Klachtenprocedure

De regeling

De klachtenprocedure heeft tot doel een rechtvaardige en snelle behandeling van klachten, die niet in een regulier overleg met leidinggevende tot een oplossing zijn gebracht, mogelijk te maken voor iedere individuele medewerker.

Deze regelling is bestemd voor:

Inhoud regeling

In elke organisatie waarin mensen samenwerken, komt het voor dat klachten ontstaan over de wijze waarop het werk moet worden verricht, over het gedrag van collega's, of over de werkomstandigheden. Wanneer het hierbij gaat om een gezamenlijk probleem van groepen van medewerkers, dan wordt meestentijds een oplossing gevonden in het overleg met de ondernemingsraad, of met de vakverenigingen. De meeste klachten van individuele medewerkers worden opgelost doordat erover met de betrokkene wordt gepraat. De leidinggevende is altijd verantwoordelijk voor de gang van zaken in zijn of haar afdeling en zal ervoor moeten zorgen dat problemen worden opgelost.

Stappen klachtenprocedure

Stap 1: Bespreek de klacht met jouw directe leidinggevende
Bespreek de klacht altijd eerst met je direct leidinggevende. Je kunt je eventueel laten bijstaan door een begeleider. Dit moet wel iemand uit de organisatie zijn. Als jouw klacht niet door de direct leidinggevende kan worden opgelost, kun je besluiten een officiële klacht in te dienen.

Stap 2: Dien de klacht in bij HR
Wanneer je een officiële klacht in wilt dienen, kun je dit doen (bij voorkeur schriftelijk) bij de HR Directeur. In Enschede kun je dit doen bij de HR Manager.

Stap 3: Klachtencommissie neemt klacht wel of niet in behandeling
De klachtencommissie* beslist of de klacht in behandeling wordt genomen.

Stap 4: klachtencommissie stelt onderzoek in
Wanneer de klacht in behandeling wordt genomen, stelt de klachtencommissie een onderzoek in. Alle betrokken partijen worden gehoord en deskundigen kunnen eventueel worden geraadpleegd. De informatie uit het onderzoek en jouw klacht moeten vertrouwelijk worden behandeld door de klachtencommissie. Daarnaast mag de directie je niet benadelen in jouw positie vanwege het feit dat je een klacht hebt ingediend.

Stap 5: Klachtencommissie brengt advies uit over klacht
De klachtencommissie brengt een advies uit. Dit advies wordt eerst aan de medewerker meegedeeld en daarna aan de directie van Diversey Nederland.

Stap 6: Directie neemt beslissing
De directie neemt binnen twee maanden na ontvangst van het advies een beslissing.

*) In de klachtencommissie hebben in Utrecht twee leden zitting namens de ondernemingsraad en twee leden namens de directie. In
Enschede hebben twee leden zitting namens de ondernemingsraad en twee leden namens het Site Team.