Ledarskap i klassrummet  

Hem > Presentation > Peter Jäger Nyhammars skola  > Ledarksap i klassrummet

En vis man sa: Det är inte svårt att lära ut ämnet till elever, men det är svårt att få dem att lyssna.

Varför kan vissa pedagoger framkalla respekt och förtroende hos elever.

Efteråt hör man ofta elever säga att dessa pedagoger kunde lära ut ämnen mycket bättre, men tittar man på dessa olika lärare så skiljer det nästan inget på deras kompetens och yrkesutbildningar. Dessa kanske är födda till lärare eller har någon superkraft eller?

Jag tror och känner att alla har förutsättningar att bli den pedagog alla pratar gott om. Alla har haft klasser där det har varit svårt att styr och bibehålla ett vist lugn i. Problemet ligger ofta i den roll man klär sig i och vilken typ av ledarroll man ändvänder. För att kunna identifierar olika förutsättningar och villkor för lärares ledarskap i klassrummet delar jag upp dessa i olika delar.

Dagens tema är Erfarenhet och dess betydelse. Det är att man strukturerar rätt runt eleverna, det gäller rutiner, regler, miljö och ämnesupplägget.

I mitt fall fick jag lära mig vikten av struktur, rutiner och planering den hårda vägen. I denna korta beskrivning eller berättelse av ett totalt misslyckande som en välplanerad och rutinerad förälder ska jag berätta hur illa det kan gå.

Det var en typisk fredags eftermiddag, jag hade hämtat barnen på fritis och insåg att jag glömt listan på vad jag skulle göra och handla. I min övertro på mig själv kunde jag med lätthet lösa dessa problem utan massa planering och minneslappar.

Väl framme vid butiken lämnade jag min yngsta i bollhavet, gick in med det äldre barnet och handlade det jag ansåg var dagens meny. Plockade in varorna i bilen och åkte hem. Väl hemma  började mitt äldre barn klaga på att jag glömt något. Jag tog inte någon stor notis av barnets klagan. Jag började plocka in varorna i köket när jag insåg mitt misstag. Jag hade glömt mitt yngsta barn i bollhavet på affären. Det var bara att klä på barn nummer två och ge sig tillbaka till butiken, väl i butiken igen hittade jag mitt barn lekande i bollhavet med andra barn. Barnet hade inte märkt att jag glömt henne, men vill givetvis inte sluta leka där. Efter mycket tjat och hot kunde vi åter vända hemåt.

Undre bilfärden hem diskuterade barnen kvällens meny som mamman hade lovat dem dagen före. Då insåg jag att menyn jag hade inhandlat inte överensstämde med deras önskan om fredagsmys. Det blev ett fasligt gråtande och tandgnisslande i baksätet när det gick upp för barnen att fadern i familjen hade handlat helt andra saker till middagen. Det tog en halvtimme att få ut barnen ur bilen på grund av dessas missnöje över den ändrade menyn. När äntligen mat var klar, uppäten och Bolibompa slutat kunde en stackars pappa äntligen få somna framför tv:n.

Halv sex på morgonen ringer telefonen, det var polisen. Polismannen i telefonen hävdade att min bil blivit stulen, det visade sig att han hade rätt. Jag hade glömt den utan för dörren med nycklarna i och motorn igång. Det som var underligt var att polisen skrattade när han bad mig att hämta min bil. Jag tog en liten promenad till platsen min bil skulle stå. När jag kom till platsen stod det ett antal polismän vid min bil och skrattade. På bilens vindruta fanns en lapp, på lappen stod det: TANKA DIN SNÅLA JÄVEL.

Hade jag bara läst min planeringslapp och min inköpslista hade mina barn fått rätt fredagsmys meny, ej blivit kvar glömda i affären och biltjuvarna hade nåt sitt mål.

Hur får man en god struktur?

Studier och forskning inom ämnet påvisar många faktorer som påverkar ditt ledarskap i klassrummet, jag har slimmat ner dessa till tre som jag tycker är extra viktiga:

1.    Tydliga riktlinjer och agenda

2.    Väl förbereda lektioner

3.    Gemensamt framtagna regler

Visa tydligt vilka beteenden som är lämpliga i klassen och alla regler ska vara statiska. Reglerna bör eleverna vara med att utforma och konsekvenser om reglerna inte följs, dessa regler ska man utforma tidigt på läsåret. Regler och konsekvenser ska utformas så att de passar de olika stadierna i skolan. Det är viktigt att vara konsekvent med reglerna. Börjar man släppa på dessa tar det inte långt tid innan dom är verkningslösa. Var tydlig med vad du vill och vad som ska uppnås i klassen. Introducerar gradvis procedurer och rutiner. Utan att dränka eleverna med information.

 Det är viktigt med tydliga klassrumsscheman, där eleverna lätt kan följa dagens agenda. Var gärna övertydlig för att slippa onödiga frågor om dagen. På schemat ska all information eleverna behöva för att kunna genomföra dagen. På schemat ska det tillexempel finnas dagens namn, ämnena, dagens mat och viktiga händelser för lektionen/dagen beroende på årskurs.

Planeringen av lektionerna är det viktigaste av alla delarna för att uppnå en god struktur och ett gott ledarskap i klassrummet. Ha alltid en plan A och en plan B och C, om något fallera, som internetet eller någon annan av de hundratals saker som kan gå fel eller påverka när man ska starta upp något i klassrummet.

Tydliga anvisningar vad elevens uppgifter är, variation och lämplig nivå av utmaningar och uppgifter. Lektionstakt som kännetecknar eleverna kunskapsinlärning och överlappningar mellan arbetsformer och innehåll.

En bra sak att tänka på att utnyttja mikropauser, för att eleverna ska fokusera på ämnet. Men pauserna ska vara inom ämnet man arbetar med. Ett exempel är att lyfta ett specifikt mattetal på tavlan, låta eleverna diskutera talet med en bänkkompis en kort stund och komma till en slutsats om svaret. Därefter fortsätter eleverna med sitt arbete tills nästa paus eller lektionsslutet.

När man börjar planera en lektion ha alltid eleverna som mål. Använda olika uttrycksformer och variation för att presentera kunskaper i lektionsuppläggen. Vara lyhörd och lyssna på elevernas särintressen, det ökar elevernas intresse för lektionerna.

Ett ledarskap bygger även på att bygga goda relationer med eleverna, alla elever måste känna sig sedda för att kunna känna trygghet. Under en lektion bör man alltid haft minst ett eller flera interaktion med varje elev. Småprata med var och en av dem om ämnet eller deras månde. Det viktigaste är att alltid bemötande eleverna positivt och förmedla höga förväntningar av alla. Men det är lika viktigt att förmedla att det finns ingen som är oövervinnligt och det är mänskligt att fela och att alla är lika mycket värda oavsett hur man är.

Peter Jäger

Nyhammars skola