Systematiskt kvalitetsarbete

Fokus på lärdomar

Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen (4 kap. 3 § skollagen).

Sådan planering, uppföljning och utveckling av utbildningen som anges i 3 § ska genomföras även på förskole- och skolenhetsnivå 4 kap. 4 §skollagen).

Skolans verksamhet måste utvecklas så att den svarar mot de nationella målen. Huvudmannen har ett givet ansvar att så sker. Den dagliga pedagogiska ledningen av skolan och lärarnas professionella ansvar är förutsättningar för att skolan utvecklas kvalitativt. Detta kräver att verksamheten ständigt omprövas, resultaten följs upp och utvärderas och att nya metoder prövas och utvecklas. (Lgr. 11, kap. 1) .

Viktiga verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet på förvaltning- och enhetsnivå i Lomma kommun är resultatuppföljning, framgångsfaktorer, nyfiket lärande, reflektion- och analysarbetet samt ett strukturerat utvecklingsarbete.

Syftet med kvalitetsarbetet är att ge samtliga av våra 1400 förskolebarn och 4000 grundskolelever en likvärdig utbildning, alla ska lyckas.

Förskole- och skolenheter följer en bestämd årsrytm, med rutiner och instruktioner för reflektion, analys- och förbättringsarbete. Utgångspunkten är pedagogernas möte med barn och elever, undervisningen, och deras reflektioner och bedömning av sin pedagogiska praktik. Enheterna har stor frihet att addera frågor som de är nyfikna på.




KVALITETSRAPPORT OCH ENHETSPLAN

Kvalitetsrapporten är rektorernas uppföljning och utvärdering av förskole- och skolenhetens måluppfyllelse avseende hela det nationella utbildningsuppdraget. Kvalitetsområdena är lärande och utveckling, normer och värden samt trygghet och inflytande. Underlag för rektorernas analys och bedömning är kvantitativ och kvalitativ data, pedagogernas reflektioner av sin undervisning.

Enhetsplanen är rektorernas prioriterade utvecklingsmål för kommande läsår.

LÄRVENTILERING

Lärventilering är en seminarieverksamhet där rektorerna får återkoppling på enhetens kvalitetsrapport av förvaltningen.

LÄRSEMINARIUM

Lärseminarium är dialog mellan förvaltning och rektorernas ledningsgrupper med fokus på uppföljning av enheternas utvecklingsarbete.

LÄRRAPPORT

Lärrapport är förvaltningens uppföljning av verksamheterna med fokus på likvärdighet. I lärrapporten identifieras framgångsfaktorer och utvecklingsområden.

LÄRSTÄMMA

Lärstämma är mötesplatsen för dialog mellan politik och profession med utgångspunkt i Lärrapporten.