Käytännön taidot

Vuosiluokilla 1-2


Tekniset perustaidot


Oppilas osaa käsitellä laitteita, lisälaitteita ja tarvikkeita huolellisesti. Oppilas osaa toimia, jos laite rikkoutuu tai katoaa.


Oppilas osaa käytössä olevien laitteiden perustoiminnot. (Esim. käynnistää, sulkea, kirjautua (Google-tunnus, atk-luokka), liittää langattomaan verkkoon)


Oppilas osaa keskeisiä käsitteitä ja symboleita. (Esim. tietokone, tabletti, hiiri, käyttäjätunnus, salasana, @-merkki, tunnistaa sovellusten kuvakkeita)


Oppilas ymmärtää, mikä on internet, mikä on selain ja mitä selaaminen tarkoittaa. Oppilas osaa käyttää selainta.


Oppilas osaa laatia itse ja noudattaa yksinkertaisia ohjeita toimiessaan digitaalisissa ympäristöissä. (esim. Bee-Bot, Scratch, Scratch Jr.)


Oppilas käyttää näppäimistöä ja hiiren perustoimintoja. Oppilas tutustuu kymmensormijärjestelmään (Esim. Ville tai Näppistaituri).



Edistyneen osaamisen kuvaus


Oppilas osaa ratkaista laitteiden yleisiä häiriötilanteita. Oppilas auttaa toisia oppilaita ongelmatilanteessa. Oppilas ymmärtää laitteiden asetuksia ja osaa muuttaa niitä tarkoituksenmukaisesti. Oppilas osaa ladata ja ottaa käyttöön helppokäyttöisiä sovelluksia. Oppilas tunnistaa joitakin teknologiaan liittyviä suureita ja mittayksiköitä.

Toiminta eri ympäristöissä


Oppilas harjoittelee ohjatusti käyttämään digitaalisia ympäristöjä (Esim. Google Docs, Ville, Näppistaituri)


Oppilas osaa avata ja sulkea sovelluksia sekä liikkua niiden välillä. (Esim. kuvata Kameralla ja katsoa kuvan Galleriassa)


Oppilas osaa ohjatusti antaa oikeuksia sovelluksille. (Esim. Oppilas jakaa opettajalle tiedoston)


Oppilas harjoittelee hahmottamaan oman oppimisensa edistymistä digitaalisessa ympäristössä olevan ominaisuuden avulla. (Esim. Villen pisteet, Näppistaiturin edistyminen)



Edistyneen osaamisen kuvaus


Oppilas on kiinnostunut sovelluksista ja osaa hakea sovelluskaupasta itselleen kiinnostavia sovelluksia. (Esim. oman laitteen sovellusten hallinta). Oppilas ymmärtää, mitä tarkoittaa, kun sovellus pyytää oikeuksia.

Tuottaminen


Oppilas harjoittelee tiedoston käsittelyn perustaitoja (Esim. tallentaa, kopioida, siirtää, poistaa)


Oppilas ottaa kuvia, videokuvaa ja äänittää sekä tekee yksinkertaisia muokkauksia. (Esim. kuvaa videon ja lyhentää sen leikkaamalla)


Oppilas hyödyntää kameraa ja muita helppoja sovelluksia havaintojen tekemisessä ja tallentamisessa.


Oppilas harjoittelee tuottamaan tekstiä digitaalisessa ympäristössä. (Esim. oma tarina, tietoteksti)


Oppilas osaa muokata tekstiä: tekstin aktivointi, kirjainkoon ja -lajin valinta. (Esim. tekstissä maalataan sana ja lihavoidaan se)


Oppilas osaa tuottaa ja tulkita yksinkertaisia taulukoita ja diagrammeja. (Esim. Pylväsdiagrammin värittäminen lukumääriä laskiessa)



Edistyneen osaamisen kuvaus


Oppilas tuntee erilaisia omaan tuottamiseen tarkoitettuja digitaalisia ympäristöjä ja osaa käyttää niitä. Oppilas on kiinnostunut kuvien, videoiden ja äänen käsittelystä ja tuottaa sisältöä itsenäisesti.