Det kompensatoriska uppdraget

Nationella uppdraget - det kompensatoriska

Utbildningen inom skolväsendet ska vara likvärdig inom varje skolform och inom fritidshemmet oavsett var i landet den anordnas (1 kap. 8 och 9 §§ skollagen)

Läraren ska stimulera, handleda och ge särskilt stöd till elever som har svårigheter (Lgr kap. 2)

I utbildningen ska hänsyn tas till barns och elevers olika behov. En strävan ska vara att uppväga skillnader i barnens och elevernas förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen (1 kap. 4 § skollagen)

Förskolan ska särskilt uppmärksamma barn som av olika anledningar behöver mer ledning och stimulans eller särskilt stöd. Alla barn ska få en utbildning som är utformad och anpassad så att de utvecklas så långt som möjligt. Barn som tillfälligt eller varaktigt behöver mer stöd och stimulans ska få detta utformat utifrån sina egna behov och förutsättningar. (Läroplan för förskolan, Lpfö 18)

Barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling ska ges det stöd som deras speciella behov kräver. Om det genom uppgifter från förskolans personal, ett barn eller ett barns vårdnadshavare eller på annat sätt framkommer att ett barn är i behov av särskilt stöd, ska rektorn se till att barnet ges sådant stöd. Barnets vårdnadshavare ska ges möjlighet att delta vid utformningen av de särskilda stödinsatserna (8 kap. 9 § skollagen).



Om det inom ramen för undervisningen, genom användning av ett nationellt kartläggningsmaterial eller ett nationellt bedömningsstöd, resultatet på ett nationellt prov eller uppgifter från lärare, övrig skolpersonal, en elev eller en elevs vårdnadshavare eller på annat sätt framkommer att det kan befaras att en elev inte kommer att nå de kunskapskrav som minst ska uppnås eller de kravnivåer som gäller... ska eleven skyndsamt ges stöd i form av extra anpassningar inom ramen för den ordinarie undervisningen (3 kap. 5 § skollagen).

Om det inom ramen för undervisningen, genom användning av ett nationellt kartläggningsmaterial eller ett nationellt bedömningsstöd, resultatet på ett nationellt prov eller uppgifter från lärare, övrig skolpersonal, en elev eller en elevs vårdnadshavare eller på annat sätt framkommer att det kan befaras att en elev inte kommer att nå de kunskapskrav som minst ska uppnås eller de kravnivåer som gäller, trots att stöd har getts i form av extra anpassningar inom ramen för den ordinarie undervisningen enligt 5 §, ska detta anmälas till rektorn. Detsamma gäller om det finns särskilda skäl att anta att sådana anpassningar inte skulle vara tillräckliga. Rektorn ska se till att elevens behov av särskilt stöd skyndsamt utreds. Behovet av särskilt stöd ska även utredas om eleven uppvisar andra svårigheter i sin skolsituation. Samråd ska ske med elevhälsan, om det inte är uppenbart obehövligt. Om en utredning visar att en elev är i behov av särskilt stöd, ska han eller hon ges sådant stöd. Stödet ska ges med utgångspunkt i elevens utbildning i dess helhet, om det inte är uppenbart obehövligt (3 kap. 7 § skollagen)


Barn- och utbildningsnämndens mål

Lomma kommuns styrsystem är ett sätt att säkerställa att den politiska viljeinriktningen – såsom den uttrycks genom de mål som de förtroendevalda beslutar om i de politiska organen – blir praktisk verklighet. Styrsystemet syftar både till att verksamheten ska kunna följas upp (genom att blicka bakåt) och utvecklas (genom att blicka framåt).

Nämnderna formulerar mål som anger fokus för arbetet inom nämndens ansvarsområde under de kommande fyra åren. Målen tillsammans med det systematiska kvalitetsarbetet utgör grund för förvaltningens verksamhetsplaner och rektorernas enhetsplaner. I verksamhet- och enhetsplaner beskrivs vilka aktiviteter och processer som ska vidtas för att uppfylla de politiska målen.

Varför det kompensatoriska uppdraget?

Det nationella styrdokumenten är tydliga med att skolans uppgift är just det, att alla barn och elever ska lyckas. Barn- och utbildningsnämnden har i sin nämndsplan lyft fram målet att "grundskolan är likvärdig och utvecklar alla elevers kunskaper så långt som möjligt". Detta följs upp på flera sätt och prioriterat är att 100 % av eleverna efter slutförd grundskola ska ha behörighet till gymnasieskolan.

Förvaltningen har därför i Lärrapport 2020 valt att fokusera på det kompensatoriska uppdraget, det förvaltningen kallar "Alla barn och elever ska lyckas". Fokusområdet är valt eftersom vi ännu inte har nått ända fram (se resultatdata).