Hem > Presentation > Ann-Christine Nordmark Kyrkskolan 7-9

Jag heter Ann-Christine Nordmark, kallas Anki, arbetar på Kyrkskolan och Mottagningsenheten (ME). Nu under hösten när ME är vilande undervisar jag i SvA - svenska som andraspråk i åk 7 samt i Kyrkskolans förberedelseklass. Jag är legitimerad lärare och har arbetat som lärare i Ludvika sedan -99, mestadels som klasslärare. För sju år sedan ändrade jag inriktning och började arbeta med nyanlända elever och elever med annat modersmål än svenska. Det var väldigt spännande och givande men samtidigt behövde jag tänka om i mycket. Jag valde att läsa Lärarlyftet i Svenska som andraspråk samtidigt som mitt arbetslag läste Nyanländas lärande i regi av Högskolan Dalarna.

Mitt stora engagemang som lärare ligger idag i hur vi tar emot våra elever med annat modersmål och hur vi behöver utveckla vår undervisning för att kunna få alla mer delaktiga och utvecklas i svenska språket. Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt är något jag ser att vi behöver arbeta mer med inom skolans ämnen. Vi får nya kollegor som inte mött detta arbetssätt men behöver även se över vårt eget sätt att undervisa. Genom att lyfta språket i skolans alla ämnen och få eleverna att förstå alla begrepp utvecklas deras ordförråd samtidigt som undervisningen blir mer begriplig. Arbetssättet gagnar inte enbart elever med annat modersmål utan lyfter språket för alla våra elever. Här känner jag att jag kan bidra starkt med mina kunskaper.

Jag ser fram emot gemensamt utbyte med övriga förstelärare och träffar där vi stärker varandra och som vi får förmedla till våra kollegor.

Ann-Christine Nordmark

Kyrkskolan 7-9

Mina inlägg

2023-05-09 Anki Nordmark

Det är sluttampen av höstterminen, åter dags för kunskapsregistrering. Mycket händer i skolan sista veckorna, för oss lärare men även för våra elever. När jag blundar kan jag nästan höra arapapafågeln på julafton skråla som i ett eko inom mig. Samma signaler hör jag från mina egna två barn, mamma det är mycket nu, hur ska vi hinna..?

Mitt blogginlägg glider osökt in på ordet stress, ett ord som inte ska få för stor plats i skolan.  

Fortsätt att läsa ➡️

2022-05-19 Anki Nordmark

Kosher betyder mat som är tillåten för judar. Alla ätliga växter är tillåtna. Av fyrfotadjuren får man bara äta sådana som både har tudelade klövar och idisslar. Utdraget är ur en bedömningsuppgift i religion där källor ska värderas. Inga bekymmer för dig och mig att förstå men hur är det för våra elever? Fundera lite på den, jag kommer att återkomma till den.

Vi har precis påbörjat det kollegiala lärandet i SKUA på våra enheter, för några är det helt nytt medan andra har läst det för några år sedan när kommunen gjorde en första satsning. Flera olika lyft har genomförts under åren i kommunen men även på olika skolor efter intresse och behov; matematiklyftet i ett par omgångar, läslyftet och så även SKUA. Även om det handlat om olika utbildningar finns en gemensam nämnare - språk och då språk i olika ämnen. Men varför behöver vi läsa SKUA ännu en gång, vi har ju redan gjort det? Jag tänker i mitt blogginlägg dela med mig av mina iakttagelser senaste åren men även lyfta in en till aspekt av hur vi behöver utveckla språket. 

Fortsätt att läsa ➡️

2021-12-06 Anki Nordmark

Senaste tiden har jag funderat mycket över min roll som lärare, vilken ledartyp jag är, vad som är viktigt för mig och hur det gestaltar sig i min undervisning. 

Ledarskap i klassrummet är viktigt, att vara tydlig, strukturerad, engagerad och fånga elevernas intresse. Men även utanför klassrummet behöver jag vara en engagerad lärare, eller snarare en vuxen som visar intresse för mina elever. För mig är det här jag skapar de viktiga relationer med mina elever som jag sedan fortsätter förvalta i klassrummet.

När vi läste SRI - Att motverka rasism i förskolan och skolan och kom till modul 5 hittade jag ordet som bäst beskriver mig i min lärarroll - det relationella arbetssättet. Se och bekräfta varje elev för den han eller hon är, lyfta och vara positiv så att varje elev utvecklas utifrån sina förutsättningar men också känner att de är viktiga och känner en samhörighet.

Fortsätt att läsa ➡️

2021-04-30 Anki Nordmark

När man arbetar med elever med annat modersmål handlar mycket av undervisningen om att lyfta språket samtidigt som jag utvecklar elevernas kunskaper. Som lärare får jag förklara mycket ord och begrepp vilket gör att tiden inom varje område blir knapp. Ett språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt är därför a och o.

Under vårterminen arbetar vi med området Identitet i svenska som andraspråk (SvA). Eleverna förbereds inför samma område i SO som kommer. Den skola jag arbetar på har stor andel elever med annat modersmål och genom att utgå och stärka de roller och identiteter de har som individer och i grupp så ökar samtidigt förståelsen för andra.

Fortsätt att läsa ➡️

2020-11-27 - Anki Nordmark

Hur lär man nyanlända elever på bästa vis? Hur gör jag när nivåskillnaden i gruppen är så spridd? Hur gör jag när vi inte har samma språk, inte alltid förstår varandra? Det var frågor jag ställde mig när jag för några år sen valde att ta steget från klasslärartjänst till att enbart undervisa nyanlända och andraspråkselever. Jag sökte information, metoder, forskning och återkommande var genrepedagogik och cirkelmodellen.

Fortsätt att läsa ➡️