecklande med många olika kooperativa strukturer. Ett språkutvecklande arbetssätt gynnar alla elever oavsett bakgrund och modersmål. Eleverna ges möjlighet att utveckla sitt skolspråk samtidigt som de utvecklar vardagsspråket. Det handlar inte bara om att lära sig nya ord utan att kunna använda dem i rätt sammanhang. Jag ser mitt jobb som utmanade, jag ser fram emot att gå till jobbet varje dag för att möta den utmaningen.

Mina inlägg

2023-06-07 Sandra Fredriksson

Höstterminen lider mot sitt slut! Dags att utvärdera terminen som gått. Utvärdering är en viktig del av undervisningen för att utveckla och förbättra. Många gånger har jag ställt mig frågan hur jag undervisar på bästa sätt för att möta alla elevers behov och förutsättningar så att det bidrar till ett undervisande klassrum med både delaktighet, kunskapsutveckling och en undervisningsgemenskap som stärker gruppen. Alla elever behöver känna sig viktiga och en del av klassen. Jag som lärare kan påverka elevers möjligheter till delaktighet men jag kan också begränsa delaktigheten för eleverna beroende på mitt sätt att undervisa. Hur undervisningen utförs påverkar till stor del resultatet av vad eleverna lär sig och ser på varandra som individer. 

Fortsätt att läsa ➡️

2022-05-16 Sandra Fredriksson

Vi möter eleverna i många olika situationer i vår undervisning. I min undervisning vill jag skapa många lärandetillfällen där både socialt samspel och kunskaper utvecklas parallellt. Genom mina år som lärare har jag haft en del grupparbeten. Det jag funderat mycket kring är hur man gör för att få fler elever delaktiga i ett sådant arbete. Ofta har det varit så att några varit drivande och gjort jobbet medan några glidit med på ett bananskal. Jag tycker också att många grupparbeten har gått väldigt fort för att flera grupper skriver av fakta och ritar bilder och sedan är det klart. Det blir inte så många bra samtal mellan elever som man önskar där alla elever både stärker språket och sina kunskaper. Jag bestämde mig därför att ändra på strukturen och planeringen av mitt kommande grupparbete i klassen. 

Fortsätt att läsa ➡️

2021-11-26 Sandra Fredriksson

I skolan har alla elever rätt till bra arbetsmiljö där arbetsro är en viktig del i klassrummet. Hur skapar man en bra arbetsmiljö i sitt klassrum? Det är såklart viktigt att det finns en tydlig planering och att man som lärare är förberedd för det man ska undervisa om men det är så mycket mer än så. Genom att skapa en undervisningsgemenskap tillsammans med elever arbetar man fram en bra arbetsmiljö även om eleverna inte bara jobbar tyst för sig själva. Vi tycker att kooperativt lärande och språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt har varit nyckeln till vår arbetsmiljö i våra klassrum. 

Fortsätt att läsa ➡️

2021-04-23

Språk och lärande går hand i hand i vår undervisning. Vi behöver ge eleverna strategier för att de ska kunna ta till sig ämnesinnehållet. I de olika ämnena möter eleverna många svåra begrepp. Många elever har ett begränsat ordförråd vilket gör att texterna som eleverna möter blir väldigt svåra för dem att förstå och behöver därför mycket stöttning för att kunna ta till sig ämnesinnehållet. I klassrummet vill vi ha interaktion mellan eleverna där eleverna blir aktiva och där jag som lärare kan stötta elevers språkutveckling så att eleverna ska kunna förstå viktiga begrepp och använda dem i ett sammanhang. Frågan är bara hur man får till den sortens undervisning som leder till att eleverna kan använda skolspråket både muntligt och skriftligt.

Fortsätt att läsa ➡️

2020-11-20  Sandra Fredriksson

Elevaktiv undervisning

När vi började arbeta med våra nuvarande fyror i åk 1 funderade vi på hur vi skulle få till undervisningen där eleverna skulle bli mer delaktiga, engagerade och där alla elever skulle ges möjlighet till att få visa alla sina förmågor på bästa sätt, samtidigt som vi lärare kunde skapa oss tid i klassrummet där vi kunde stötta de elever som behövde extra stöd. Hur kunde vi forma vår undervisning för att skapa större delaktighet och elevaktivitet? Där alla röster skulle bli mer hörda och klassrummet skulle bli mer demokratiskt. Elever skulle kunna känna vikten av elevers lika värde. 

Fortsätt att läsa ➡️