Käytännön taidot

Vuosiluokilla 3-4


Tekniset perustaidot


Oppilas harjoittelee eri oppiaineille ominaisia tapoja käyttää teknologiaa. Oppilas käyttää erilaisia digitaalisia ympäristöjä (esim. Ville, Google tai Pedanet)


Oppilas osaa toimia laitteen yleisimmissä häiriötilanteissa.


Oppilas harjoittelee liittämään ja käyttämään lisälaitteita ja -tarvikkeita. (Esim. kuulokkeet, näppäimistö)


Oppilas osaa käyttää laitteita perustasolla (kirjautuminen turvallisesti, virransäästö käytössä ja tulostaminen)


Oppilas tutustuu yleisimpiin tiedostoformaatteihin (Esim. doc, docx, pdf, mov)


Oppilas harjoittelee ohjelmointia.


Oppilas osaa laatia ohjeita vaiheittain ja noudattaa vaiheittaisia ohjeita toimiessaan digitaalisissa ympäristöissä. (esim. Scratch Jr., Beebotit, Koodaustunti)


Oppilas harjoittelee säännöllisesti kymmensormijärjestelmää.(esim. Ville tai Näppistaituri)


Oppilas opettelee käyttämään yleisimpiä pikanäppäinkomentoja. (Ctrl+V, Ctrl+C, Ctrl+X)



Edistyneen osaamisen kuvaus

Oppilas auttaa toisia oppilaita laitteiden käytössä ja ongelmatilanteessa. Oppilas ylläpitää käytössään olevaa laitetta siltä osin kuin se on mahdollista. Oppilas tuntee eri liittimiä ja kaapeleita ja osaa käyttää niitä.

Toiminta eri ympäristöissä


Oppilas käyttää digitaalisia ympäristöjä opiskelussaan tarkoituksenmukaisesti. (Esim. Google, Ville tai Pedanet, tehtävien saaminen, tehtävien palauttaminen)


Oppilas harjoittelee siirtämään ja käsittelemään tietoa digitaalisten ympäristöjen välillä.


Oppilas osaa kirjautua mahdollisesti käytössä olevaan oppilashallintajärjestelmään ja tutustuu sen käyttöön. (Esim. Wilma)


Oppilas osaa käyttää arjessaan tärkeitä sovelluksia ja ymmärtää niiden keskeiset toimintaperiaatteet. Oppilas ymmärtää ja osaa muuttaa sovellusten oikeuksia. (Esim. Googlessa jako oppilaiden kesken tai Pedanetin käyttöoikeudet)


Oppilas osaa ohjatusti siirtyä saman palvelun työpöytä- ja mobiiliversioiden välillä.



Edistyneen osaamisen kuvaus


Oppilas osaa etsiä hyödyllisiä digitaalisia ympäristöjä ja kokeilla niiden käyttötarkoituksia. Oppilas osaa tarvittaessa rekisteröityä palvelun käyttäjäksi.

Tuottaminen


Oppilas ymmärtää, mikä on tiedosto. Oppilas harjoittelee kansion luomista ja nimeämistä. Hän tutustuu siihen, mikä on kansiorakenne.


Oppilas osaa muokata kuvaa, videota ja ääntä.


Oppilas osaa tallentaa ja jakaa sisältöä pilvipalvelussa. (Esim. Googlessa Gmailissa, Classroomissa)


Oppilas osaa tuottaa tekstiä yksin ja yhdessä digitaalisissa ympäristöissä. Oppilas osaa tuottaa tekstiä eri käyttötarkoituksiin (monimuotoiset tekstit, yhteistiedostot).


Oppilas hallitsee tekstinkäsittelyohjelman perusteet. (Fontin valinta, kappalejako, kuvan liittäminen, tallentaminen)


Oppilas harjoittelee esitysgrafiikkaohjelman perusteita. Oppilas osaa laatia esityksen. (Esim. Diaesitys Google Slides tai Thinglink)


Oppilas tutustuu taulukkolaskentaohjelmaan. Hän osaa tehdä taulukon ja siitä diagrammin paperilla. (Esim. Calc, Excel, Google Sheets)



Edistyneen osaamisen kuvaus


Oppilas tuntee kuvan, videon ja äänen monipuoliseen käsittelyyn liittyviä ohjelmia ja käyttää niitä. Oppilas osaa tehdä animaation. Oppilas tuottaa ja jakaa editoitua sisältöä eri aiheista. Oppilas osaa luoda yhteiseen työskentelyyn tiedoston ja osaa liittää muut oppilaat siihen mukaan. Oppilas osaa ohjatusti 3D-mallintaa ja 3D-tulostaa.