Identitet   

När man arbetar med elever med annat modersmål handlar mycket av undervisningen om att lyfta språket samtidigt som jag utvecklar elevernas kunskaper. Som lärare får jag förklara mycket ord och begrepp vilket gör att tiden inom varje område blir knapp. Ett språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt är därför a och o.

Under vårterminen arbetar vi med området Identitet i svenska som andraspråk (SvA). Eleverna förbereds inför samma område i SO som kommer. Den skola jag arbetar på har stor andel elever med annat modersmål och genom att utgå och stärka de roller och identiteter de har som individer och i grupp så ökar samtidigt förståelsen för andra. 

I mitt förra blogginlägg lyfte jag cirkelmodellen som en metod där man bygger ut språk och kunskaper samtidigt som jag som lärare ger eleverna olika verktyg i att skriva och tala. Jag kommer här att presentera hur vi arbetat med tema Identitet, ett arbete vi fortsätter med terminen ut, efter följer fler matnyttiga länkar. Vi når genom detta tema flera av kunskapskraven i SvA.

Som inledning har vi tittat på avsnitt 2 och 1 ur serien Melanin (urplay). Frågeställningar vi diskuterat; var kommer du ifrån, vem/vad identifierar du dig som men även begreppen stereotyp, fördomar och utanförskap. Vi har läst och lyssnat på Yasmin Omars dikt Hon. Boken Inte en främling (2015) innehåller kortare texter av kända personer som skildrar utanförskap på olika sätt. Vi har läst texterna av Behrang Miri och Dragomir Mrsic.

Eleverna har fått reflektera över vilka de är utifrån de grupper de tillhör, vilken roll de har tagit/har fått i relation till andra och den egna identiteten - den inre känslan. Vi har diskuterat begreppen och de fick skriva om sig själva.

Redan i höstas började vi läsa boken Stjärnlösa nätter (2015) av Arkan Asaad, den lättlästa versionen som även finns på ILT. Boken skildrar hederskultur där huvudkaraktären blir bortgift och har lett till många diskussioner. Angie Thomas bok The hate U give (2017) har gett diskussioner kring Black lives matter då det i handlingen bland annat skildras hur en mörkhyad kille skjuts av en vithyad polis. Boken har varvats med filmklipp från Youtube. 

Genom böckerna har vi fått vi möjlighet arbeta med boksamtal, bokrecension och författarporträtt. The hate U give står för modellen vi utgår från enligt cirkelmodellens tre första faser och eleverna skriver sina egna recensioner och författarporträtt i fjärde fasen efter Stjärnlösa nätter. 

Black lives matters som lyfts fram i media senaste året och är en del av The hate U give har gett oss möjlighet att arbeta med källkritik och källkoll, hur söker jag säker information? Hur gör jag en korrekt källförteckning?

Muntlig framställan och argumentation är en naturlig del i temat Identitet. Många starka åsikter har väckts och här har eleverna fått ord och begrepp som man kan använda för att uttrycka vad man känner och tycker. Vi har arbetat med retorik. På urplay finns många filmer med övningar i retorik, hur man talar inför andra. Eleverna har fått diskutera utifrån förutbestämda ämnen som de fått förbereda. I samtalet tilldelades de olika roller som samtalsledare, fokushållare och berättare/sammanfattare. 

Genom att gå från det muntliga till det skriftliga så kommer vi mot slutet av terminen att arbeta med argumenterande text i form av insändare. Min skola har ett avtal med Mobilestories, där de kommer att skriva insändare utifrån temat Identitet. Mobilestories har ett publiceringsverktyg som stöttar i processen, här är källkoll en viktig del. 

När vi planerade för tema Identitet såg vi hur tacksamt det var då många kunskapskrav naturligt kommer in och sker i en progression av varandra. Ett stort arbete som samtidigt sparat tid. Jag vill här skicka med ett par frågor;


Anki Nordmark

Kyrkskolan 7-9