Elevaktiv undervisning  

Hem > Presentation > Sandra Fredriksson Solviksskolan  > Elevaktiv undervisning

Forskning visar att elevernas delaktighet och engagemang är en viktig del i undervisningen samtidigt som undervisningen är varierad, inspirerande och utmanande. Vi behöver ha en anpassad undervisning utifrån elevers olika kunskapsnivåer vilket inte alltid är helt enkelt. Jag jobbar på en mångkulturell skola där vi jobbar språk- och kunskapsutvecklande. I mitt första blogginlägg kommer jag inte att beskriva det arbetet, utan jag väljer att skriva om vårt kooperativa arbete. 

När vi började arbeta med våra nuvarande fyror i åk 1 funderade vi på hur vi skulle få till undervisningen där eleverna skulle bli mer delaktiga, engagerade och där alla elever skulle ges möjlighet till att få visa alla sina förmågor på bästa sätt, samtidigt som vi lärare kunde skapa oss tid i klassrummet där vi kunde stötta de elever som behövde extra stöd. Hur kunde vi forma vår undervisning för att skapa större delaktighet och elevaktivitet? Där alla röster skulle bli mer hörda och klassrummet skulle bli mer demokratiskt. Elever skulle kunna känna vikten av elevers lika värde. 

Jag och min ena kollega Anna hade läst om kooperativt lärande och tyckte det lät mycket intressant. Vi hade möjligheten att få gå grundkurs i kooperativt lärande. Kooperativt lärande är ett förhållningssätt och ett sätt att stärka lärande där samarbetet mellan elever utvecklar kunskaper och sociala förmågor hos eleverna samtidigt. Vi som lärare har en mycket viktigt uppgift kring vårt ledarskap i kooperativt lärande. Vi ska organisera eleverna i par, grupper så att alla elever kan bidra i olika övningar som i sin tur leder till att hela gruppen lär sig. 

I vårt dagliga arbete försöker vi använda oss av axelpar/lärgrupper i syfte att samarbeta, stötta och utveckla språket, kunskaperna så mycket det bara går. Vi uppmuntrar till samarbete i axelparen ofta och mycket utöver de styrda övningarna vi har. Vi har jobbat mycket med samarbete i par/grupp från starten i ettan vilket har gjort att eleverna nu tycker det är självklart med ett nära samarbete med sina klasskompisar. De förstår att de stöttar varandra vid behov på olika sätt i olika situationer. Vi har kommit dit där eleverna känner ett ömsesidigt beroende av varandra och känner att det är en självklarhet i att det är bra att ta hjälp av varandra. Positivt ömsesidigt beroende handlar om att planera lektionerna så att eleverna är beroende av allas delaktighet för att övningen ska fungera och att alla i gruppen ska lyckas. När eleverna har insett att det är gynnsamt att samarbeta visar de inte bara glädje över sina egna resultat utan även glädje över sina kompisars prestationer. 

Bra lärandeklimat handlar inte om att alla elever ska jobba enskilt utan att lära eleverna att det handlar om så mycket mer. Det handlar om att jobba tillsammans, i grupp, par och enskilt inom samma område på flera olika sätt. Lära eleverna att tillsammans är vi starkast. Det kan tyckas självklart att elever ska veta hur man arbetar tillsammans med andra elever, men det är inte alla gånger är helt självklart. På sidan kooperativt lärande finns supermånga bra tips på övningar som man kan göra för att öva på samarbete.  

Eleverna behöver fortfarande påminnas varför vi samarbetar och hur vi gör det för att det ska gynna eleverna på bästa sätt. Modulering är något som vi ständigt jobbar med för att förtydliga hur övningar och arbeten ska utföras för att inte skapa oklarheter. Att ha ett fungerande samarbete i klassen skapar arbetsro även när de jobbar i grupp/par. Eleverna har lärt sig att arbetsro kan se ut på flera sätt beroende på vilken övning man jobbar med. 


Ett exempel på vårt kooperativa arbete är när eleverna kommer tillbaka till skolan med sina läxor. Vi kände att vi behövde ha ett bra syfte till varför eleverna ska lägga ner tid att göra läxorna hemma. Vi blev inspirerade av Kerstin Dahlins inlägg på Facebook om läxor där Kerstin beskrev att läxan ska vara en läxa som ger mervärde vilket betyder att läxan ska ge både eleven och mig som lärare ett mervärde i förhållande till investerad tid och energi. Här finns en länk till den grupp som Kerstins inlägg om läxor finns i. 

Bygga en gemensam undervisningsgemenskap tillsammans med eleverna är inte något man gör på ett par veckor. Det handlar om ett långsiktigt arbete och en kulturförändring där vi som pedagoger och varje elevs bidrag är viktig och att vi stödjer varandra i arbetet. Det är fantastiskt och se hur eleverna samarbetar och stöttar varandra. Klassrummet blir är ett demokratiskt klassrum med elevaktiv undervisning med många bra samtal samtidigt som arbetsron infinner sig. Det finns massor av bra tips och ideer på hur man ska lägga upp arbetet kring kooperativt lärande om man vill utveckla sin undervisning eller lära sig mer om kooperativt lärande. 

HUR BÖRJAR JAG MED KOOPERATIVT LÄRANDE?

En kort film där Niclas beskriver vad kooperativt lärande är 

Frågor att fundera kring:

Sandra Fredriksson

Solviksskolan


BOKTIPS