Hem > Presentation > Sandra Fredriksson Solviksskolan  > Utvärdering och reflektion

Utvärdering och reflektion

Höstterminen lider mot sitt slut! Dags att utvärdera terminen som gått. Utvärdering är en viktig del av undervisningen för att utveckla och förbättra. Många gånger har jag ställt mig frågan hur jag undervisar på bästa sätt för att möta alla elevers behov och förutsättningar så att det bidrar till ett undervisande klassrum med både delaktighet, kunskapsutveckling och en undervisningsgemenskap som stärker gruppen. Alla elever behöver känna sig viktiga och en del av klassen. Jag som lärare kan påverka elevers möjligheter till delaktighet men jag kan också begränsa delaktigheten för eleverna beroende på mitt sätt att undervisa. Hur undervisningen utförs påverkar till stor del resultatet av vad eleverna lär sig och ser på varandra som individer. Något som alla människor är beroende av är språket. Vi behöver kunna kommunicera för att samtala med andra. I skolan behöver vi lära eleverna ett skolspråk. Kommunikation kan utföras på många olika sätt och är människans viktigaste redskap. Frågan är bara om jag skapar bra samtal i klassrummet så det bidrar till en bra kommunikation mellan eleverna, där samtalets fokus är kunskap. Som lärare har vi stor betydelse för hur elever ser på sig själva och på andra som individer, talare men också som kunskapsbärare. Läraryrket handlar om väldigt många olika delar som kommunikation, ledarskap, samarbete, relationer, organisera men inte minst om skolspråket, kunskaper, lärande och undervisning. Frågan som man ofta ställer sig är, hur hinner jag med alla delar så att undervisningen blir bra och man kan se en kunskapsutveckling hos eleverna. Det gäller att fokuserar på rätt saker. Det låter bra men vad är rätt saker.

Det finns många bra lärare i vårt avlånga land som har bra erfarenheter, tankar och idéer som gynnar min undervisning. Jag vill tipsa om Kerstin Dahlin som har skrivit boken Undervisning som utmanar och stöttar. I den boken finns väldigt mycket bra tips och idéer om undervisning. 

 Jag lägger en hel del tid på att utvärdera min egen undervisning. Det finns alltid nya saker att lära och som jag kan göra bättre beroende på vilken elevgrupp jag möter och vilka kunskaper som ska läras ut. Jag måste våga se med kritiska ögon på vad jag gör i mitt klassrum med mina elever för att möta dem på bästa sätt. De delar jag väljer att granska som också Kerstin skriver om i sin bok är, den lärande gruppen, utmanande undervisning, vilka olika metoder och stödstrukturer jag använt och inte minst om min planering varit hållbar. Även eleverna får göra utvärderingar för att jag ska veta hur vi tillsammans kan utveckla undervisningen.

Den lärande gruppen.

Jag behöver skapa ett lärande klassrum där alla elever ses som viktiga för varandra så att alla elever kan känna trygghet. Om tryggheten hos eleverna som grupp finns ges större möjlighet till att alla elever utvecklas efter sin förmåga. Jag som lärare måste skapa ett klassrum där varje elev förstår att de är en pusselbit till pusslet som vi bygger tillsammans.

Utmanande undervisning

Jag behöver ha en utmanande undervisning så att alla elever känner att de utvecklas utifrån sin förmåga. För att jag ska kunna ha en utmanande undervisning behöver jag använda mig av metoder där jag ger eleverna chansen att lyckas. Här är det viktigt att det finns stöd i undervisningen till de som behöver. Samtidigt som undervisningen blir utmanande.

Metoder och stödstrukturer

Genom att ha en varierad undervisning med olika metoder och strukturer där eleverna har huvudrollen och jag är en vägledande ledare, skapar det delaktighet och engagerade elever. Jag behöver titta på vilka kunskaper eleverna ska lära sig och utifrån det skapar jag passande övningar som blir språk och kunskapsutvecklande. Eleverna får arbeta med ämnesinnehåll på flera olika sätt för att utmanas språkligt samtidigt som de får djupare kunskaper. Jag behöver skapa olika stödstrukturer för att alla elever ska kunna delta i undervisningen.

Planering

En av de viktigaste delarna. Jag behöver redan i planeringsstadiet vara noggrann och veta vilka kunskaper eleverna ska utveckla. Vilka språkliga mål som krävs och hur eleverna ska lära sig genom olika metoder och strukturer. Jag behöver planera utifrån den elevgrupp jag har och tänka på vilka extra anpassningar och vilket extrastöd som krävs för att alla ska kunna delta i undervisningen. Jag behöver planera så att undervisningen blir språk och kunskapsutvecklande. Genom att vara noggrann i planeringsstadiet underlättar jag både för mig själv och för mina elever. Jag blir förberedd för att jag har tänkt igenom allt noggrant och det leder till en hållbar undervisning.

Som lärare har man många pusselbitar som ska läggas för att det ska bli ett helt pussel. Men pusslet är hela tiden i rörelse. Det är ett fantastiskt jobb vi har att få utvecklas och lära tillsammans med eleverna Jag tror att om man vågar se med de kritiska ögonen, utvärdera kontinuerligt och vill lära sig nya saker så leder det till lärande med språket i fokus, där undervisningen både stöttar och utmanar eleverna.

Vi har ett viktigt yrke och vi ska vara stolta över det vi gör varje dag när vi kommer till jobbet. Tillsammans gör vi skillnad! Jag vill avsluta med en dikt som jag har lånat av Kerstin Dahlin. 

Du är en lärare.

Sträck på dig

och var stolt.

Du gör det omöjliga

möjligt.

Du skapar ordning

och struktur

i det oordnade.

Du visar på möjligheter

och utmanar tankar.

Du uppmuntrar lärande

och personlig utveckling.

Du ser och hör och lyssnar.

Du är ett leende och en blick som möter

och finns kvar.

Du är ett ankare av trygghet

när världen snurrar.

Var trygg i att

du gör skillnad

steg för steg

även när du inte

tror det själv.

Du är en lärare.

Sträck på dig. 

Sandra Fredriksson

Solviksskolan