Hem > Presentation > Sandra Fredriksson Solviksskolan  > Kooperativt lärande och ett gott lärandeklimat

Kooperativt lärande och ett gott lärandeklimat

I skolan har alla elever rätt till bra arbetsmiljö där arbetsro är en viktig del i klassrummet. Hur skapar man en bra arbetsmiljö i sitt klassrum? Det är såklart viktigt att det finns en tydlig planering och att man som lärare är förberedd för det man ska undervisa om men det är så mycket mer än så. Genom att skapa en undervisningsgemenskap tillsammans med elever arbetar man fram en bra arbetsmiljö även om eleverna inte bara jobbar tyst för sig själva. Vi tycker att kooperativt lärande och språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt har varit nyckeln till vår arbetsmiljö i våra klassrum. 

Kooperativt lärande handlar om ett pedagogiskt förhållningssätt och en metodik som bygger på tanken att vi lär tillsammans. Med hjälp av olika strukturer som finns i kooperativt lärande kan vi som lärare skapa bra möten mellan elever där de själva vinner på att samarbeta och där de blir beroende av varandra. Genom kooperativt lärande ges eleverna möjlighet att stötta varandra för att lära sig av varandra. De utvecklar förmågor så att deras arbete blir effektivt. Eleverna får utveckla både sina kunskaper och sin sociala förmåga samtidigt. Det bästa med kooperativt lärande är att det blir ett elevaktivt klassrum där varje enskild elevs bidrag är viktigt. Ett kooperativt klassrum skapar också tid för oss lärare att stötta de elever som behöver extra vägledning i arbetet. 

Att ha ett bra lärandeklimat handlar inte om att alla elever ska jobba enskilt i sina böcker utan om att lära eleverna att de kan jobba inom samma område på flera olika sätt. Eleverna stöttar varandra i axelpar och i lärgrupper i olika styrda aktiviteter. Målet har hela tiden varit att  eleverna ska se varandra som medspelare i ett lag istället för motståndare. Det kan tyckas självklart att elever ska veta hur man arbetar tillsammans med andra elever, men det är inte alla gånger är helt självklart. I en klass finns det många individer med olika behov och förutsättningar. Vi lärare behöver skapa många olika lärandetillfällen där de får träna sin sociala förmåga samtidigt som de utvecklar sina kunskaper. Vi tycker det har varit betydelsefullt att modulera hur en struktur ska utföras för att alla elever ska ges möjlighet att lyckas med sitt arbete. 

Det är en konst att kunna jobba i grupp eller i par och fortfarande ha arbetsro i klassrummet. Många gånger tycker man som lärare att det enskilda arbetet är bra för att det inte blir så högljutt i klassrummet. Det går absolut att ha arbetsro även vid grupp och pararbete. Vi behöver bara lära eleverna hur de ska använda sin röst vid dessa tillfällen. Vi behöver synliggöra vad vi förväntar oss av dem när de ska samtala i grupp eller i par. Vi behöver låta eleverna sätta ord på hur man gör för att det ska bli ett bra röstsamtal. Till hjälp har vi använt oss av bildstöd med text där det står:

  “Gruppen ska höra med ingen annan ska störas” “Paret ska höras men ingen annan ska störas” enskilt,” Ingen ska höras eller störas.”

Bild: Pexels.com

Vi har vi lagt tid på att diskutera om vilken samtals röst vi ska använda oss av i ett arbete vilket har lett till att vi idag har en bra arbetsmiljö oavsett hur vi arbetar och idag behövs inte många påminnelser hur rösten ska användas. 

När eleverna ska jobba tillsammans på lektionerna är det viktigt att vi som pedagoger lär eleverna hur man samarbetar samtidigt som de utmanas och utvecklar sina kunskaper tillsammans. Vi vill att deras lärande ska stärkas av samarbetet. Vi tycker det är viktigt att eleverna förstår syftet och målet med samarbetet där eleverna måste förstå att allas insats är lika viktig, där eleverna tar ansvar för sig själv men också för gruppens eller axelparets samarbete.

När det finns en trygghet i gruppen/lärparen så blir elevernas engagemang på lektionerna helt annorlunda. Genom kooperativt arbetssätt ser vi att många av de elever som inte har svenska som förstaspråk har börjat prata svenska på ett helt annat sätt än tidigare. Elever som tidigare haft svårt att samarbeta har nu lättare att samarbeta. Vi ser också att elever med olika svårigheter kan delta i undervisningen på ett annat sätt och gynnas av kooperativt lärande för att det blir en varierande undervisning. På det viset har de kunnat delta i undervisningen på ett helt annat sätt än tidigare.  

Vi har lagt ner mycket tid på att skapa ett gott lärandeklimat i våra klassrum. Vi har med hjälp av många bra strukturer från kooperativt lärande jobbat med att skapa förståelse kring vikten av ett gott samarbete mellan eleverna. Vi har även fokuserat på att eleverna ska förstå att ett bra samarbete mellan elever leder till bra språk- och kunskapsutveckling. Något som också är en viktig del i kooperativt lärande och som vi lagt mycket tid på är 3F – feedback, feedup, feedforward. Det handlar om att man skapar tid för reflektion och återkoppling kring det som sker i klassrummet. På det viset kan vi ta lärandet och samarbetet mellan elever till en ny nivå. Genom reflektion får eleverna syn på andras och sitt eget lärande och det utvecklar eleverna mycket. 

Genom långsiktigt arbete med kooperativt lärande har vi skapat en kulturförändring i våra klassrum. Vi har kommit dit att eleverna känner ett ömsesidigt beroende av varandra och att det är en självklarhet att ta hjälp av varandra. Eleverna förstår att varje elevs bidrag är viktigt. 

Om man vill skapa en lärmiljö där elever lär sig av varandra behöver man vara medveten om att det tar tid och det krävs mycket vilja och envishet. Det räcker inte att använda kooperativa strukturer då och då för att skapa elevaktivitet, Man behöver jobba konsekvent med samarbete. Det kommer finnas dagar där man känner att det inte fungerade bra medan andra dagar blev det toppen. Det är värt varenda minut att lägga ner det jobbet som krävs för att komma dit. Man kanske tänker att nej det skulle aldrig fungera i min klass. Börja inte med allt på en gång. Ta ett steg i taget! 

Vill tipsa om boken Kooperativt lärande i praktiken grupputveckling och ledarskap. I den boken finns många bra tips om du vill komma igång snabbt! Det finns också otroligt många bra tips och idéer på https://kooperativt.com. Där kan man också hitta mer litteratur som är superbra!

Sandra Fredriksson

Solviksskolan

#kooperativt lärande #kommunikation #studiero #språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt #arbetsmiljö