Hem > Presentation > Sandra Fredriksson Solviksskolan  > Stärk språket och lärandet i strukturerat grupparbete

Stärk språket och lärandet i strukturerat grupparbete

I mitt tidigare blogginlägg skrev jag om kooperativt lärande och gott lärandeklimat där jag anser att nyckeln till ett gott lärandeklimat handlar om språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt och kooperativt lärande. Vi möter eleverna i många olika situationer i vår undervisning. I min undervisning vill jag skapa många lärandetillfällen där både socialt samspel och kunskaper utvecklas parallellt. Genom mina år som lärare har jag haft en del grupparbeten. Det jag funderat mycket kring är hur man gör för att få fler elever delaktiga i ett sådant arbete. Ofta har det varit så att några varit drivande och gjort jobbet medan några glidit med på ett bananskal. Jag tycker också att många grupparbeten har gått väldigt fort för att flera grupper skriver av fakta och ritar bilder och sedan är det klart. Det blir inte så många bra samtal mellan elever som man önskar där alla elever både stärker språket och sina kunskaper. Jag bestämde mig därför att ändra på strukturen och planeringen av mitt kommande grupparbete i klassen. 

Under vårterminen har vi arbetat med medeltiden i åk 5. Eleverna är mycket intresserade av historia så jag tänkte att det var ett bra område att göra ett grupparbete. Många elever önskade inför arbetsområdet att de skulle få arbeta med just grupparbete. De älskar att göra planscher där de själva får vara kreativa. Eleverna är mycket vana att jobba både i par och i grupp eftersom vi hela tiden använder oss av språk och kunskapsutvecklande arbetssätt och kooperativt lärande i vår undervisning så det gällde bara för mig att strukturerar och planera arbetet på bästa sätt.

Bild: Pexels.com

Inför grupparbetet hade jag bestämt att grupparbetet skulle vara väldigt strukturerat där interaktionen mellan elever skulle blir viktigt för att grupparbetet skulle lyckas. I boken Stärk språket Stärk lärandet skriver Gibbons om hur viktigt det är att skapa samtal i klassrummet på ett sätt att eleverna ges rikligt med tillfällen att bygga ut sitt språk. Mitt syfte med grupparbetet var att skapa samtal i klassrummet där både språk och kunskaper skulle utvecklas samtidigt och alla elever skulle vara delaktiga. Jag presenterade mitt upplägg för eleverna där de skulle få använda en ny kooperativ struktur som heter puzzel som de inte hade arbetat med tidigare. Vi gick igenom viktiga begrepp som vi pratat och läst om och som jag ville skulle finnas med i deras arbeten. Jag presenterade och modulerade hur arbetet skulle gå till. Eleverna blev indelade i hem- och expertgrupper. I  hemgruppen skulle eleverna göra sitt grupparbete. I expertgruppen skulle de ta reda på fakta om medeltiden där varje expertgrupp fick två begrepp var som de skulle bli experter på. Eleverna fick sedan sätta sig i sina expertgrupper. För att förtydliga arbetet i gruppen så fick eleverna använda rollkort där varje elev fick varsin roll. Vi använde rollerna, sekreterare, fokus hållare, kontaktansvarig, ordfördelare. Innan de satte igång pratade vi om bra sidor att leta fakta på. Vi repeterade vad det betyder att vara källkritisk i sitt arbete. Under arbetets gång i expertgrupperna hade jag chansen att gå runt och lyssna på elevernas samtal men även stötta och vägleda där det behövdes. Vid nästa lektion hade jag skrivit ut allas anteckningar och så fick de sätta sig i sina hemgrupper.

 Alla elever var då experter på två begrepp var. Eleverna fick berätta för varandra om sina begrepp. Fantastiskt att se hur alla elever blev delaktiga i arbetet i sina hemgrupper. Alla blev viktiga för gruppen och alla ville berätta om sina begrepp. Eleverna visade även stort intresse för att lyssna på sina kamrater. Vi hade ett elevaktivt klassrum på hög nivå där både språk och kunskaper var i fokus. 

Innan eleverna började arbeta med sin plansch gjorde vi en övning där eleverna pratade i par och sedan så pratade vi i gruppen om hur ett fungerande samarbete kunde se ut. Eleverna kom med idéer vad som krävdes av varje elev för att det skulle bli ett fungerande och lyckat grupparbete. Eleverna fick sedan börja planera hur deras plansch skulle se ut. Under tiden medan de arbetade bröt jag och påvisade goda exempel på bra samarbeten. Man kunde tydligt se hur alla i gruppen var engagerade och ville bidra med sina kunskaper. När alla elever var klara fick de redovisa sitt arbete för gruppen. 

Utvärdering

En reflektion från eleverna  var att de tyckte att det var jättekul att göra det här grupparbetet för att de kände sig duktiga i deras hemgrupp för att de var de som kunde mest om de begrepp som de jobbat med i expertgruppen. De tyckte att alla blev mer delaktiga i arbetet och att det var lättare att samarbeta och samtala om rätt saker. Eleverna tyckte att det kändes bra att de gav varandra nya kunskaper och att de även kände sig extra duktiga när de gällde sina begrepp som de jobbat med i sina expertgrupper. 

Mitt syfte med grupparbetet var att skapa ett strukturerat arbete där interaktionen mellan elever skulle bli viktigt. Jag ville skapa samtal i klassrummet på ett sätt så att eleverna gavs rikligt med tillfällen att bygga ut sitt språk samtidigt som de utvecklade sina kunskaper inom området. I klassen har vi arbetat länge med att skapa bra relationer mellan elever när det gäller att samarbeta vilken är en förutsättning för att ett grupparbete ska bli lyckat. Något som jag även vill lyfta är känslan för varje elev att vara delaktig och betydelsefull där just deras kunskaper och delaktighet är viktiga för gruppen. Dessa faktorer samt återkoppling och feedback från mig som lärare skapar och påverkar elevernas motivation till delaktighet och kunskapsutveckling. Jag fick ett elevaktivt klassrum där varje elevs bidrag blev viktigt.

Jag kommer definitivt lägga upp min undervisning så här fler gånger då eleverna fick utmanas både i sina intellektuella och sociala förmågor såsom begreppsinlärning, problemlösning, demokratiskt arbetssätt, språklig kommunikation och förmåga till samarbete. Jag vill tipsa om boken stärk språket, stärk lärandet som är en bok där du får modeller för hur man kan arbeta språk- och kunskapsutvecklande i olika  ämnen. När det gäller kooperativt lärande finns det flera böcker. Läs mer om de böckerna på deras blogg. https://kooperativt.com/ 

Sandra Fredriksson

Solviksskolan