Politiken 18.juli 2022

Menneskerettigheder og international lov er under angreb

Investeringer i fred og konfliktforebyggelse er vigtigere end nogensinde før.


Politiken mandag den 18.juli 2022

Verdenssituationen


ULRIKA MODÉER OG ELIZABETH SPEHAR, ASSISTERENDE GENERALSEKRETÆRER VED HHV. FN’S UDVIKLINGSPROGRAM (UNDP) OG FN’S PEACEBUILDING SUPPORT OFFICE


I MAJ I ÅR nåede vi en bekymrende milepæl: 100 millioner mennesker – over 1 procent af verdens befolkning – er nu på flugt fra deres hjem på grund af forfølgelse, konflikter og vold. I løbet af 2022 forventes 274 millioner mennesker at have behov for nødhjælp på grund af vold og konsekvenserne af klimaforandringer. Den prognose blev endda udarbejdet, før den tragiske udvikling i Ukraine med en krig i Europa, der har rystet vores verdensorden i dens grundvold.

Menneskerettigheder og international lov er under angreb. Årtiers udvikling går tabt, og konflikter og vold driver millioner af mennesker ud i fattigdom og sult. I dag lever en fjerdedel af Jordens befolkning i konfliktramte områder.

I skyggen af verdenssituationen ønsker vi – som repræsentanter for to forskellige FN-organisationer – at fremhæve tre budskaber fra de dialoger og samtaler, vi har haft under Stockholm-forummet, som fandt sted for et par uger siden med deltagelse af eksperter og partnere fra hele verden:

FOR DET FØRSTE er det vigtigere end nogensinde før, at det internationale samfund investerer mere i konfliktforebyggende indsatser og fredsopbygning.

Omkostningerne ved blot at reagere på kriser – fremfor at investere i forebyggende arbejde – er uholdbare. I løbet af det seneste årti har det internationale samfund brugt omkring 2.400 milliarder kroner på krisehåndtering og akut nødhjælp.

Under pandemien steg de militære udgifter globalt med 2,6 procent, og i 2021 udgjorde de globale militære udgifter cirka 13.800 milliarder kroner. Til sammenligning giver det resultater at investere i forebyggende indsatser og udvikling og dermed tage hånd om de grundlæggende årsager til kriser og konflikter, hvilket er afgørende for at mindske de enorme humanitære behov. Hver krone, der investeres i forebyggende arbejde, sparer os for 11 kroner i fremtidige omkostninger i tilfælde af kriser og konflikter.

Den tendens, vi ser nu, hvor færre ressourcer går til langsigtet udvikling, er derfor uheldig i en tid, hvor der er allerstørst behov for langsigtede og bæredygtige investeringer i forebyggelse og fred.

Vi har brug for forebyggende indsatser, så kriser og konflikter slet ikke opstår. Det betyder, at vi skal tage hånd om de komplekse og flerdimensionelle udfordringer, vi står over for, og bygge bro mellem humanitære, udviklings- og fredsopbyggende indsatser.

Med det internationale miljø- og klimamøde, Stockholm+50, i bagspejlet og den kommende klimakonference, COP27, senere på året, skal vi fortsætte med at sikre os, at der er et særskilt fokus på konfliktramte lande og regioner i miljø- og klimaarbejdet. Mange konfliktramte lande er nemlig særlig sårbare over for klimaforandringer.

En vigtig del af det forebyggende arbejde er FN’s Fredsopbygningsfond, som bidrager med fleksibel, nødvendig og hurtig støtte. UNDP er en af de største iværksættere af fredsopbyggende indsatser, og der findes mange eksempler på, hvordan det giver resultater:

Med finansiering fra FN’s Fredsopbygningsfond har UNDP bidraget til at øge tilliden blandt lokalsamfundet og mindske konflikter mellem bønder og hyrder i det sydlige Tchad og i grænseregionerne af Burkina Faso. Ved grænsen mellem Mali og Niger bidrog finansiering fra fonden til at mindske lokale landekonflikter ved at forstærke de lokale ressourcer til miljøbeskyttelse og konfliktløsning.

FOR DET ANDET , hvis vi skal lykkes med forebyggende indsatser, skal vores tilgang være inkluderende. Udfordringerne for fred og sikkerhed kan ikke håndteres, uden at kvinder og unge har muligheden for at bidrage til og lede arbejdet. Vi kommer aldrig til at opnå varig fred eller udvikling, hvis ikke store dele af befolkningens ideer og løsninger inddrages i processen.

OG FOR DET TREDJE skal et holdbart fredsopbyggende arbejde baseres på partnerskab – lokalt, nationalt og globalt – med et bredt og inkluderende netværk af partnere. Alle har en rolle at spille. Værdien ved partnerskaber for at sikre fred og udvikling blev nævnt gang på gang under Stockholm-forummet.

Verdens lande er dybt forbundet, og vi er afhængige af hinanden. Vi har et presserende behov for inkluderende multilateralisme, som er baseret på civilsamfund, erhvervsliv, lokale og regionale myndigheder og andre samarbejdspartnere. Det internationale samfund skal opfylde sine forpligtelser og investere i en bæredygtig og retfærdig verden. Vi kan kun gøre det i fællesskab.