Peter Jäger

Nyhammars skola

Profilbild på förstelärare

Jag heter Peter Jäger och arbetar på Nyhammar skola. Jag kommer i höst att starta upp med en ny grupp, en årskurs etta. Jag har de flesta ämnen utom idrott och musik. Mina specialämnen är matematik, svenska, No,So och teknik.

Läste på Högskolan Dalarna med inriktning mot F-6.

Jag är även Mentor i kommunen för ny lärare och har VFU-utbildning. 

Mitt arbetssätt är att tydligt visa vilka beteenden som är lämpliga och alltid ha en god kontakten med eleverna och att vara lyhörd och lyssna på elevernas särintressen, Introducerar gradvis procedurer och rutiner. Utan att dränka eleverna med information men alltid ha eleverna som mål. Mitt sätt att förmedla är att använda olika uttrycksformer och variation för att presentera kunskaper i lektions uppläggen. Inkludera och ta hänsyn till elevers personliga och kulturella preferenser och skapa goda relationer med både elever och vårdnadshavare och alltid vara väl förberedd.

Mitt måtto är fokus på lärandet, accepterar eleverna, berömmer dem frekvent. Använda en stor portion humor och frekvent ge feedback, stöttning och hjälp. 

Mitt specialintresse är att förändra elevers, föräldrars och kollegors inställning  gentemot skola och ämnen. Ledarskap i klassrummet bygger mycket på den enskildes inställning till uppdraget. Ledarskap bygger på noggrant förbereda lektioner och klassrum, men även samspel mellan elever och lärare i alla delar av lektionerna. Variation och lämplig nivå av utmaningar och uppgifter och lektionstakt som kännetecknar eleverna kunskapsinlärning.

Mina inlägg

2021-04-23 Peter Jäger

I Ludvika

Under studiedagen träffade jag 142 lärare. Jag hade sex föreläsningar om tidstjuvar. Varje lärare fick uppskatta hur många minuter som gick till spillo varje dag. Sedan fick varje deltagare räkna ut hur många minuter det blev på ett år. Vi använde en beräkningsformel minuterna gånger antal skoldagar delat med 60 för att få fram antal timmar. Slutsumman för 142 lärare i Ludvika Kommun blev 9750 timmar. Med andra ord vad i hel…. håller vi på med. Om detta resultat upprepas i hela landet kan man förstå varför våra Pisa-resultat är där de är.

Fortsätt att läsa ➡️

2021-04-23 Peter Jäger

Ledarskap i klassrummet | Relationer och Kommunikation

Alla elever måste känna sig sedda för att kunna känna trygghet, därmed är vikten av ett gott värdegrundsarbete ett måste. Men man behöver tid för varje elev att småprata med var och en av dem varje dag. Att läsa av elevernas dagsform och om det finns olika störningsmoment som kan påverka elevens prestation och mående. Självklart är det svårt att hinna med detta, men det är väl använd tid.

En vis kvinna sa: Det som en lärare känner, tänker och tror om eleverna han eller hon har framför sig, betyder allt för hur mycket eleverna kommer att lär sig.

Fortsätt att läsa ➡️

2020-11-20

  För att förstå hur mycket tid som går åt till olika normala situationer som kan uppstå i ett klassrum, kommer jag att ge några exempel på tidstjuvar och hur mycket tid det kostar av den ordinarie lektionstiden.

Tillrättavisningar eller diskuterar rast under lektionstid. Om man räknar att eleverna går 178 dagar på ett år och har två raster per dag:

Om man nu tänker att båda situationerna uppstår nästan jämnt kastar man bort ca: 100 lektionstimmar om året till ingen nytta.

Fortsätt att läsa ➡️

2020-11-20

Ledarskap i klassrummet

En vis man sa: Det är inte svårt att lära ut ämnet till elever, men det är svårt att få dem att lyssna.

Varför kan vissa pedagoger framkalla respekt och förtroende hos elever?

Efteråt hör man ofta elever säga att dessa pedagoger kunde lära ut ämnen mycket bättre, men tittar man på dessa olika lärare så skiljer det nästan inget på deras kompetens och yrkesutbildningar. Dessa kanske är födda till lärare eller har någon superkraft eller?

Jag tror och känner att alla har förutsättningar att bli den pedagog alla pratar gott om. Alla har haft klasser där det har varit svårt att styr och bibehålla ett vist lugn i. Problemet ligger ofta i den roll man klär sig i och vilken typ av ledarroll man andvänder. För att kunna identifierar olika förutsättningar och villkor för lärares ledarskap i klassrummet delar jag upp dessa i olika delar.

Fortsätt att läsa ➡️