Krig skaber magtens afgudsdyrkelse

Af Christopher Wells i Vatican News 14.april

Ved sin ugentlige generalaudiens den 13-april fordømte pave Frans igen "den væbnede aggression i disse dage" som "en forargelse mod Gud."

Mildhedens vej og korset

Den Hellige Fader begyndte sin refleksion med at fokusere på højtiden Palmesøndag, begyndelsen af ​​den hellige uge, som fejrer Jesu triumferende indtog i Jerusalem, "velkommen som Messias". Pave Frans sagde, at folkemængderne, der hyldede ham, forventede, at Jesus ville bringe fred som en mægtig befrier eller ved at indlede en æra med social retfærdighed.

Jesus lever dog ikke op til deres forventninger, men går i stedet ind i Jerusalem på et æsel: Jesus, sagde paven, bringer fred "gennem sagtmodighed og mildhed, symboliseret ved det tøjrede føl, som ingen nogensinde havde siddet på."

Kristus fred

Guds vej, forklarede paven, er forskellig fra verdens måder. Jesus følger ikke en verdslig strategi med vold og indgriben for at skabe fred, som ville ende med at blive en falsk fred, der ikke er mere end et interval mellem krige. I stedet "følger Herrens fred mildhedens og korsets vej, det er at tage ansvar for andre", da Jesus tog vores ondskab, synd og død på sig for at befri os.

For at illustrere denne pointe mindede pave Frans om Dostojevskijs fortælling om den store inkvisitor, der fængslede Jesus, da han vendte tilbage til jorden. Inkvisitoren, sagde paven, repræsenterer "verdslig logik" og fordømmer Kristus for ikke at omfavne verdslig magt. "Her er det bedrag, der gentages gennem historien," sagde paven, "fristelsen af ​​en falsk fred, baseret på magt, som derefter fører til had og forræderi mod Gud."

Et blasfemisk forræderi mod påskens Herre

Den fred, som Jesus bringer, "overmander ikke andre", fortsatte paven. "Det er ikke en væbnet fred." I stedet: "Evangeliets våben er bøn, ømhed, tilgivelse og frit givet kærlighed til ens næste, til enhver næste." Dette, sagde han, "er hvordan Guds fred bringes til verden."

Krig på den anden side - ikke kun den nuværende konflikt, men alle krige - repræsenterer "en forargelse mod Gud, et blasfemisk forræderi mod påskens Herre, en præference for denne verdens falske guds ansigt" i stedet for Jesu sagtmodige ansigt."

"Krig er altid en menneskelig handling for at skabe magtens afgudsdyrkelse."At bede Kristus om fred

Pave Frans bemærkede, at før hans sidste påske sagde Jesus til sine disciple, at de ikke skulle være urolige eller bange. Selvom verdslig magt efterlader død og ødelæggelse i dens kølvand, "opbygger Kristi fred historien, begyndende i hjertet af enhver person, der byder os velkommen." Så, sagde paven, ser vi frem til påsken som "Guds og menneskehedens sande fest, fordi den fred, som Kristus opnåede på korset ved at give sig selv, er uddelt til os."

Den Hellige Fader afsluttede sin refleksion med at bemærke, at ordet "Pasqua", det italienske ord for påske, betyder "passage". I år sagde paven, "det er en velsignet lejlighed at gå fra den verdslige gud til den kristne Gud, fra den grådighed, som vi bærer i os, til den næstekærlighed, der gør os fri, fra forventningen om en fred bragt med magt til forpligtelsen til at aflægge ægte vidnesbyrd om Jesu fred."

Han opfordrede alle til at stille sig "for den korsfæstede, vor fredskilde, og bede ham om fred i hjertet og fred i verden."